Mes turime 365 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5105
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30235
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77561
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių rajono bendruomenėms – naujos galimybės tobulinti skaitmeninius įgūdžius

2018 m. spalio 6 d., šeštadienis Nr.74 (1798)

Mažai kas abejoja interneto nauda. Be interneto suteikiamų galimybių sunkiai įsivaizduojama šiandienos kasdienybė: naujausia informacija, aptarnavimo sistemos, bendravimo programėlės, socialiniai tinklai ir aibė kitokių paslaugų mus lydi kiekvieną dieną. Daug laiko reikalaujančias užduotis, pvz., apmokėti mokesčius ar įsigyti prekes, dabar galima atlikti vos per keletą minučių, nepakilus nuo darbo stalo. Deja, nepaisant patogių elektroninių paslaugų, daugiau nei 20proc. šalies gyventojų vis dar nesinaudoja internetu. Tad gilinti skaitmeninio raštingumo žinias bendruomenes kviečia visoje Lietuvoje startuojantis projektas „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“.

Švenčionių rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Violeta Bruvinskienė teigia, kad lankytojų poreikis pasinaudoti internetu neslūgsta. Prisijungti prie interneto galima bet kuriame iš 20 bibliotekos filialų. Per praėjusius 2017 metus Švenčionių rajono bibliotekose internetu pasinaudojo beveik 30 000 lankytojų.

„Dažniausiai lankytojai internete ieško informacijos, naršo socialiniuose tinkluose, atvyksta susimokėti mokesčių ar paskaityti naujienų“, – apie lankytojų įpročius pasakoja V. Bruvinskienė.

Anot pavaduotojos, bibliotekos lankytojai domisi naujovėmis. Tiek jauni,  tiek ir vyresnio amžiaus švenčioniškiai konsultuojasi su bibliotekos specialistais norėdami susipažinti su naujausiomis elektroninėmis paslaugomis ir taip sutaupyti nemažai asmeninio laiko. Elektroninė bankininkystė, pajamų deklaravimas, mobilusis parašas,– aktualiausios temos vietos bibliotekos lankytojams.

„Verta paminėti, kad bibliotekoje organizuojami mokymai grupėms arba individualiems asmenims, norintiems paglinti skaitmeninio raštingumo žinias arba išmokti naudotis interneto suteikiamomis galimybėmis. Reikia tik išdrįsti žengti pirmąjį žingsnį, ateiti į biblioteką ir pradėti mokytis“, – susipažinti su informacinėmis technologijomis ragina pašnekovė.

 

Kelti skaitmeninį raštingumą padės bendruomenė

Interneto platybės jo nepažįstantiems išties gali kelti baimės jausmą ar nepasitikėjimą savo jėgomis. Pasitaiko atvejų, kad norą pabandyti naudotis internetu stabdo nepagrįstas gėdos jausmas, baimė pasirodyti neišmanančiu. Tad projekto „Prisijungusi Lietuva“ idėja, paremta bendruomeniškomis veiklomis, padės įveikti psichologinius barjerus, mokantis kartu su gyvenamosios vietos bendruomene. Anot programos sudarytojų, bendruomenių įtraukimas į mokymosi procesus atneša geresnius rezultatus, nes pasitikėjimas artimesniu žmogumi leidžia visai kitaip priimti informaciją, sumažėja nepasitikėjimo savimi jausmas.

„Šio projekto išskirtinumas yra galimybė dalyvauti projekte su savo aplinkos žmonėmis. Bendruomenės projekto metu galės sustiprinti savo veiklą, naudodamosis skaitmeniniais įrankiais. Projektas padės bendruomenėms atrasti teigiamas skaitmeninių technologijų puses: greita komunikacija, bendravimas su užsienyje gyvenančiais asmenimis, elektroninės paslaugos, elektroninė bankininkystė ir daugelis kitų privalumų bus aptarti projekto metu“, – pasakoja projekto sumanytoja, Lietuvos informacinės visuomenės ugdymu užsiimančios asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė.

Į projektą kviečiamos registruotis tos bendruomenės, kurios nori tapti išmanesnėmis, nori gilinti skaitmeninio raštingumo įgūdžius ir paraginti aplinkinius atrasti interneto suteikiamas galimybes,  kurioms įdomu išmėginti el. paslaugas ir, jas pažinus, pagerinti savo veiklą vertingais ir efektyviais sprendimais . Su kiekviena bendruomene projekto metu bus bendraujama tiesiogiai, stengiamasi atrasti būtent jai svarbius aspektus, skaitmeninio raštingumo kėlimo tempus ir galimybes.

Tikimasi, jog kartu dalyvaudami projekte vietos bendruomenės nariai padės vieni kitiems, sparčiau mokysis naudotis elektroninėmis paslaugomis bei dalysis bendruomenei aktualiomis žiniomis ir patirtimi apie interneto naudojimą.

 

Registruotis kviečiamos Švenčionių rajono bendruomenės

Taigi, visos tobulėti norinčios, juridinių asmenų registre užsiregistravusios Švenčionių rajono bendruomenės kviečiamos nedelsti ir registruotis dalyvavimui projekte www.prisijungusi.lt. Tolimesniame etape bendruomenės bus įtraukiamos į vertingas veiklas, galės siūlyti savo bendruomenės narius tapti „skaitmeniniais lyderiais“ ir toliau gilinti žinias informacinių technologijų srityje. Užsiregistravusių bendruomenių jau šiais metais lauks susitikimai su įvairių sričių specialistais,  kurie ves renginius, kūrybines dirbtuves, pasakos apie interneto saugumą, asmens privatumo apsaugos svarbą, elektronines asmens tapatybės korteles, rengs konkursus.

Beje, šis projektas bus naudingas ne tik bendruomeninėms organizacijoms. Atsinaujins ir bibliotekos. 2018–2020 m.  daugiau nei 1200 viešųjų bibliotekų bus atnaujinta kompiuterinė ir programinė įranga, gyventojai  galės naudotis išmaniosiomis technologijomis. Bibliotekos pakvies į atnaujintas darbo vietas, pritaikytas dirbti su vaizdo, garso, grafine medžiaga, lankytojai galės nemokamai naudotis konstruktoriais, lavinančiais inžinerinius gebėjimus, robotikos ar virtualios realybės įrenginiais.

Projektą „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Ūkio ministerijos kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija.

Projektai finansuojami Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.