Mes turime 384 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4810
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21011
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97041
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Būkite saugūs – nešiokite bei dovanokite šviečiantį mažmožį, saugantį gyvybę

2018 m. lapkričio 10 d., šeštadienis Nr.83 (1807)

Atėjus šaltajam metų laikui, kai eismo sąlygos tampa vis sudėtingesnės, o tamsusis paros laikas pailgėja, ypatingas dėmesys nukrypsta į labiausiai pažeidžiamus eismo dalyvius – pėsčiuosius ir dviratininkus, kurie tamsoje tampa sunkiai pastebimi. Ne pirmus metus policijos pareigūnai, visuomenės sveikatos specialistai, bendruomenių atstovai, kunigai primena, kaip svarbu pėstiesiems naudoti atšvaitus ar kitas šviesą atspindinčias priemones. Ypač svarbu į tai atkreipti dėmesį lapkričio pradžioje, kai, laikrodžio rodyklę atsukus viena valandą atgal, „staiga“ sutrumpėja diena ir vieną savaitę dar šviesoje grįžus iš darbo ar iš pamokų ir būrelių mokykloje, kitą savaitę tenka eiti į namus jau tamsoje. Tomis dienomis raginama kuo greičiau įsigyti ar susirasti turimus atšvaitus ir nepamiršti jų išeinant į gatvę. Per šių metų 10 mėn. Švenčionių rajone keliuose tamsiuoju paros metu žuvo 1 pėstysis.

Siekiant skatinti saugų eismą, užtikrinti žmonių saugumą keliuose ir atkreipti visuomenės dėmesį į saugumą kelyje bei atšvaitų svarbą, lapkričio 6 d. Švenčionių rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė, Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vyriausieji specialistai, atsakingi už viešąją tvarką, bei Švenčionių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė, tikėdamiesi, jog pėstieji segės atšvaitus ir bus puikiai matomi, Švenčionių centre juos dalino. Lapkričio 7-8 d. prevencinė priemonė „Būk matomas kelyje – prisek atšvaitą“ vyko Švenčionėlių ir Pabradės miestuose. Jos metu Švenčionėlių ir Pabradės miestų gyventojams buvo dalinami atšvaitai ir informaciniai lankstinukai „Atšvaitas privalomas ir reikalingas“. Rajono gyventojai buvo raginami juos nuolat dėvėti einant tamsuoju paros metu ar esant blogam matomumui. Taip pat buvo stebėtas pėsčiųjų elgesys prie pėsčiųjų perėjų (šviesoforo nereguliuojamų).

Pareigūnai primena, kad atšvaitą būtina taisyklingai užsidėti ar prisisegti: juostinį-spyruoklinį atšvaitą svarbu užsidėti ant rankos (truputį aukščiau rankos riešo) ar ant kojos blauzdos; pakabinamąjį atšvaitą, pervertą virvele ar grandinėle, reikia prisegti prie drabužių (kišenės), kad jis švytuotų žmogaus kelių aukštyje, arba prisegti prie rankinės ar kuprinės taip, kad jis laisvai švytuotų.

Taip pat atkreipia dėmesį, kad pats atšvaitas nešviečia – jis tik atspindi šviesą, todėl labai svarbu, kad atšvaito neuždengtume drabužiais, kad jis kabėtų laisvai ir būtų apšviečiamas automobilių žibintų. Tik taip pritvirtintą atšvaitą pastebės vairuotojai. Taip pat atšvaitui ne vieta būti apsuktam aplink rankinės rankeną – taip jis nematomas.

Dar viena svarbi taisyklė, kuri kartais pamirštama – užmiestyje pėstieji privalo eiti kaire kelio puse prieš automobilių važiavimo kryptį. Tamsoje, esant blogam matomumui, neapšviestu keliu einančius žmones vairuotojai dažniausiai pastebi tik transporto priemonei visiškai prie jų priartėjus. Tai pavojinga situacija, galinti sukelti skaudžias pasekmes sveikatai ir gyvybei. Dar pavojingesnė situacija, kai kelyje prasilenkiantys vairuotojai, trumpam apakinti žibintų šviesų, gali nepastebėti priekyje esančių kliūčių, taip pat pėsčiųjų ar dviratininkų. Su atšvaitu ar žibintu einantį arba dviračiu važiuojantį žmogų vairuotojas gali pastebėti iš maždaug penkis kartus didesnio atstumo nei be atšvaito. To pakanka, kad vairuotojas galėtų sulėtinti važiavimo greitį ir saugiai prasilenkti su pėsčiuoju (dviratininku, vadeliotoju) ar, esant būtinybei, sustabdyti automobilį. Tamsoje ar esant blogam matomumui, palyginti su šviesiuoju paros metu, pėsčiajam, dviratininkui, vadeliotojui galimybė patekti į eismo įvykį padidėja net keletą kartų. Be to, nelaimės pasekmės būna žymiai skaudesnės.

Būkite saugūs. Nešiokite bei dovanokite šviečiantį mažmožį, saugantį gyvybę.

Liudmila ČEPONIENĖ

 
Reklaminis skydelis