Mes turime 556 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2327
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20748
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:102497
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Detektyvas: kaip buvusi Vidutinės mokykla atsidūrė prie Ožkinių kaimo, o jos vietoje iškilo nemenkas kalnelis?

2018 m. gruodžio 8 d., šeštadienis Nr.91 (1815)

„Už sutvarkymą didelis ačiū asmeniškai merui...“ - suskubo dėkoti savo „Facebook“ paskyroje tarybos narė J.Jurkuvėnienė. Gyventojai mano kitaip – reikalauja sutvarkyti atliekas, tarp kurių gali būti ir labai pavojingų.

 

Savivaldybės išrinktieji išardytos mokyklos liekanas galimai išvertė miškelyje...

Apsidrausdama, kaip dabar Lietuvoje daro visi iki aukščiausių šalies pareigūnų, turiu įterpti žodelį „galimai“, nors jo ir nemėgstu. Mat universitete mus mokė vengti kalbos šiukšlių. Dabar gi taip jau yra - tenka eiti koja kojon su „mada“... O dabar – prie detektyvo.

Vieną rytą Kaltanėnų seniūnijos gyventojai buvo šokiruoti radinio, aptikto miškelyje prie kelio netoli Ožkinių. Ten riogsojo ne koks nors nesupratingo gyventojo išmestas rakandas, o dvi krūvos statybinio laužo. Yra buvę pasaulyje, kad varlės, žuvys krito iš dangaus, bet kad statybinis šlamštas – dar negirdėta. Atliekos ne bet kokios – su retais tarybinių laikų relikvijų egzemplioriais, kurie yra tikri įkalčiai. Yra įrodymų ir liudininkų, kad šios atliekos atkeliavo iš kito rajono krašto – Vidutinės. Manoma, kad jas, užuot sutvarkiusi pagal reikalavimus, naktį čia atvežė ir išvertė avarinį Vidutinės mokyklos pastatą išardžiusi bendrovė. Na, ne pačios gi atliekos čia atkeliavo mistiniu būdu? Juk jos realios – guli miškelyje, užfiksuotos nuotraukose. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Švenčionių skyriaus vedėjas Marius Kriaučiūnas raštu patvirtino, kad dėl šio aplinkos teršimo vyksta tyrimas, o daugiau informacijos jis negalintis atskleisti. Klausimai vedėjui pateikti, tad jam išlieka pareiga baigus tyrimą atsakyti į juos, o mums belieka laukti tyrimo pabaigos, kol aplinkos teršėjai bus įvardinti ir nubausti.

Šaltinių teigimu, pastatą ardė konkursą laimėjusi UAB „Kaslita“ iš Šiaulių. Aiktelėsite išgirdę, už kokią sumą tai padaryta – 12100 eurų. Kaip tokios firmos laimi savivaldybės konkursus ir dar aukšta kaina, kelia daug pagrįstų klausimų. Ar ne todėl savivaldybės vykdomi viešieji pirkimai – po devyniom spynom? Rajono valdžia prie viešųjų pirkimų neprileidžia net rajono tarybos Kontrolės komiteto, nors jo pirmininkui vis dėlto pavyko surinkti 15 viešųjų pirkimų epizodų, vertų tyrimo.

 

Vidutinėje – ekologinė bomba?

Kaltanėniškiams pasisekė, kad statybų šlamštas guli atvirai. Savivaldybė šią gėdą turbūt sutvarkys greitai, gal net naktį, kad niekas nematytų, o štai Vidutinėje sudėtingiau. Čia įtarimų kelia nugriauto pastato vietoje iškilęs nemenkas kalnelis. Gyventojai sako matę, kaip statybų atliekos buvo užkasamos. Jų teigimu, tarp užkastų atliekų galėjo atsidurti ir senas šiferis su asbestu, sukeliančiu vėžį. Šiferio buvo labai didelis kiekis. Gyventojų laukia didelė kova už švarią aplinką – išsireikalauti, kad statybos atliekos būtų atkastos ir tinkamai sutvarkytos.

 

Šlovę pasisavino. O atsakomybę prisiims?

Vidutinės mokyklos griovimo detektyvas vien aplinkos tarša nesibaigia. Čia įsijungia stebinantis valdininkų įžūlumas. Vidury baltos dienos prisiskyrė sau svetimus nuopelnus.

Avarinis buvusios Vidutinės mokyklos pastatas gyventojams akis badė ir kėlė pavojų. Neapsikentę to Vidutinės kaimo bendruomenės VIKA nariai ėmėsi rinkti parašus, kad savivaldybė pagaliau imtųsi šio gėdingo reikalo. Surinko 90 parašų ir spalio 22 dieną įteikė juos pačiam merui. Gyventojų parašai buvo tas botagėlis, kuris išjudino reikalą – rinkimai ant nosies, gėda bus Vidutinėje pasirodyti. Spalio 24 d. jau buvo paskelbtas pastato griovimo darbų viešasis pirkimas. Atidžiai sekite datas –spalio 22 d. įteikti bendruomenės surinkti parašai, spalio 24 d. paskelbtas konkursas.

Vos nugriovus pastatą ir net nesutvarkius tinkamai atliekų, atsirado, kas sau prisipaišė šlovę! Vidutinės bendruomenės nariai šokiruoti tokio elgesio. Anot jų, svetimus nuopelnus pasisavino vietinės reikšmės politikai. Šis „karūnavimas“ vyko virtualioje erdvėje. Meras Rimantas Klipčius gruodžio 2 d. „Facebook“ su patosu parašė: „Kartais ir nedideli darbai gali būti labai svarbūs. Tarybos nariai Jolanta Jurkuvėnienė ir Zenonas Zenkevičius neleido pamiršti kraštovaizdį darkiusio pastato griovimo būtinybės“.

„Jergutėliau, koks įžūlumas! - piktinosi Vidutinės bendruomenės narys, deja, dirbantis biudžetinėje įstaigoje ir bijantis netekti darbo, todėl prašęs neminėti pavardės. - Mes gi parašus surinkome, prie ko čia tie Jolanta ir Zenkevičius.“

Ogi štai prie ko – ranka ranką plauna. Netrukus „Facebook“ atsirado Jolantos Jurkuvėnienės galimai atsidėkojimas už pašlovinimą: „Ačiū merui Rimantui Klipčiui viso Vidutinės kaimo vardu už nugriautą pastatą!“

Štai jums, gerbiamieji skaitytojai, klasikinis fake news atvejis, o lietuviškai – netikra naujiena. Faktas tikras – avarinis pastatas nugriautas, o visa kita – melas. Kol bendruomenė neprirėmė mero su 90 parašų, tol niekam Vidutinės kraštovaizdis nerūpėjo. Kai aktyvi bendruomenė pasiekė tikslą, tuoj atsirado norinčių „pasikabinti medalį“...

 

Artėja rinkimai – saugokitės melagių ir vagių, į ką jie besikėsintų – svetimus nuopelnus, turtą, jūsų protus ar rinkėjo balsą!

Irena PAULIUKEVIČIENĖ