Mes turime 188 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1106
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17307
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93337
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vilnos ir meilės šiluma

2019 m. sausio 26 d., šeštadienis Nr.7 (1827)

Dabar Švenčionėliuose gyvenanti Alina Ivanovienė nuo ankstyvos vaikystės puoselėja savo hobį – nerti ir megzti. Pavyzdžiu ir įkvėpimu dar vaikystėje jai tapo abi močiutės, kurios mezgė, nėrė, siuvinėjo, audė, verpė... Kūrybinga ir smalsi mergaitė tuo labai domėjosi ir net pati nepajuto, kai ėmė nerti ir megzti sau drabužius ir aksesuarus. Norėjosi ne tik originaliai pasipuošti, bet įtraukdavo ir pats procesas.

Ir jokių mezgimo schemų jai nereikia – pamato patinkančio daikto ar drabužio nuotrauką ir gali numegzti. Jauna moteris demonstruoja ilgą šviesų vilnonį paltą, kuris ne tik dailus, elegantiškas ir labai šiltas, bet turi ir nepaprastą istoriją. Bene prieš du dešimtmečius Alina nusipirko pora kilogramų jai patikusių naminių avies vilnų, atidavė sukaršti, paskui močiutė suverpė siūlus, ir ji nusimezgė paltą, su kuriuo, pasak mezgėjos, nešalta net spaudžiant trisdešimties laipsnių speigui, nors iš pirmo žvilgsnio jis atrodo plonas, lengvas ir labiau primena labai ilgą megztuką. Gal čia šildo ne tik vilna, bet ir sudėta močiutės bei anūkės meilė ir rankų šiluma? „Tai tarsi šeimos relikvija, kurią būtina saugoti ir perduoti iš kartos į kartą“, - sakau apžiūrinėdama kruopštų darbą ir puikios išvaizdos per tiek metų nepraradusį drabužį. Ir priduriu, kad Alina kartu su visa širdies šiluma jį galės perduoti marčiai, mat augina tris šaunius sūnus.

Moteris sako ilgą moterišką paltą numezganti maždaug per savaitę, jeigu neturi kitų darbų ar sumanymų. Tačiau vienu metu megzti vieną daiktą – ne Alinos būdui, juolab kad ir rankos mažiau vargsta, kai pakaitalioja virbalus su vąšeliu. Atsibosta virbalai, griebiasi vąšelio, pabosta drabužius megzti, imasi rankinių ar lempos gaubtų...

Primezga ir vaikams kojinių, kepurių, šalikų, pirštinių, megztinių – nieko pirkti nereikia. Šiltais ir dailiais rankų darbo drabužiais Alina papuošia ir vyrą, ypač jie nepamainomi, kai eina į žvejybą. Su tokiais mezginiais – nors prie žiemos vartų!

Tačiau pastaruoju metu vis daugiau jos laiko ir kūrybinių ieškojimų užvaldo nerti žaislai. Tai iš Japonijos kilęs amigurumi menas, į kurį Alina neria vis giliau ir giliau, kurdama vis įvairesnius ir sudėtingesnius žaisliukus.

Kai pradėjo žaisliukus nerti, Alina sakė net nežinojusi amigurumi termino – tiesiog kažkur pamatė tokius nertus žaisliukus, jai labai patiko ir nusprendė pati išbandyti. Įsigilinti į šią techniką paskatino ir darželio auklėtojos prašymas numegzti personažus lėlių spektakliukui. Kaip sugalvojo, taip ir mezgė. Pasakai „Vilkas ir septyni ožiukai“ personažai pavyko puikiai, o ir vaikams tie nertinukai labai patiko. Alinos mažasis ir dabar, jei nepasiima iš namų mamos nunerto žaisliuko, tai pietų miegelio eina su darželyje gyvenančiais ožiukais. Ne, ne, ne su tais ožiukais, kurie apstoja besiaikštijantį vaiką, o su darželyje „dirbančiais“ Alinos nertais artistais.

„Ir kiti vaikučiai labai mėgsta mano nertus žaisliukus, nes jie švelnūs (nunerti iš aukštos kokybės medvilnės), patogūs paimti į rankas, priglausti, miegoti, - sako Alina. – Be to, jie – saugūs, nes akytėms naudoju specialias užsispaudžiančias sagutes, kurias galima ir pagraužti, bet jos neiškris. Todėl mano žaisliukais saugu žaisti net ir kūdikiams“.

Pradėjusi nerti žaisliukus, Alina ėmė plačiau domėtis amigurumi menu, ieškoti daugiau informacijos internete, susirašinėti ir bendrauti su tokius žaisliukus neriančiomis moterimis iš kitų šalių. Susidraugavo ir su Švenčionėliuose gyvenančia bei kilimus neriančia vertėja Laimute. Jos kilimai ir gebėjimas derinti spalvas įkvėpė Aliną sukurti nertų rankinių ir kuprinių kolekciją.

Jos kūrinėliai kaskart taip pat vis sudėtingesni, atsirado animacinių filmukų personažai, lėlės, o prieš Naujuosius metus – įvairiausių kiaulyčių kolekcija. Dabar ant Alinos darbastalio jau ima rikiuotis žaisliukai su lietuviškomis trispalvėmis ir kita tautine atributika – juk artėja Vasario 16-oji, o po jos ir Kovo 11-oji.

Šie visi mieli žaisliukai – puikios dovanos vaikų gimtadieniui, krikštynoms, palankynoms ir kt. Pavyzdžiui, eini į svečius, šeimininkai tikrai apsidžiaugs mielu raktų pakabuku ar metų talismanu.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis