Mes turime 260 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3434
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21978
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69304
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Adutiškio pasienio užkardos 2018 m. veikla pristatyta Svirkų bendruomenės namuose

2019 m. vasario 9 d., šeštadienis Nr.11 (1831)

Šių metų sausio 31 d., ketvirtadienį, vyko Ignalinos pasienio rinktinės Adutiškio pasienio užkardos 2018 metų veiklos pristatymas visuomenei, kuriame dalyvavo bendradarbiaujančių teisėsaugos institucijų vadovai, Ignalinos pasienio rinktinės vadovybė, jaunojo pasieniečio būrelio vadovė, Svirkų kaimo bendruomenės „Svirkų centras“ pirmininkas, UAB „Alių durpynas“ vadovas, medžiotojų būrelių, klubų vadovai bei atstovai.

Renginio metu Adutiškio pasienio užkardos vadas Leonardas Lukauskas pristatė Adutiškio užkardos veiklos rezultatus, papasakojo apie vykdomą ūkinę veiklą, socialinius partnerius bei bendradarbiavimą su jais. Taip pat supažindino su administracinių nusižengimų statistika, kiek per metus įtraukta į sąrašus asmenų, turinčių teisę atvykti ir būti valstybės sienos apsaugos zonoje, akcentavo, kad Adutiškio pasienio kontrolės punktą kertančių asmenų bei transporto priemonių skaičius labai išaugęs. Be viso to, susirinkusieji buvo supažindinti su Adutiškio pasienio užkardos vidaus gyvenimu, pareigūnų kasdienybe.

Adutiškio užkardos pasieniečiai saugo 48,41 km valstybės sienos ruožą, kuriame yra ir miško, ir durpynų, upių ir upelių, pelkių ir pievų, tad tenka savo tarnybą atlikti įvairiame landšafte. Iš viso užkardoje yra 68 etatai, iš jų 62 – pareigūnai. 2018 m. pasieniečiai nustatė 133 pažeidimus, 2017 m. buvo 118. 2018 m. fiksuoti 64 pasienio teisinio pažeidimo atvejai (2017 m. – 72), padaugėjo nustatytų KET pažeidimų. 2017 m. buvo tik 27, o 2018 m. jau – 64. Tą padidėjimą lėmė tai, kad dabar pasieniečiai įstatymų įpareigoti bausti ir KET pažeidėjus. O štai kontrabandos atvejų 2018 m. buvo užfiksuota 6 (2017 m. – 18). 2018 m. išaiškinti du valstybės sienos pažeidimai, sulaikyti 43528 pakeliai kontrabandinių cigarečių, 2017 m. – 67996. Beveik dvigubai padidėjo transporto srautas ir gyventojų judėjimas per Adutiškio PKP. 2018 m. buvo praleista 21433 transporto priemonės (2017 m. – 11859). Toks situacijos pasikeitimas įtakojo tai, kad buvo paskirti papildomi pasieniečiai, kad greičiau būtų vykdoma patikra. Padidėjo ir gyventojų srautas: 2017 m. buvo 14448, o 2018 m. jau 25775. Adutiškio PKP 2018 m. buvo išaiškinti 5 kontrabandos atvejai, o 2017 m. – 4. Tai nėra daug palyginus su pravažiuojančių automobilių srautu.

Po užkardos vado pristatymo koncertavo Vidos Ksenzovienės meninis kolektyvas iš Ignalinos, kuris pristatė 5 melodingas dainas. Vaikų pasirodymas papuošė visą renginį ir jam suteikė pozityvumo.

Po nuotaikingo meninio pasirodymo žodį tarė Ignalinos pasienio rinktinės vadas Saulius Tamulevičius, kuris pabrėžė, kad šie metai tiek Ignalinos pasienio rinktinei, tiek jos padaliniams tapo permainų metais, tačiau šios permainos buvo reikalingos, norint judėti į priekį. Saulius Tamulevičius svečius supažindino su artėjančiomis naujovėmis, tokiomis kaip: dviejų rinktinių sujungimu, naujo pavyzdžio pareigūnų uniformos kūrimu ir toliau atnaujinamu tarnybiniu transportu. Rinktinės vadas padėkojo užkardos vadovybei bei pareigūnams už nuveiktus darbus ir už glaudų bendradarbiavimą su vietiniais gyventojais bei bendruomenėmis. Vėliau 13-kai Adutiškio pasienio užkardos pareigūnų buvo įteikti aukštesni vidaus tarnybos laipsniai.

Kaip įprasta tokių renginių metu, buvo ne tik pristatyti nuveikti darbai, bet ir įteiktos dovanos už pozityvų ir produktyvų bendradarbiavimą. Jaunojo pasieniečio būrelio nariams buvo padovanoti marškinėliai su specialiomis būrelio emblemomis. Ignalinos pasienio rinktinės ir Adutiškio pasienio užkardos vadovybė medžiotojų būrelių vadovams bei atstovams įteikė padėkas už pagalbą sulaikant nelegalius migrantus Adutiškio užkardos veikimo teritorijoje. Padėkos buvo įteiktos: Mantui Kilkui, Dariui Vaiciukevičiui ir Romualdui Viriniui.

Renginio metu pasisakė ir Švenčionių r. policijos viršininkas Josif Kuzmickij, kuris tarė ačiū užkardos pareigūnams už pagalbą užtikrinant viešąją tvarką pasienio ruože, už sutelktas jėgas sulaikant kelių eismo taisyklių pažeidėjus, taip pat už darbus, kurie palengvina policijos pareigūnų kasdienybę.

Pirmą kartą į Adutiškio pasienio užkardos veiklos pristatymą atvykęs Švenčionių r. priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Sigitas Jusys padėkojo užkardos vadui už kvietimą į renginį, o pareigūnams – už bendradarbiavimą ir pagalbą gesinant gaisrus pasienio ruože. Taip pat paminėjo, kad semsis gerosios bendradarbiavimo patirties iš Adutiškio pasienio užkardos.

Į Svirkų kaimo bendruomenės „Svirkų centras“ namus visus svetingai sutikęs priimti pirmininkas Sergejus Jermolajevas taip pat tarė padėkos žodžius bei pažadėjo ir toliau tęsti bendrus darbus su Adutiškio pasienio užkarda. Vėliau savo kūrybos posmus skaitė Algis Jakštas, jais jis skatino renginio svečius susimąstyti apie savo kilmę, apie tai, kas brangu, svarbu kiekvienam.

Renginio pabaigoje užkardos vadas padėkojo savo kolektyvui už gerą darbą ir akcentavo, kad visas pristatymas yra užkardos pareigūnų bendras darbas. Susirinkusius jis ragino ir toliau glaudžiai bendradarbiauti ir pakvietė visus pasivaišinti pasienietiška koše ir arbata.

Aušra BEČELYTĖ-ZUBOVIENĖ

Adutiškio pasienio užkardos jaunesnioji specialistė