Mes turime 188 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1920
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5313
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52639
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ugniagesiai primena saugaus elgesio ant ledo taisykles

2018 m. gruodžio 19 d., trečiadienis Nr.94 (1818)

Atšalus orams ir ant vandens telkinių pasirodžius pirmajam ledui ugniagesiai pataria saugiai elgtis prie vandens telkinių. Ant ledo lipti vienam žmogui saugu, kai jo storis yra didesnis kaip 7 cm, o jei ant jo atsiduria daugiau žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis kaip 12 cm. Nereikėtų pamiršti, kad ledo storis skirtinguose telkiniuose gali būti nevienodas. Jis būna plonesnis ten, kur įšąla medžių šakos, krūmai, nendrės, arčiau kranto ir tose vietose, kur įteka šaltiniai ar upeliai. Didelį pavojų įlūžti kelia sniegu užneštos, pripustytos vietos. Ant ledo nesaugu ir tada, jeigu jame yra įtrūkimų, nelygumų, vandens. Tvirtas ledas yra mėlyno arba žalio atspalvio, o jeigu jis yra matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio, toks ledas yra nesaugus. Beje, didžiausias pavojus įlūžti ir nuskęsti gresia, kai netvirtu ledu žmogus ryžtasi eiti vienas, ypač nakties metu.

Jei vis tik įlūžote, nepasiduokite panikai ir nepraraskite savitvardos. Ropškitės ant ledo į tą pusę iš kur atėjote, o ne plaukite pirmyn. Nesikapanokite vandenyje ir visu kūno svoriu neužgulkite ledo krašto. Ant ledo užšliaužti reikia plačiai ištiesus rankas, kad padidėtų atramos plotas. Pasistenkite kaip galima daugiau krūtine užgulti ledą, paskui atsargiai ant jo iškelti vieną koją, po to kitą. Užšliaužus ant ledo, negalima tuojau pat stotis. Reikia nusiridenti nuo eketės kuo toliau į tą pusę iš kur atėjote, nes ten ledas tvirtesnis. Tik išlipus ant kranto reikia bėgti, kad sušiltumėte ir kuo greičiau pasiekti šiltą vietą.

Jeigu pastebėjote įlūžusį ir skęstantį žmogų, būtinai įvertinkite situaciją, užuot puolę gelbėti. Sušukite, kad matote skęstantįjį ir bandysite jam padėti. Skambinkite skubios pagalbos telefonu numeriu 112. Artintis prie skęstančiojo gali būti pavojinga. Todėl atsigulę ant ledo, maždaug 7-10 metrų atstumu, pabandykite paduoti skęstančiajam šaką, slidę ar slidžių lazdą. Jei turite, bandykite numesti virvę. Gelbėti skęstantįjį galima ir tvirtu mazgu surišus šalikus ar kitus drabužius. Ištraukus žmogų ant ledo, reikia su juo kuo toliau šliaužti nuo pavojingos vietos ir kaip galima greičiau skendusįjį pristatyti į šiltą vietą. Čia nukentėjusįjį ištrinti, pagirdyti karšta arbata, perrengti sausais rūbais, suteikti pirmąją medicinos pagalbą.

Kai įsivyrauja permainingi orai – tai atšąla, tai atšyla, tai lyja, tai sninga – ant vandens telkinių ledas būna netvirtas, su properšomis, aplietas vandeniu. Poledinės žūklės mėgėjams ir kitiems ugniagesiai gelbėtojai pataria būti budriems, saugoti save, įspėti artimuosius ir būtinai pasirūpinti vaikais, mėgstančiais žaisti ant užšalusių vandens telkinių. Prieš lipant ant ledo svarbu įsivertinti savo galimybes saugiai vaikščioti ledu, kad nelaimės neapkartintų artėjančių švenčių.

Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos informacija