Mes turime 317 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1295
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17496
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93526
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kuklus biudžetas pareikalaus didelio įstaigų vadovų sumanumo

2012 m. kovo 10 d., šeštadienis Nr.20 (1163)

Valdančiajai koalicija ieškant sprendimų, kaip išgyventi su dar mažesnėmis lėšomis, negu praėjusiais metais, opozicija nepateikė jokių ekonomiją galinčių duoti pasiūlymų. Savivaldybės įstaigos ir seniūnijos, tapę savarankiškais asignavimų tvarkytojais, pradeda dirbti pagal naują tvarką.

 

Biudžetas kasmet mažėja

Vyriausybė jau seniai skelbia džiugią žinią – krizė baigėsi, Lietuvos ekonomikos augimas – antroje vietoje visoje ES! Nepaisant to, akivaizdus faktas, kad absoliučiai visų savivaldybių biudžetai šiais metais sumažinti. Nesiimsime spėlioti, ar augimas netikras, ar Vyriausybė savivaldybių nemyli. Kaip sakė rajono savivaldybės tarybos Biudžeto, ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas Regimantas Dalgeda, pinigų yra tiek, kiek yra, ir reikia kuo racionaliau juos panaudoti.

Vasario pabaigoje Švenčionių rajono savivaldybės taryba patvirtino 5 proc. sumažintą biudžetą, palyginti su praėjusių metų, kuris taip pat buvo sumažintas. Pirmą kartą per nepriklausomybės metus patvirtintas deficitinis biudžetas - 58 mln. 672,7 tūkst. Lt pajamų ir 62 mln. 972,7 tūkst. Lt išlaidų, deficito skirtumui dengti imant ilgalaikę 4,3 mln. Lt paskolą investiciniams projektams koofinansuoti.
Kaip mato ateitį su tokiu įtemptu biudžetu, kalbamės su rajono tarybos nariais.

 

Regimantas Dalgeda: „Teks atsirinkti ir vykdyti tik svarbiausius darbus“

Biudžetas mažesnis negu pernai 5 proc., tai sudaro apie 3,4 mln. litų. Dėl to ir teko imti ilgalaikę paskolą, kad nesustotų pradėti vykdyti investiciniai projektai. Beje, kai mėgstame dairytis į kaimynus, paskolas ėmė ir kaimyninės savivaldybės – Ignalinos, Molėtų, manau, ir daugelis kitų. Kaip sakiau ir tarybos posėdyje, skola blogas dalykas, bet dar blogiau nesiskolinti ir nieko nedaryti. Todėl manau, kad taryboje priėmėme labai teisingą sprendimą. Ilgalaikė paskola leis toliau vykdyti europinius projektus, kurie, beje, netolimoje ateityje turėtų duoti ir ekonominės naudos. Po truputį pradedama renovuoti daugiabučius: šiais metais Švenčionėliuose, kitais - Švenčionyse ir Pabradėje. Įgyvendinus energijos taupymo projektus, tikimasi, mažiau reikės lėšų šildymo išlaidų kompensacijoms, bus taupomos biudžeto lėšos, o geras pavyzdys turėtų paskatinti ir kitų daugiabučių gyventojus šiltinti savo būstus.

Finansavimas sumažintas visoms sritims, bet savivaldybės administracija ir biudžetinės įstaigos visas savo funkcijas, be abejonės, turės atlikti, nors su mažesniais atlyginimais, galbūt pasitrumpindami darbo laiką. Jau turime tokios patirties iš praėjusių metų. Kultūros įstaigų finansavimas sumažintas 10 proc., meno mokyklų – 15 proc., savivaldybės administracijos – 5 proc., bet turint mintyje tai, kad administracija š. m. I pusmetyje sumažins 10 proc. etatų, iš viso mažinimas yra 15 proc.

Aišku, tenka pripažinti ir apgailestauti, kad dalis darbų tikriausiai liks nepadaryta. Teks atsirinkti tik pačius svarbiausius. Asignavimų valdytojai savarankiškoms funkcijoms prašė net 45 mln. Lt, o teko išsitekti 24,8 mln. Lt. Tiek lėšų atiteko savarankiškoms funkcijoms iš Finansų ministerijos mūsų rajonui suplanuoto biudžeto. Rajono biudžeto pajamas suplanuoja ir „nuleidžia“ Finansų ministerija, o biudžetą tvirtinanti taryba pagal šias pajamas planuoja išlaidas. Beje, visi asignavimų valdytojai, išskyrus Verslo ir turizmo informacijos centrą, prašė netgi daugiau lėšų negu praėjusiais metais...

Reikia tikėtis, kad gyvenimas daugiau neblogės, galbūt daugiau surinksime į biudžetą pajamų. Tendencijas pamatysime po pirmojo pusmečio. Šiuo metu biudžetas, manau, paskirstytas labai kruopščiai ir atsakingai. Biudžetas buvo svarstytas biudžeto, finansų ir ekonomikos komitete, frakcijose, koalicijoje. Gaila, kad iš opozicijos nesulaukta nė vieno ekonomiją galinčio duoti pasiūlymo. Buvo tik keletas pasiūlymų, neparemtų skaičiavimais ar argumentais, tiesiog iš ko lėšų atimti, kam pridėti.

 

Olegas Šapovalas: „Negalima taupyti gyventojų saugumo sąskaita“

Teisėsaugos ir etikos komitetas, kurio pirmininkas esu, aktyviai dalyvavo biudžeto svarstyme ir priėmime. Sumažintas biudžetas, žinoma, kelia nerimą ir man, ir kitiems komiteto nariams, bet, manau, jis paskirstytas gerai, išsaugant visas sritis, ypač jaunimo užimtumą meno mokyklose ir papildomo ugdymo centre. Galima daug dejuoti, kad viskam lėšų trūksta, bet nuo to jų daugiau nebus, tad belieka susiplanuoti įstaigų veiklą taip, kad išsiverstų su turimomis. Didelė atsakomybė atitenka įstaigų vadovams, reikės sumanumo ir profesionalumo.

Svarstydami biudžetą, iš opozicijos jokių vertingų pasiūlymų nesulaukėme, išskyrus vieną, sakyčiau, labai nepasvertą. Rimas Klipčius siūlė Švenčionėlių miesto centre atsisakyti vaizdo kameros. Gyventojai tikriausiai dar prisimena, kas dėjosi miesto centre, kol nebuvo kameros: šiukšlynai, automobilių lenktynės, peštynės. Šiuo metu centre pavyko įvesti tvarką. Vertingos informacijos gauta iš vaizdo kamerų po „vietinių“ santykių aiškinimosi su romais. Be to, R.Klipčius komitete pats sakė, kad kamera fiksuoja ir kai jis be saugos diržų važinėja... Gal todėl ir siūlė atsisakyti? Pasiūlymas taupyti rizikuojant žmonių saugumu nesulaukė kitų komiteto narių pritarimo.

 

Vytautas Bulka: „Biudžetas realus, gyventi galima“

Biudžetas sumažintas, bet, manau, realus, labai taupiai tvarkantis gyventi galima. Įstaigų vadovai, kuriems nuo šių metų atiteko visa atsakomybė, turi nusiteikti tam ir surasti sprendimus. Verslas jau ketverius metus gyvena labai sunkiai, susitraukė iki minimumo išlaidų ir dirba. Kitos išeities tiesiog nėra, taupome net pakeisdami įprastinį apšvietimą taupiosiomis lemputėmis, mažindami šildymo, kuro išlaidas.

Dėl lengvatinio keleivių vežimo esu, ko gero, labiausiai opozicijos puolamas tarybos narys. Opozicija turbūt neturi supratimo, kas yra konkursas. Keleivių vežimo įmonė taikia šią paslaugą laimėjusi konkursą ir laikydamasi sutarties sąlygų. Savivaldybė įmonei nemažai skolinga, bet, suprasdami sudėtingą rajono biudžeto situaciją, drauge su administracija ieškome sprendimų, imu paskolas, kad įmonė išsiverstų ir nesutriktų keleivių vežimas.

Svarstant biudžetą pats pasiūliau 25 tūkst. litų nuimti nuo keleivių vežimo kompensacijų ir skirti juos Švenčionių Visų Šventųjų parapijos „Carito“ namų įrengimui, antraip jie būtų likę be paramos. Iš opozicijos neteko išgirsti nė vieno rimto pasiūlymo, tik priekaištus dėl keleivių vežimo. Norėčiau priminti, kad rajono teritorija didelė, o gyventojų tankumas retas. Esant tokioms sąlygoms, moksleivius tenka vežioti labai dideliais atstumais. Visos paslaugos pagrįstos skaičiavimais.

 

Bronislovas Vilimas: „Mažinti finansavimą – liūdna misija, ypač kai girdime kalbas apie šalies ekonomikos augimą“

Švietimo, jaunimo, kultūros ir sporto komitetas, kurio pirmininkas esu, biudžetą svarstė skausmingai. Kultūra niekada nebuvo lepinama, bet kai kasmet lėšų mažėja, išties liūdna. Vyriausybės politika – ne prizas savivaldybėms: kalba apie augimą, o savivaldybėse – mažėjimas. Iš aukštų tribūnų deklaruoja dėmesį jaunimui, o taupyti verčiama jo sąskaita. Finansų ministerijos sumažintas biudžetas tiesiog neleidžia mums tinkamai vykdyti savo funkcijų. Neturėdami jokio pasirinkimo, turėjome mažinti finansavimą ir švietimui, ir kultūrai. Džiaugiamės, kad bent visos šios įstaigos išliko, veiks toliau, nors ir sunkiomis sąlygomis, nes nėra blogiau, kaip uždaryti tokias dvasingumą puoselėjančias įstaigas. Sena tema – ar ne per daug rajone meno mokyklų, kurių finansavimas sudaro apie 2 mln. Lt. Norėčiau paklausti – o kuriame mieste jos nereikia? Ir Švenčionių, ir Švenčionėlių, ir Pabradės vaikai turi vienodas teises lavinti meninius gebėjimus. Manau, kiekvieno miesto bendruomenė stotų ginti savo meno mokyklos. Jeigu ne meno mokykla, kultūra numirtų, nes meno mokykla išugdo kultūringą asmenybę, kuri vėliau ateina į kultūros centrą. Pabradės kultūros centras turi labai gerų meno kolektyvų, ir daugelis jų dalyvių yra baigę meno mokyklą.

Nematydami kitos išeities, lėšas tolygiai sumažinome visoms įstaigoms, bet tuo problema nėra išspręsta. Dėl meno mokyklų veiklos dar turėsime padaryti išsamią analizę ir ieškoti sprendimų drauge su šią sritį kuruojančia vicemere Raja Krupenina ir įstaigų vadovais. Reikia labai gerai apgalvoti kiekvieną žingsnį.

Belieka tikėtis, kad situacija bent stabilizuosis, neblogės, nors dėl moksleivių mažėjimo ateityje skaudžių pasekmių tikriausiai neišvengsime.

 

Rajono meras Vytautas Vigelis: „Biudžetai sumažinti visoms savivaldybėms“

Patvirtinus biudžetą, rajono savivaldybėje administracijos atstovai ir biudžetinių įstaigų vadovai, šiais metais tapę savarankiškais asignavimų valdytojais, aptarė tolesnę veiklą. Rajono meras Vytautas Vigelis trumpai apibūdino situaciją: „Biudžetas sumažintas ne mums vieniems, visoms savivaldybėms, išskyrus Kauno rajono, ir nieko čia nepadarysi. Žinome, kokia yra situacija šalyje. Teks dirbti su tokiu biudžetu, koks yra, jokie nusiskundimai nepadės. Įstaigų savarankiškumas irgi nėra naujiena, tai apsprendžia teisės aktai. Kitose savivaldybėse jau taip yra kelerius metus. Beje, kai dirbau kultūros centro direktoriumi, mes siekėme savarankiškumo ir neblogai tvarkėmės. Pirmiausia įstaigų vadovams patariu: nedarykite klaidos - nepirkite nieko skolon, jeigu neturite lėšų, nes patys esate už viską atsakingi. Nuo šiol jūs turite skirtus biudžetus ir privalote atsakingai žiūrėti, kad iš jų jūsų vadovaujamos įstaigos išsilaikytų“.

Kaip dirbti naujomis sąlygomis, susidoroti su užgriuvusia finansine atsakomybe, atlikti viešuosius pirkimus, nepažeisti Darbo įstatymo priimant sprendimus dėl lėšų taupymo kultūros ir švietimo įstaigų vadovams patarė savivaldybės administracijos direktorė Vida Rastenienė, Finansų ir Juridinio skyrių vedėjai, Audito tarnybos atstovė.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ


 

 
Reklaminis skydelis