Mes turime 410 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3979
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20180
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96210
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėliai lieja ašaras dėl iškirsto miškelio

2018 m. spalio 13 d., šeštadienis Nr.76 (1800)

„Kalnai kelmuoti, pakalnės nuplikę“... Tai poeto A.Baranausko poemos žodžiai apie savanaudiškai iškirstą Anykščių šilelį. Tik šįkart jie skaudžiai aplikavosi čia ir dabar. Švenčionėlių pakraštyje, priešingoje kelio pusėje nuo buvusios RSO (arba tarpkolūkinės) mažai kas žino, kad ta teritorija yra Žemutinės g., ošė gražus miškelis. Nedidelis, bet visko turtingas. Ne tik arčiau jo gyvenę žmonės eidavo į miškelį rinkti žemuogių, grybų, bet ateidavo ir iš daugiabučių kvartalo vyresnio amžiaus asmenys, kuriems iki miškų nukakti per sunku. Pasak gyventojų, miškelyje augo rudmėsės, kazlėkai, raudonikiai. Medžiai teikė gaivą – malonu buvo tiesiog pasivaikščioti. Ir štai vieną dieną, visai neseniai, žmonės nustėro – ūžė pjūklai, virto medžiai. Žmonės šaukėsi policijos, bet pareigūnai atvažiavo, pastovėjo ir išvažiavo, net nepasikalbėję bent jau su arčiau esančių namų gyventojais. Klausė Švenčionėlių seniūnijos valdininkų, kam trukdė miškelis, bet iš ten gavo paties A.Razmio, kuris čia, kalbama, vadovauja, nors ir ne seniūnas (seniūno jau treji metai nėra), atsakymą: „Mes jus gražiname“. Žmonės pasibaisėjo: kas taip gražina – liko vieni kelmai... Net pušį nupjovė, kuri čia augo apie 60 metų. Išmatavome kelmą – jo diametras yra 60 cm. Miesto teritorijoje nupjauti tokį medį – nusikaltimas. Jeigu tai būtų padaręs eilinis gyventojas savo valdoje, neišsimokėtų baudų. O valdininkams ką - galima?  Įstatymai numato, kad pareigūnams už pažeidimus skiriamos dukart didesnės baudos. Kas atsakys už žmonėms padarytą skriaudą ir žalą gamtai, ir ar išvis atsakys?

Į mūsų klausimą Aplinkos apsaugos agentūros Švenčionių skyriaus vadovas Marius Kriaučiūnas atsakė labai operatyviai. Pasak jo, du miško sklypai nurodytoje vietoje iškirsti su leidimais, kurie buvo išduoti šių metų birželio ir liepos mėn. M.Kriaučiūnas taip pat paaiškino, kad miesto teritorijoje medžių kirtimui leidimus išduoda rajono savivaldybės ekologas. Žodžiu, patys valdininkai išduoda, patys kerta, o gyventojams, iš kurių mokesčių šie valdininkai gyvena, net paaiškinti nesiteikia. O kas atsakys, jeigu vis dėl to paaiškės, kad iškirsta neteisėtai? Leidimų davėjai ar kirtėjai?

Valdžiai reikia, kad vyktų veiksmas. Kam – paaiškės vėliau. Taigi čia sumanytas veiksmas – mažaaukščių statyba. Žinant, kad Švenčionėliuose gyventojai retėja labiau, negu Labanoro giria, galima žnektelėti iš nuostabos. Bėgdami iš miestelio žmonės namus su visais baldais parduoda pusvelčiui, o čia – grandioziniai planai – naujos statybos. Priplanuoti galima, tik kas statys? Kaip ir mero pažadėtoje užstatyti „pramoninėje zonoje“ kitoje kelio pusėje. Pasistatė vienas V.Aleksandrovičius savo įmonei pastatą, ir visa Pramoninė zona“. Bet šįkart – ne apie ją.

Yra vienas „aštrus kampas“ miškelio kirtimo istorijoje, kai gali nepadėti ir kotedžiukų ar pilaičių statybų planų priedanga. Paklaustas, ar miesto ribose kirtimui nereikia gamtosaugininkų leidimo, M.Kriaučiūnas patikslino, kad jeigu medžiai iki 30 cm skersmens, tada nereikia. O kaip gi pušis, kurios kelmas – 60 cm? Ošė ji didinga pakelėje ir nebūtų trukdžiusi net svajonių pilaičių statyboms, jeigu jos kada nors čia tikrai atsirastų. Bet ne – jos didingas kamienas iš karto atsidūrė lentpjūvėje kitapus kelio... Kirtavietėje panašaus skersmens pušų, beržų, drebulių galima surasti kiek nori.

Nuojauta kužda – kažkas čia ne visai švaru, jeigu po mūsų apsilankymo pas arčiau nelaimingojo miškelio gyvenančius žmones tą patį vakarą apsilankė gerais automobiliais ratuoti „nelaukti svečiai“ ir grasino jiems.

Įbauginti žmonės nuogąstauja, kad, kaip manoma, seniūnija, gali iškirsti ir dar likusią medžių juostą, kuri vasarą teikia gaivą, o žiemą – užuovėją nuo lauku lekiančio vėjo. Kaip jiems padėti? Kreipėmės pagalbos į rajono tarybos narius. Jeigu atvirai – per daug vilčių nesuteikė. Mat, savivaldai suteikta labai daug teisių, nors vietos valdžia ne visada to nusipelno. Čia kaip vilkui patikėti avis ganyti...

Vieno tarybos nario (jo saugumui pavardės neskelbiame – taip jau yra, kad rajoną kausto baimė) nuomone, gali būti, kad medžiai kertami dėl medienos. Jam toks įtarimas jau kartą buvo kilęs, pamačius kirtimus kitoje rajono vietoje. Mat mūsų rajone populiariausia žaliava – mediena. Pasirodo, net iš menkavertės medienos gaminami „čipsai“ kurui yra labai pabrangę, nes juos perka Latvija, per krizę „žiauriai“ iškirtusi savo miškus.

Tikriausiai, čia dar ne pabaiga šios liūdnos istorijos.

Švenčionėliuose yra net keli tokie gražūs pušynėliai – natūralūs parkeliai. Žmonės, būkite budrūs, kad vieną dieną nepamatytumėt tik kelmų...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis