Mes turime 275 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4463
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23007
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70333
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Verslo rėmimas: kam davė, o kiek - paslaptis

2019 m. sausio 26 d., šeštadienis Nr.7 (1827)

Rajono savivaldybės taryba 2018 m. balandžio 12 d. sprendimu Nr. T-61 patvirtinusi ŠVENČIONIŲ RAJONO VERSLO PLĖTROS FONDO NUOSTATATUS, įslaptino tai, kas visoje civilizuotoje Europos Sąjungoje yra ne tik vieša, bet ir turi būti privalomai viešinama. Tai – parama ir jos panaudojimas.

 

Kas šalyje viešinama, rajone – slepiama

Jau penkiolika metų įpratome girdėti, skaityti ir matyti apie ES paramą įvairiausiems projektams. Jokių paslapčių: kas ir kiek begautų, visų paramos projektų duomenys viešai prieinami internete, o paramos gavėjai privalo net kelis kartus atsiskaityti visuomenei – paskelbti straipsnius spaudoje apie paramos panaudojimą ir rezultatus.

Rajono Verslo plėtros fondas dalina rajono biudžeto, mūsų visų - mokesčių mokėtojų, pinigus. Kodėl vietinė valdžiukė čia viešumui uždėjo draudimą, tarsi dalintų savo asmenines lėšas? Ar tam, kad paramą gavęs asmuo lenktųsi iki žemės ir dėkotų... merui? Po kiekvienos kelionės už pavėžėjimą į varžybas, konkursus ar koncertus skelbia padėkas spaudoje neįgalieji ir vikrieji (sportininkai), muzikantai ir šokėjai, tarsi meras savo lėšomis vežiotų. O juk daugelis gyventojų net nežino, kad meras čia ne prie ko! Finansavimą skirsto rajono taryba, o jos sprendimus, kas liečia pinigus, vykdo administracijos direktorius. Kas labai nori nukelti kepurę, turėtų tą padaryti pirmiausia mokesčių mokėtojams, kad sunešė į biudžetą, ir dar nebent direktoriui – už formalų parašą...

Kiekvienas rajono gyventojas turi teisę žinoti, kam valdžia naudoja jo sumokėtų mokesčių pinigus. Tuo tarpu mūsų rajono valdžia užslaptina ir bando tą pritempti iki teisinio lygio. Prieš metus patvirtintų Verslo plėtros fondo nuostatų 44 punktas leidžia viešinti tik paramos gavėjus, bet nenurodant gautos sumos. Verta perskaityti visą straipsnį, nes jame slypi ir daugiau, švelniai tariant, keistų dalykų:

 

44. Paramos lėšų panaudojimo einamąją vidaus kontrolę atlieka Mokesčių ir turto skyriaus vedėjas. Kontrolės tikslas – užtikrinti, kad tinkamai ir laiku būtų pateiktos finansinės paramos lėšų panaudojimo ataskaitos. Mokesčių ir turto skyriaus vedėjas atsiskaito Komisijai apie lėšų panaudojimo rezultatus. Komisija vieną kartą per metus, iki vasario 15 d., prieš pateikiant rajono savivaldybės tarybai tvirtinimui praėjusių metų Fondo lėšų panaudojimo ataskaitą, įvertina paramos gavėjų pateiktas finansinės paramos lėšų panaudojimo ataskaitas. Įvertinami verslo subjektų veiklos pasikeitimai, gavus ir panaudojus paramos lėšas. Komisija viešina finansinės paramos gavėjų sąrašą, nenurodant sumos ir siūlo finansinės paramos gavėjams per 1 mėnesį nuo lėšų pervedimo į gavėjo sąskaitą paviešinti savivaldybės interneto svetainėje www.svencionys.lt arba spaudoje apie gautą finansinę paramą.

 

Atkreipkite dėmesį į nuostatų patvirtinimo datą: 2018 metų balandis, tuoj po to, kai „Švenčionių krašto“ laikraštyje buvo paviešinta, kam išdalinta parama ir po kiek. Valdantys rajoną elementai tada siuto ir ant redakcijos, ir ant tų, kas neva išnešė informaciją, nors taip ir nenustatė, kas galėjo. Užtat apsidraudė ateičiai - paramos sumos atsidūrė po devyniais užraktais. Taigi skelbiame 2018 m. „aukso puodo“ dalybas, bet šįkart – be skaičių.

 

Parama, šalpa ar „rankelės patepimas“?

Prieš rinkimus šiais metais verslo paramai mesta dar didesnė suma – 60 000 Eur (2017 m. buvo 50 000 Eur). Paremtų asmenų sąrašas taip pat pailgėjo kone dvigubai (tarsi stengtasi pamaloninti kuo daugiau?), tad paramos dydis netapo reikšmingesnis, kad galėtų ryškiai sustiprinti paremtą verslo subjektą. Nebent kažkam atiteko pyragas, kažkam – trupiniai? Viešumo stoka sėja abejones net tarp pačių paramos gavėjų. Kiekvienam belieka spėlioti, ar visus vienodai pamalonino, ar kažkam atiteko „aukso puodas“...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ