Mes turime 401 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5113
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23657
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70983
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kur dingo paukščiai?

2019 m. vasario 13 d., trečiadienis Nr.12 (1832)

Ne vienas žmogus, maitinantis paukščius, pastebėjo, kad bent jau miestuose ir miesteliuose prie lesyklų stipriai sumažėjo paukščių. Atskrenda vos vienas kitas. Klausimą, kur dingo paukščiai, uždavė ir ne vienas „Švenčionių krašto“ skaitytojas. Tą patį klausimą Kur uždavėme ir geram mūsų laikraščio bičiuliui, rašytojui, gamtininkui Selemonui Paltanavičiui Ir štai kokio paaiškinimo sulaukėme.

Antroje žiemos pusėje žiemojančių paukščių populiacija pradeda mažėti. Nors žiema ir nebuvo sunki, tačiau pagal nusistovėjusius ekologinius principus iš jų tarpo atrenkami silpniausi individai. Klasikiniu pavyzdžiu laikoma didžioji zylė. Šios rūšies viena pora, per vasarą perinti 2-3 vadas, išaugina iki 20 jauniklių, taigi vasaros gale visą „šeimą“ sudaro 22 individai. Tačiau iki kito pavasario iš šio pulko lieka tik 2-3 paukščiai, kurie vėl perės. Visi kiti pradingsta: žūsta, būna sugaunami plėšrūnų. Ar čia yra kokia nors grėsmė rūšiai? Ne, taip ši rūšis palaiko savo genetinį grynumą ir užtikrina populiacijos tvirtybę. Panašiai gyvena ir kitos rūšys. Taigi gali būti, kad lesyklose paukščių mažėja dėl šių priežasčių. Antra vertus, pajutus pavasarinį dvelksmą, daug kas keliauja į miškus, kur lesalo gausu.

Mūsų inf.