Mes turime 387 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4996
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21197
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97227
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tradicinė Juozapinių šventė Švenčionyse

2012 m. kovo 21 d., trečiadienis Nr.23 (1166)

Šv. Juozapo diena, kovo 19-oji, vienintelė diena per Gavėnią, kai galima linksmintis, net vestuves šią dieną kelti leidžiama. Jau ne vienerius metus Švenčionių kultūros centre per Juozapines rengiama kaimo kapelų šventė. Prieš kurį laiką šios šventės repertuare atsirado ir mugė, kurios metu galima įsigyti įvairiausių dirbinių.

Šiemet Juozapinių šventė Švenčionių kultūros centre buvo surengta diena anksčiau – sekmadienį, kovo 18-ąją. Šventė prasidėjo jau tradicine tapusia muge. Kultūros centro fojė buvo galima įsigyti įvairiausių dirbinių, kuriuos daugiausia sukūrė ar padarė jaunimas, tiesa, buvo vienas kitas ir vyresnio amžiaus žmogus. Štai Elena Kakaškienė pardavinėjo savo rankomis sukurtus dirbinius iš šiaudų, Rasa Breidokienė į mugę atsivežė tradicinių juostų. Ir nors perkančių buvo nedaug, bet pasižiūrėti atėjo nemažai žmonių, dar daugiau jų susirinko į kaimo kapelų šventę. Aidint smagiai liaudiškai muzikai į salę piršlių Rimo Ankėno ir Jolantos Olechnovič vedami įžengė vestuvininkai, kuriems ir turėjo savo sugebėjimus demonstruoti kaimo kapelų muzikantai. Tai buvo lyg ir savotiškos varžytuvės, mat jaunieji turėjo išsirinkti šauniausius muzikantus. Užduotis tikrai nelengva, nes visos kapelos turi savitą braižą ir groja savo repertuarą. Pirmieji scenoje pasirodė J.Meškelės vadovaujami Strūnaičio kapelos muzikantai ir smagiomis melodijomis tuoj pat išjudino žiūrovus ir, žinoma, vestuvininkus. Po jų pasirodė šeimininkai – Švenčionių kultūros centro kapela „Kaimynai“ (vad. V.Prunkus), net ir uošvei dainą skyrė. Vidutinės kaimo kapela, vadovaujama T.Jurkuvėno, grodami jaunųjų valsą iš užstalės ir jaunuosius pakėlė. Beje, šioje kapeloje grojo ir jauniausias kapelų šventės dalyvis Tautvydas Jurkuvėnas. Sarių kaimo kapela ne tik smagiai grojo, bet ir dovanų jauniesiems atvežė. O užbaigė mūsų rajono kapelų pasirodymą S.Rumbučio vadovaujama Adutiškio kaimo kapela. Kai užgrojo adutiškiečiai, tai vestuvininkai neišlaikė ir, palikę užstalę, ėmė suktis šokio sūkury. Kiekvieną kartą dalyvaudamas panašiose šventėse stebiuosi, kiek daug muzikantų turime, svarbu juos surinkti, uždegti.

Kokia šventė be svečių, o į svečius šiemet atvyko Trakų Vokės kapela, vadovaujama S.Didenkos. Baigėsi graži Juozapinių šventė. Tie, kas atėjo, tikrai nepasigailėjo, nes teigiamos emocijos liejosi per kraštus, beje, ir žiūrovai negailėjo aplodismentų muzikantams.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis