Mes turime 327 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1824
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12011
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88041
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nepraraskime budrumo

2018 m. spalio 27 d., šeštadienis Nr.80 (1804)

Daugiabučių namų atnaujinimo (renovacijos) tikslas yra kilnus ir prasmingas - sumažinti gyventojams sąskaitas už šildymą ir pagerinti gyvenimo sąlygas. Šiuo metu valstybės parama pastato atnaujinimo darbams yra 37 proc., arba beveik du trečdalius šių išlaidų padengia asmenys, neturintys teisės į šildymo išlaidų kompensaciją. Investiciniuose projektuose sumos nėra galutinės. Vykdant statybos darbų pirkimus, kaina gali sumažėti.

Disponuoju informacija, kad atskiri Švenčionių rajono valdžios atstovai įtakoja UAB „Švenčionių švara“ atsakingus asmenis ir jie dėl to neužtikrina, kad viešieji pirkimai statybos rangos darbams atlikti buvo vykdomi galimai nesilaikant lygiateisiškumo, nediskriminavimo ir skaidrumo principų.

Šios savivaldybės įmonės vadovas šių metų kovo mėn. pasirašė tris sutartis su dėl galimos korupcijos įtariama UAB „Irdaiva“ ir UAB „Nimetus“. Šios įmonės šiuo metu už beveik 1,4 mln. eurų atnaujina tris daugiabučius namus Švenčionyse ir Švenčionėliuose. Darbų vertė tik 4 procentais mažesnė už paskaičiuotą investiciniuose planuose. Jei būtų vykdomi pirkimai pagal CPO LT elektroninį katalogą, darbai būtų kainavę apie 20-30 proc. pigiau arba būtų sutaupyta 200-300 tūkst. eurų.

UAB „Pabradės komunalinis ūkis“, organizuojanti renovacijos eigą Pabradės mieste, tik teismų pagalba atsikratė šios neteisėtos įtakos, toliau vykdė skaidriai viešuosius ir konkurencingus pirkimus, kurių dėka statybos rangos kainos sumažėjo beveik ketvirtadaliu.

2017 m. pradžioje merui Rimantui Klipčiui artimi asmenys darė galimai neteisėtą poveikį savivaldybės įmonės UAB „Švenčionių švara“ viešųjų pirkimų organizatoriams vykdant neskelbiamos apklausos būdu tris mažos vertės pirkimus daugiabučių namų atnaujinimo rangos darbams Švenčionių mieste. Tiesiog parinko pagal tą pačią ,,sėkmės formulę“ laimėtoją - UAB „Nimetus“ dalyvaujant apklausoje toms pačioms įmonėms: UAB „Statybų kodas“ ir UAB „Struktūra“. Jų pasiūlytos kainos buvo tik 1-3 proc. mažesnės už paskaičiuotas investiciniuose projektuose. Su tokia vykdoma neteisybe nesutiko tų namų gyventojai. Kelis mėnesius vyko mero ir jo komandos ypatingas ir keistas spaudimas maištaujantiems asmenims, siekiant apginti paslaptingos UAB „Nimetus“ pasiūlytą aukštą rangos kainą. Atlaikė tik Švenčionių mieste esančio Švenčionėlių g. 6 daugiabučio namo gyventojai. Vadovaujami energingo inžinieriaus Olego Susvilos, jie savarankiškai organizavo savo namo kokybišką atnaujinimą, pakeitė viso namo šildymo sistemą, įrengė modernų automatizuotą šilumos punktą ir dar išėjo 17 proc. pigiau nei buvo nurodyta valdžios. Garbė šio namo gyventojų susitelkimui ir išmanumui.

Nepasisakau prieš daugiabučių namų atnaujinimą. Sprendimus priėmė ar priims patys butų savininkai. Tik nepraraskite budrumo, bendraukite tarpusavyje ir reikalaukite, kad viešieji pirkimai vyktų skaidriai, statybų darbų priežiūrą atsakingai vykdytų tam parinktos įmonės, o atsakingi asmenys už renovacijos procesą atstovautų ir gintų gyventojų interesus.

Kęstutis TRAPIKAS

Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys

 
Reklaminis skydelis