Mes turime 221 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4496
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21838
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65821
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Iš moterims skirto sveikinimo gimęs „Šmirgelis“ švenčia dvidešimtmetį

2012 m. kovo 24 d., šeštadienis Nr.24 (1167)

Prieš du dešimtmečius Švenčionių kultūros centro vyrai Rimas Ankėnas (visiems žinomas jo amžiną skubėjimą atitinkančia pravarde „Bėgu, bėgu“), šviesaus atminimo Čepauskas, Virgis Ridulis („Barzda“), Gintautas Beržinskas („Beržas“), Vytas Kaukėnas („Kaukas“) ir Artūras Micevičius („Metras“) sumanė šmaikščiai ir išradingai pasveikinti savo koleges kovo 8-osios proga, o kad jos tą sveikinimą kuo ilgiau prisimintų, parengė nors ir neilgą, bet linksmą humoristinį pasirodymą... Jis ir buvo lemtingas – tąkart gimė humoro grupė „Šmirgelis“, dar iškart be pavadinimo, bet jau tvirtai pradėjusi kūrybinį kelią. Šios grupės susikūrimą ir kūrybinį gyvavimą labai palaikė tuometinė Kultūros skyriaus vedėja Bronė Jasevičienė.

Šių metų kovo 31 d. 15 valandą savo dvidešimtmetį siautulingai švęs Švenčionių kultūros centro scenoje.

Jau tais pačiais metais Juokų ir melų dienos – balandžio 1-osios proga „Šmirgelis“ su humoristine programa pasirodė Švenčionių kultūros centro scenoje, prie tuometinio grupės sąstato iškart prisidėjo ir aštrialiežuvis Andrius Navickas, iki šių dienų pokštaujantis „Šmirgelyje“, kiek vėliau ir Arūnas Trapikas, Švenčionių kultūros centro direktoriumi dirbti pradėjęs Aurimas Baliukonis, Kazimieras Pranskus. Visi jie iki šiol nepailsta pokštauti scenoje, o prie jų retkarčiais prisijungia tai vienas, tai kitas humoro mėgėjas. Vieni išeina, kiti ateina, tačiau tie, kurie čia prilimpa, net negalvoja niekur išeiti.

Puikiai į šią kūrybingą kompaniją įsiliejo ir du „šeštokai“ – jau pusseptintų metų „Šmirgelyje“ esantys Dainius Untonas ir Vytautas Maslianikas. Dainius važinėja dirbti į užsienį, atvyksta tik prieš „Šmirgelio“ pasirodymus, o dėl jubiliejinio koncerto net savo išvykimo datą nukėlė. Vytautas studijuoja Vilniaus kolegijoje, yra savanoris, tačiau savo gyvenimo neįsivaizduoja be pokštų ir parodijų kartu su bendraminčiais „Šmirgelyje“. Jauni vyrai prisimena, kad į vietinių saviveiklininkų koncertus dar nuo paauglystės eidavo tik dėl „Šmirgelio“ pasirodymų, kurie jiems taip patikdavę, kad atrodydavo, jog scenoje jiems vis per mažai skiriama laiko.

„Beje, po kiekvieno „Šmirgelio“ pasirodymo žiūrovai vis apgailestauja, kad buvo per trumpas pasirodymas, - juokiasi humoro grupės senbuvis Rimas Ankėnas. – Kiek bebūtų, žiūrovams vis mažai ir mažai, nors, žinoma, toks dėmesys labai malonus“.

Švenčionių kultūros centro direktorius Aurimas Baliukonis į šią humoro grupę įsijungė norėdamas, kad kolektyvas sėkmingai gyvuotų, nes „Šmirgelis“ – tarsi Švenčionių kultūros centro vizitinė kortelė. „Kolektyvo žanras specifinis, humoras labiau aktualus tik savo teritorijoje, kur puikiai žinoma, apie ką kalbama ir pokštaujama, bet labai svarbu išlaikyti ir tam tikrą meninį lygį, nesuvulgarėti, - įsitikinęs A.Baliukonis, kuris „Šmirgelyje“ yra tiesiog kolektyvo narys, bet reikalui esant taria ir savo svarų direktorišką, bet argumentuotą žodį. – Žiūrovams labai patinka, kad scenoje vaidina jiems pažįstami žmonės, kuriuos gali sutikti gatvėje arba įstaigoje, kur jie atrodo visai kitaip“. Pasak Švenčionių kultūros centro direktoriaus, kol sukuriama „Šmirgelio“ programa, būna ir ginčų, ir kūrybinių kančių, ir ieškojimų minčių srautuose, kurį tiesiog stenografuoja kolegė Inesa. Visi šmirgeliečiai labai tvirtai laikosi savo nuomonės ir mėgsta pasiginčyti, tačiau kai kūrybiniuose ginčuose, ieškojimuose ir repeticijose pagaliau nugludinama programa ir prieš išeidami į sceną prieš kiekvieną pasirodymą vyrai sudeda draugėn rankas ir sušunka: „Šmirgelis!“, tada viskas tarsi susikristalizuoja ir pavirsta vientisu kūriniu.

Dabartinė „Šmirgelio“ vadovė Jolanta Olechnovič džiaugiasi, kad visus artistus palaiko ir šeimos nariai, nors kartais dėl to ir patys nukenčia. Tačiau negi pyksi, jei tai auka ant saviveiklos aukuro. Šmirgelietis Vidas Lazdinis prisiminė ir kuriozišką nutikimą, kai jam prireikė persirengti moteriškais drabužiais, o kultūros centro drabužinėje jam niekaip negalėjo pritaikyti tinkamo sijono. Tada vyras paklausė žmonos, ar ji nesutiktų paskolinti savo sijono. Žmona sutiko, tačiau persirenginėdamas prieš pasirodymą Vidas suprato, kad sijonas jam tempsis per žemę, tad ilgai nepagalvojęs, nukirpo... Kai paaiškėjo, kad čia buvo naujutėlaitis žmonos sijonas, teko pirkti jai kitą...

Dvidešimtmečio jubiliejui „Šmirgelis“ žada parodyti geriausių epizodų iš viso kolektyvo kūrybinio kelio, žinoma, bobutes, garsaus artisto parodiją, tradicinį išėjimą su kolektyvo himnu tapusia daina. Bus ir naujų dalykų, bet visų paslapčių jie nenori išduoti, ir kviečia ateiti kovo 31 d. 15 val. į Švenčionių kultūros centrą ir drauge pasijuokti ir linksmai paminėti kūrybinį „Šmirgelio“ jubiliejų.

Irena POŽĖLIENĖ