Mes turime 318 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3493
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13680
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89710
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kovo 11-oji – tai vartai į Lietuvos laisvę

2012 m. kovo 14 d., trečiadienis Nr.21 (1164)

Praėjo 22 metai nuo tos akimirkos, kai 1990 m. kovo 11 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba paskelbė apie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą. Per tuos 22 metus buvo visko: ir pakilimų, ir duobių, ir kraujo praliejimo per 1991 m. sausio įvykius ar Medininkų pasienio poste. JAV Prezidentas Tomas Džefersonas yra pasakęs: „Laisvės medis turi būti kartkartėmis palaistomas patriotų krauju“. Taip nutiko ir Lietuvai atkūrus nepriklausomybę. Ir visgi Kovo 11-oji – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena – yra laisvės diena, džiugi šventė.

Mūsų rajone renginiai, skirti šiai iškiliai datai paminėti, vyko ne tik rajono miestuose, bet ir kaimo vietovėse. Man teko dalyvauti minėjime Švenčionių mieste. Jau tapo gražia tradicija, kad valstybinėms šventėms skirti renginiai Švenčionyse prasideda šv. Mišiomis Švenčionių visų šventųjų bažnyčioje. Taip buvo ir šiemet. Po šv. Mišių estafetę perėmė Švenčionių kultūros centras. Čia veikė Nalšios muziejaus surengta paroda, skirta kovo 11-osios akto signatarui Česlovui Kudabai atminti, bei viešosios bibliotekos surengta knygų paroda, skirta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai. Į minėjimą atvyko rajono vadovai: meras Vytautas Vigelis, vicemerė Raja Krupenina, administracijos direktorė Vida Rastenienė, rajono tarybos nariai ir išties gausus būrys švenčioniškių ir svečių. Rajono meras Vytautas Vigelis, sveikindamas visus su Lietuvos nepriklausomybės 22-osiomis metinėmis, sakė:

- Kovo 11-oji buvo kalendorinis slenkstis, kuris atvėrė duris į naują gyvenimą, nubrėžė ateities liniją. Laisvoje ir nepriklausomoje Lietuvoje gimė ir užaugo nauja karta – naujai mąstanti, kūrybinga, optimistiškai žvelgianti pirmyn, atvira pasauliui. Jei ne 1990 m. kovo 11-oji, nebūtų Lietuvos, ir kartu nebūtų daugybės dalykų, kuriuos dabar turime ir galime didžiuotis. Jei ne kovo 11-oji, mes negalėtume laisvai kurti, mąstyti, gyventi. Te nepristinga mums visiems geros valios, pozityvių minčių, santarvės ir tvirtybės. Linkiu, kad jausmai, pasiryžimas bėgant laikui ne blėstų, bet stiprėtų, kad pasididžiavimas gimtine, tikėjimas šviesia Švenčionių krašto ateitimi įkvėptų mus visus naujiems darbams ir pasiekimams.

Iš tiesų negalima nesutikti su mero išsakytomis mintimis, nes nuo kiekvieno mūsų priklauso Lietuvos ateitis. Ir patriotizmas, meilė savo kraštui turi būti kiekvieno mūsų širdyse. Nebūtina deklaruoti savo patriotizmo ir meilės, o tiesiog tuo gyventi.

Pranešimą, skirtą Kovo 11-ajai, perskaitė Švenčionių vid. mokyklos istorikė Renė Petronienė, o po to buvo rodomas dokumentinis filmas apie tuos, prieš 22 metus vykusius, lemtingus įvykius ir sprendimus, nulėmusius tolesnę Lietuvos ateitį. Ta diena mums padovanojo ne tik laisvę, bet ir pareigą saugoti tą laisvę ir ją ne tik branginti, bet ir taurinti ir brandinti.

Pasibaigus oficialiai minėjimo daliai, koncertavo Švenčionių meno mokyklos mokiniai.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis