Mes turime 289 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:485
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16686
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92716
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nieko naujo po rudens saule, arba Mintys po rudens kermošių pasivaikščiojus

2018 m. spalio 3 d., trečiadienis Nr.73 (1797)

Žvarboką šeštadienio, rugsėjo 29-osios, rytą ir aš išsiruošiau į Švenčionis po rudens kermošių pasižvalgyti. Kadangi Švenčionėlių gatvėje jau antrus metus vis dar nesibaigia rekonstrukcijos darbai, norint nuo Švenčionėlių pusės privažiuoti bent kiek arčiau, teko per Taikos gatvės kiemus važiuoti... Kai tuos labirintus žinai, tai padaryti nėra sunku, o kiti savo plieninius žirgelius net Kūnos g. paliko. Bet, kaip sakoma, vaikščioti sveika.

Su budinčiais policijos pareigūnais Dmitrijum Kolesovu ir Janu Tomašausku šnekteliu apie žvarboką rytą ir vangiai prie gausybės sodinukų sustojančius pirkėjus. Prie tradicinės kermošiaus loterijos bandančių laimę jau gerokai mažiau. Kalbant apie į mugę atvežtas rudenines gėrybes, tai ko jau ko, o bulvių atvežta sočiai kaip, beje, ir medaus. Su bičių suneštą medutį pardavinėjančiu Vytautu Bunevičiumi pakalbame apie visai neprastą šiųmetinį medaus derlių ir apie tai, kaip kardinaliai per keletą metų pasikeitė bitininkų požiūris į medaus ir kitų bičių produktų pateikimą pirkėjams. Dabar jau nepamatysi medaus, supilto į stiklainius su burokėlių etikete, o ir dangteliai – tai su gėlytėm, tai su bitutėm. Panašias mintis išgirdau ir iš Tverečiaus bitininkų Mildos ir Vyto Novikų, kurie kartu su Ramunės Kapliukienės šeima vos vietą prekybai surado...

Siūlančių tiek įvairius maisto gaminius, tiek prekiaujančių įvairiais gaminiais, suvenyrais buvo tikrai daug, tik, va, perkančių, bent jau iš ryto, buvo mažoka, bet saulutei kylant aukštyn ir pirkėjų daugėjo. Netoli gatvės radau prekiaujančius Artūrą Sosnauską su dukra Gabija. Artūras iš savo paukštyno šį kartą atvežė parduoti ne tik laisvėje gyvenančių vištų, bet ir putpelių kiaušinių. O Gabija pardavinėjo savo pagamintus darbelius.

Kaip ir kiekvienais metais didžiąją parko dalį užėmė seniūnijų kiemeliai. Čia kaip ir daugelį metų – nieko naujo. Seniūnijų kiemeliai, valdžios apvaikščiojimas... O aš kaip visada stebiuosi, iš kur seniūnijos randa jėgų ir išmonės sugalvoti bent ką nors naujo. Niekas nepasikeitė ir su šventės pristatymu. Mero kalba, duonos kepalas nuo organizatorių... Tiesa, į sceną šį kartą pakviestų svečių buvo ne kas: du LR Seimo nariai – Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis bei Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, pasiskundusi, kad žydai tai šeštadienį negali dirbti, o jai tenka... Daugeliui kermošiaus lankytojų toks Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės padejavimas buvo sunkiai suprantamas. Nei čia žydų tautybės žmonių daug, nei ką. Juolab, po savaitės vyks renginiai, skirti žydų tautos tragedijai – holokaustui – paminėti.

Beje, šnekinti rajono tarybos nariai sakė, kad meras su jais net pasisveikinti nesiteikė, nebuvo ir paminėta, kad jie šventėje dalyvauja. Sutikau ir buvusį kultūros ministrą Šarūną Birutį, tikrai daug padariusį per kadenciją rajono kultūrai, nes jo pastangomis buvo skirtos lėšos ir Švenčionių, ir Švenčionėlių kultūros centrų renovacijai, prasidėjo cerkvės remontas. O kalbama, kad meras su juo net pasisveikinti nesiteikė, kaip, beje, ir su šventėje dalyvavusiu rajono garbės piliečiu Konstantu Rameliu...

O dabar apie pagerbtus asmenis. Seimo nariai Gintautas Kindurys ir Vytautas Rastenis padėkas ir dovanas įteikė Izidoriui Balčiūnui, Marytei ir Aleksandrui Pupkevičiams ir Osvaldui Juršai. Vyko ir tradiciniai rajono konkursai, kurių nugalėtojams apdovanojimus įteikė rajono meras. Pirmąją vietą konkurse „Metų ūkis-2018“ laimėjo Kazimir Žeima iš Zalavo kaimo, antrąją – Arvydas Nalivaika iš Trūdų kaimo, o trečiąją – Veronika ir Juozas Rudzinskai iš Reškutėnų kaimo. Pastatų ir aplinkos tvarkymo konkurse už gražiausiai tvarkomą miesto sodybą pirmąją vietą laimėjo Barbara ir Stasys Ulčickai iš Švenčionėlių. Gražiausiai tvarkomos kaimo sodybos konkurse nugalėjo Galina ir Kostas Saukos iš Mėžionėlių. Gražiausiai tvarkomos ir prižiūrimos įstaigos konkurse nugalėtojų laurai šį kartą atiteko Švenčionėlių vaikų lopšeliui-darželiui „Vyturėlis“.

Tiek apie prizus ir apdovanotuosius, o kermošius net ir apdovanojimų ceremonijos metu šurmuliavo lyg bičių avilys. Seniūnijų kiemeliuose skambėjo muzika, galima buvo užsukus ir arbata sušilti bei įvairių skanėstų paskanauti. Ko čia tik nebuvo: ir konditerijos gaminių, ir patiekalų iš žuvies ir mėsos. Net ir vegetarai galėjo rasti sau tinkamų skanėstų.

Žinoma, kaip ir kiekvienais metais, ir sportinės varžybos vyko, ir muzikantai su dainininkais bei dainininkėmis pasirodė, o įdienojus ir žiūrovų bei pirkėjų padaugėjo.

Algis JAKŠTAS

2018-10-03

 
Reklaminis skydelis