Mes turime 276 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2039
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20583
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67909
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mėgėjiškai žūklei – nauji leidimai ir padidintos kainos

2012 m. kovo 7 d., trečiadienis Nr.19 (1162)

Nuo šių metų kovo 30 d. pasikeis leidimų mėgėjiškai žūklei išdavimo tvarka ir už juos bus nustatytos naujos, tiksliau pasakius, daug didesnės kainos negu buvo iki šiol.

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Gamtos išteklių skyriaus vedėjo Vilmanto Graičiūno tvirtinimu, už leidimus surenkamas padidintas mokestis bus skiriamas žuvų ištekliams gausinti.

Nuo kovo 30-osios valstybiniuose neišnuomotuose vandens telkiniuose žvejai-mėgėjai už žvejybą turės mokėti 50 Lt už metus, 20 Lt – už mėnesį ir 5 Lt – už dvi paras. Tačiau tokie leidimai nesuteiks teisės įmerkti meškerę ar švystelėti spiningo blizgę į valstybės išnuomotus arba privačius vandenis. Leidimus žvejoti išnuomotuose telkiniuose, pvz., Juodųjų Lakajų, Ūsių (šie ežerai ne Švenčionių r. teritorijoje). Mūsų rajone išnuomoti yra Kančiogino, Bėlio – iš viso apie 70 ežerų. Leidimus gali išduoti tik jų naudotojai. Tų leidimų kainos negali būti didesnės už ką tik paminėtas: metams – 50 Lt, mėnesiui – 20 Lt, dviem paroms – 5 Lt.

Tokios kainos, aplinkosaugininkų tvirtinimu, panašios kaip Latvijoje ir Estijoje, bet mažesnės negu Lenkijoje.

Kaip buvo ir ligi šiol, teisę į nemokamą mėgėjišką žūklę turi asmenys, vyresni negu 62 metų. Nemokamai taip pat galės žvejoti iki 16 metų vaikai ir neįgalieji. Tik būtina su savimi turėti neįgalumą patvirtinantį dokumentą.

Teisę nemokamai žūklei galės nustatyti ir vandens plotų naudotojai. Tokia teise ir ligi šiol naudojosi nemažai paežerėse gyvenančių vietinių žmonių.

Tikriausiai kiekvienas žvejas-mėgėjas yra apsilankęs Švenčionyse Vilniaus gatvėje Nr. 8/2 esančioje žūklės parduotuvėje pirkti blizgių, valų, lervų ir daugelio kitų žvejybos reikmenų. Apsilankęs pastebi ir užrašą: „Čia išduodami leidimai mėgėjiškai žvejybai“. Toks užrašas buvo ir kovo 1-ąją. Švenčionių rajone tai buvo vienintelė tokius leidimus išduodanti parduotuvė (tik Švenčionių medžiotojų ir žvejų draugija savo nariams, nuomojantiems nemažai ežerų, leidimus išduoda kitur). Šios parduotuvės savininkė Janina Pauliukevičienė pasakė, kad aplinkosaugininkai daugiau tokių leidimų blankų jau nedavė. Parduotuvėje jų liko nedaug. Dabar ruošiama sistema naujus leidimus išduoti elektroniniu būdu.

Pagal dabar galiojančią tvarką leidimai bus išduodami iki kovo 30 d. Jie suteiks teisę žvejoti iki nustatyto termino, bet ne ilgiau kaip iki 2013-ųjų kovo 30-osios.

Bronius NARKŪNAS