Mes turime 371 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2051
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18252
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94282
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ką būtina žinoti atstatant pastatą po gaisro ar kitos stichinės nelaimės?

2019 m. sausio 5 d., šeštadienis Nr.1 (1821)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI)  neretai sulaukia klausimų dėl statybos darbų vykdymo galimybių įvykus nelaimingam atsitikimui – sudegus vieno ar dviejų butų gyvenamajam namui arba pagalbinio ūkio paskirties pastatui. VTPSI specialistai skuba į pagalbą statytojams, kurių turtui žalą sukėlė stichija bei teikia informaciją aktualiausiais klausimais.

Dažniausiai statytojams kyla klausimų, ką reikėtų daryti norint atstatyti visiškai sudegusį pastatą arba apdegusį pastatą, kurio visos ar dalis išlikusių konstrukcijos yra netinkamos naudoti. VTPSI pažymi, kad tokio pat išorės matmenų (ilgio, pločio, aukščio, skersmens ir pan.) pastato, įregistruoto Nekilnojamojo turto registre, atstatymo, statinio laikančiųjų konstrukcijų stiprinimo (išskyrus kai užtaisomos esamos angos), silpninimo, dalies ar visų konstrukcijų keitimo to paties ar kito tipo laikančiosiomis konstrukcijomis statybos darbai priskiriami statinio kapitalinio remonto darbams. Šiems darbams privaloma gauti statybą leidžiantį dokumentą, jei planuojama vykdyti kapitalinį remontą keičiant statinio ar patalpų paskirtį arba planuojant remontuoti kultūros paveldo statinius. Atkreiptinas dėmesys, kad kapitalinio remonto projektą ar kapitalinio remonto aprašą privaloma rengti tik tais atvejais, kai būtina gauti statybą leidžiantį dokumentą.

VTPSI specialistai primena, kad nusprendus Nekilnojamojo turto registre įregistruotą apdegusį ar sudegusį pastatą ne tik atstatyti, bet ir pakeisti jo išorės matmenis (ilgį, plotį, aukštį, skersmenį), t. y. rekonstruoti neypatingąjį ar ypatingąjį pastatą arba nesudėtingąjį statinį, kai jo paskirtis keičiama į gyvenamąją, privaloma parengti rekonstravimo projektą ir gauti statybą leidžiantį dokumentą.

Jeigu statinio naudotojas po gaisro ar kitos stichinės nelaimėsnustato statinio galimos avarinės būklės požymius, jis privalo užsakyti statinio ekspertizę ir, kol ji bus atlikta, atsižvelgdamas į grėsmės pobūdį, nedelsdamas imtis priemonių žmonėms apsaugoti, apriboti priėjimą ir privažiavimą, sustabdyti ar apriboti statinio naudojimą ir imtis kitų priemonių, kad būtų išvengta tolesnių avarijos padarinių. Jei norint išvengti tolesnių avarijos padarinių reikia nedelsiant atlikti statybos darbus, tai šiems statybos darbams statybą leidžiančio dokumento nereikia. Užtikrinus priemones žmonėms apsaugoti, galima laukti statinio ekspertizės akto išvados. Jei statinio ekspertizės akte pateikiama išvada, kad statinys yra avarinis, statinio naudotojas, vadovaudamasis teisės aktais ir statinio ekspertizės akte pateikta išvada, turi imtis priemonių statinio avarinei būklei pašalinti arba statinį griauti teisės aktų nustatyta tvarka, t. y. gauti statybą leidžiantį dokumentą, kai jis privalomas, ir atlikti statybos darbus. Tuo pačiu primename, kad statinio avarija yra statinio ar jo dalies, konstrukcijų elementų ar ramsčių nevaldoma griūtis, taip pat žemės nuošliaužos statinio pagrindą ribojančiose šlaituose, statybų iškasose ar pylimuose.

VTPSI inf.

 
Reklaminis skydelis