Mes turime 322 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1870
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12057
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88087
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sariuose projektai vykdomi, pinigai niekur nedingo

2012 m. kovo 24 d., šeštadienis Nr.24 (1167)

Apgailėtinas yra žmogus, kurio gyvenimo būdas – meluoti ir šmeižti

Sarių kaime įgyvendinami du projektai: „Sarių kaimo infrastruktūros plėtra“ ir projektas „Sarių ežero paplūdimio infrastruktūros plėtra (Sarių ežero paplūdimio pritaikymas aktyviam poilsiui, sportui ir kultūriniams renginiams, kaimo stadiono rekonstrukcija)“, kurie yra finansuojami Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos 1 prioriteto „Vietinė ir urbanistinė plėtra, kultūros paveldo ir gamtos išsaugojimas bei pritaikymas turizmo plėtrai“ įgyvendinimo priemonę „Prielaidų spartesnei ūkinės veiklos diversifikacijai kaimo vietovėse sudarymas“.

Šių projektų pareiškėja yra rajono savivaldybės administracija, kuri ir pasirašė šių projektų trišales ( Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija, Viešoji įstaiga Centrinė projektų valdymo agentūra ir Švenčionių rajono savivaldybės administracija) finansavimo ir administravimo sutartis. Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija ir Viešoji įstaiga Centrinė projektų valdymo agentūra atlieka nuolatinę šių projektų vykdymo priežiūrą, priima sprendimus dėl atliktų darbų pripažinimo tinkamais ( atlikus pirkimo dokumentų ir darbų patikrą vietoje) ir sprendimus dėl tinkamais pripažintų darbų apmokėjimo. Projektų finansavimo taisykles apibrėžia ne tik projektų finansavimo ir administravimo sutartys ir nacionaliniai teisės aktai, bet ir Europos Sąjungos teisės aktai, kurie nustato Europos Sąjungos fondų skyrimo sąlygas. Visi projektų pirkimai vykdomi pagal Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymą, kuriame numatytos pirkimų procedūros.

Projektų biudžetai paskirstyti pagal veiklas, kiekvienai veiklai patvirtinta tam tikra išlaidų suma, kurios keisti be institucijų, pasirašiusių finansavimo ir administravimo sutartis, suderinimo, negalima. Taigi visos projektų vykdymo procedūros yra griežtai reglamentuotos, prižiūrimos ir kontroliuojamos. Dabar apie kiekvieną projektą atskirai.

 

Sarių kaimo infrastruktūros plėtra

Projekto „Sarių kaimo infrastruktūros plėtra“ patvirtintas biudžetas 1 mln. 748 269 litai. Šiame projekte atlikti šie paslaugų bei darbų pirkimai: administravimo paslaugų, viešinimo paslaugų, techninio darbo projekto rengimo paslaugų, techninio darbo projekto ekspertizės paslaugų, statybos darbų, Sarių kaimo bendruomenės patalpų paprastojo remonto darbų atlikimo, statinių statybos darbų, statybos darbų techninės priežiūros paslaugų. Šiame projekte visi pirkimai yra atlikti, išskyrus viešinimo pirkimą, kurį planuojama vykdyti prieš užbaigiant statybos darbus (projekte numatyti trys viešinimai, t.y. du viešinimo straipsniai ir vieno nuolatinio aiškinamojo stendo pagaminimas ir sumontavimas).

Atlikti šie darbai: parengtas ir publikuotas vienas viešinimo straipsnis, vykdomos administravimo paslaugos, atliktas Sarių kaimo bendruomenės patalpų paprastasis remontas, parengtas techninis darbo projektas, atlikta techninio darbo projekto ekspertizė. Gautas statybos darbus leidžiantis dokumentas.

Sutartys dėl statinių statybos darbų pirkimo ir statinių statybos techninės priežiūros paslaugų pirkimo su rangovais pasirašytos š.m.sausio 5 d., darbai nevykdomi, nes numatytus atlikti darbus įmanoma vykdyti tik šiltuoju metų laiku, tai ir bus daroma atšilus orams. Darbai bus atliekami pagal patvirtintą techninį darbo projektą.

 

Numatyti darbai

Kaimo gatvių atkarpų, pėsčiųjų takų ir šaligatvių sutvarkymas:

- Ežero g. (nuo Malūno g.) asfalto dangos rekonstrukcija;

- Malūno g. iki gaisrinės asfalto dangos įrengimas;

- pėsčiųjų tako Ežero g. įrengimas;

- pėsčiųjų tako prie tvenkinio iki įvažiavimo į stadioną įrengimas;

- pėsčiųjų tako Malūno g. (nuo kelio Sariai – Švenčionėliai) iki Sarių kaimo stadiono įrengimas;

- pėsčiųjų tako nuo Malūno g. iki autobusų stotelės rekonstrukcija;

- esamų šaligatvių rekonstrukcija: Malūno g. , Paupio g.

Apšvietimo įrengimas, sutvarkymas:

- Ežero g. apšvietimo įrengimas;

- prie tvenkinio ir nuo jo iki stadiono apšvietimo įrengimas;

- Malūno g. nuo kelio Sariai – Švenčionėliai iki Sarių kaimo stadiono apšvietimo įrengimas;

- pėsčiųjų tako nuo Malūno g. iki autobusų stotelės apšvietimo įrengimas;

- Malūno g. nuo daugiabučių namų iki Sarių karčemos apšvietimo įrengimas;

- kitų Sarių kaimo gatvių (Ateities, Beržų, Gėlių, Ežero, Miško, Malūno, Paupio, Tyliosios) apšvietimo renovacija.

Parko, tvenkinių ir Sarios upelio pakrančių sutvarkymas:

- gyvenvietės apželdinimas: centrinės Malūno g. apželdinimas prie koplytstulpio, seniūnijos, kaimo klubo, ugniagesių komandos, stadiono, tvenkinio bei pėsčiųjų tako Ežero g.

- informacinio stendo įrengimas (viešinimo priemonė/stendas turi būti atliktas pagal ES viešinimo gaires).

 

Sarių ežero paplūdimio sutvarkymas

Projekto „Sarių ežero paplūdimio infrastruktūros plėtra (Sarių ežero paplūdimio pritaikymas aktyviam poilsiui, sportui ir kultūriniams renginiams, kaimo stadiono rekonstrukcija)“ patvirtintas biudžetas 1 mln. 311 202 litai.

Šiame projekte atlikti administravimo paslaugų , viešinimo paslaugų, techninio darbo projekto rengimo paslaugų, techninio darbo projekto ekspertizės paslaugų pirkimai. Dar vienas viešinimo paslaugų pirkimas bus vykdomas prieš užbaigiant statybos darbus (šiame projekte numatytas dviejų informacinių pranešimų publikavimas). Atlikti šie darbai: parengtas ir publikuotas vienas viešinimo straipsnis, vykdomos administravimo paslaugos, parengtas techninis darbo projektas, atlikta techninio darbo projekto ekspertizė. Statinių statybos darbų ir statybos darbų techninės priežiūros paslaugų pirkimai vyksta šiuo metu.

Paplūdimyje ir stadione numatyta atlikti šiuos darbus:

Paplūdimyje įrengti: privažiavimą į paplūdimį nuo Ežero g., automobilių stovėjimo aikštelę (22 vietas), takus paplūdimyje, tinklinio aikšteles su smėlio danga, pliažą, lieptą, sceną su užrašu „Sariai“, laužavietes, tvorą, lauko stalus su suolais, suolus, vaikų žaidimo aikštelės dangą (veją), šiukšliadėžes, pavėsinę, persirengimo kabinas, vandens čiuožyklas, atitvarinius stulpelius, vandens plūdurus – 14 vnt., 2 vietas tualetui.

Stadione įrengti: privažiavimo ir automobilių stovėjimo aikštelės (18 vietų) asfalto dangą, krepšinio aikštelę su sintetine danga, lauko teniso kortus su sintetine danga (2 vnt.) ir teniso kortų tvorą, tvorą su varteliais, suolus, šiukšliadėžes, 2 vietas tualetui. Renovuoti esamą sportinę įrangą.

Paplūdimio ir stadiono teritorijas apželdinti, įrengti apšvietimą.

Taigi poilsio ir laisvalaikio traukos centras bus įrengtas prie Sarių ežero, turinčio geras susisiekimo įvairiu transportu galimybes; infrastruktūra kuriama atsižvelgiant į jau susiformavusias turizmo paslaugų teikimo tradicijas ir į potencialių turistų poreikius.

Tikimės, kad infrastruktūros plėtra ne tik pagerins Sarių kaimo gyventojų gyvenimo kokybę, bet ir sukurs rekreacinės, poilsio ir pramogų infrastruktūros, skirtos turizmo reikmėms, kompleksą, užtikrinant aktyvaus poilsio paslaugų plėtrą didinant laisvalaikio užimtumą, sukurs pagrindą smulkaus ir vidutinio verslo investicijoms didinti, skatins trauką prie šios teritorijos bei skatins naujų idėjų ir technologijų pritaikymą.

Projektų įgyvendinimas Sariuose ne atsitiktinis. Prieš daug metų buvo pradėtas įrenginėti paplūdimys, uždarius mokyklą, perimtas ir prižiūrimas stadionas. Pats gyvenimas suformavo traukos zonas, kur renkasi daugiausia žmonių. Visi tie išvardinti darbai - tai kolektyvinio mąstymo ir sariečių pateiktų pasiūlymų įgyvendinimas. Esu dėkinga visiems Sarių kaimo gyventojams, verslininkams, ūkininkams, girininkijų darbuotojams, kurie daug metų puoselėja savo kaimą, didžiuojasi juo, skleidžia geras idėjas, neatlygintinai daro gerus darbus.

Dar rengiant projektų paraiškas pagrindiniai pagalbininkai buvo seniūnijos seniūnaičiai bei Sarių kaimo bendruomenė, jais jie liko ir pradėjus vykdyti projekto įgyvendinimo procedūras, negailėjo laiko, patarimų ieškant geriausių, tinkamiausių ir racionaliausių sprendimų.

 

Neveltui sakoma, koks žmogus, toks jam atrodo ir pasaulis

Ilgai mąsčiau, kodėl žmogus sulaukęs garbaus amžiaus, skleidžia melą, šmeižtą, prasimanymus. Kalbu apie S.Vasiliūno straipsnius „Žeimenos krantuose“. Nesuprantu, kodėl dingo, anot S.Vasiliūno, tik 1,5 mln.litų, jeigu projektų įgyvendinimui skirta per 3 mln.litų ? Pasirodo galėjome „pradanginti“ dar 1,5 mln.litų, apie kuriuos S.Vasiliūnas net nežinojo? Pone Vasiliūnai, ar kai pradėsime vykdyti projekte numatytus darbus, rašysite, kad tai Jūsų dėka pinigai atsirado ar buvo grąžinti?

Projektų įgyvendinimui skirti pinigai niekur kitur negali būti panaudoti ir nebuvo naudojami (pvz.duobių lopymui, nors žmonės tuo ir apsidžiaugtų), tik šiame straipsnyje išvardintiems darbams atlikti. Dedatės, pone Vasiliūnai, atstovaujantis Sarių kaimo gyventojams, o kas Jus įgaliojo tai daryti? Skleisdamas melą tikitės pelnyti sariečių pagarbą? Nepavyks! Sarių kaimo žmonės išsaugojo moralines ir dvasines vertybes, jie nepaprastai brandūs. Kaimas turi savas tradicijas, žmonės gerbia vieni kitus, jiems brangi ši vieta, jie domisi, žino ir patys dalyvauja kaime vykstančiose procesuose. O jeigu jiems kažkas neaišku, tai ateina ir paklausia, o nekuria „detektyvinių istorijų“. Nelabai seniai gyvenate Sariuose, tai gal to nežinote, o gal savo „informaciją“ gaunate iš nepatikimų šaltinių? O gal galite pateikti įrodymų savo teiginiams pagrįsti? Ar tiesiog patinka šmeižti? Iškraipote „cituojamus“ žodžius, interpretuojate viską taip, kaip Jums paranku ir naudinga. Tai gal geriau būtų pasidomėti Europos Sąjungos finansuojamų projektų finansavimo ir įgyvendinimo procedūromis, tuomet nerašytumėt visiško absurdo? Argi nežinote, kad meluodamas ir juodindamas kitus, Sariuose pagarbos neužsitarnausite?

Ir dar, netgi tie, kurie „parduoda“ savo balsus, žino, kad niekada to nedariau. Galbūt Jūs geriau žinote, kaip tai daroma, dėl to ir skleidžiate prasimanymus apie kitus, nukreipdamas dėmesį nuo savęs? Panašu esate iš tų, kurie elgiasi , kaip liaudies patarlėje „pats muša, pats rėkia“.

Apgailėtinas yra žmogus, kurio gyvenimo būdas – meluoti ir šmeižti.

Iš tiesų, visų privalomų procedūrų vykdymas užėmė nemažai laiko (š.m. kovo 27 d. bus vieneri metai ir 3 mėnesiai). Be abejo, norėtųsi, kad privalomų formalumų būtų mažiau, o darbus būtų galima vykdyti greičiau. Bet privalome laikytis teisės aktų.

Taigi darbai bus vykdomi, pinigai niekur nedingo, ir ne 1,5 mln.litų, o 3 mln. 059 471 litas. Tokie yra faktai. Tokia yra tiesa. Kiekvieną straipsnyje paminėtą teiginį galiu pagrįsti dokumentais.

Janina JANKEVIČIŪTĖ
Savivaldybės direktoriaus įsakymu paskirta projektų „Sarių kaimo infrastruktūros plėtra“ ir „Sarių ežero paplūdimio infrastruktūros plėtra (Sarių ežero paplūdimio pritaikymas aktyviam poilsiui, sportui ir kultūriniams renginiams, kaimo stadiono rekonstrukcija)“ vadovė

 

 
Reklaminis skydelis