Mes turime 170 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:937
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3660
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:55948
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ruoškimės miško sodinimui

2019 m. kovo 20 d., trečiadienis Nr.21 (1841)

Atėjus pavasariui miške prasideda naujas darbų sezonas. Svarbiausias darbas pavasarį - miško atsodinimas, kuris aktualus tiems, kas kirto plynas biržes. Miško atkūrimą ir įveisimą reglamentuoja Miškų įstatymas, Miško atkūrimo ir įveisimo nuostatai, bei Privačių miškų tvarkymo ir naudojimo nuostatai.

 Miško savininkai, valdytojai ir naudotojai privalo laiku ir tinkamai atkurti mišką, atlikti miško želdinių ir žėlinių priežiūrą, apsaugą, atsodinti žuvusius želdinius ir žėlinius, prižiūrėti ir saugoti juos nuo gaisrų, miško kenkėjų, ligų ir kitų neigiamų veiksnių.    Miško valdytojai, savininkai ir naudotojai mišką privalo atkurti, želdinius ir žėlinius saugoti bei prižiūrėti savo lėšomis.

Miškų įstatymas numato, kad plynai iškirsto miško kirtavietės turi būti atkurtos per 3 metus nuo iškirtimo. Miškas gali būti atkurtas dirbtiniu būdu sodinant, savaiminiu atžėlimu ar mišriu būdu, kai savaiminis atžėlimas netolygus ar nepakankamas. Kokiu būdu bus atkurtas miškas, atsižvelgdamas į gamtines sąlygas bei į esamų savaiminių žėlinių kiekį, pasirenka pats savininkas. Paprastai optimalus miško atkūrimo būdas būna nurodytas miškotvarkos projekte arba, kai miškotvarkos projekto nėra, miško želdinimo ir žėlimo projekte. Svarbu, kad miško želdinių  arba žėlinių rūšinė sudėtis atitiktų augavietės sąlygas ir būtų pakankamas medelių tankis.

Geriausia iškirstą mišką atkurti jau pirmaisiais metais po kirtimo, kol kirtavietėje nespėjo užaugti savaiminių, nepageidaujamų medžių ir krūmų. Jei mišką sodinsite vėliau, teks įdėti nemažai pastangų ir lėšų savaiminės nepageidaujamos augmenijos išnaikinimui ir dirvos paruošimui. Taigi, jei praeitais metais iškirtai, šį pavasarį ruoškis miško atsodinimui ir nedelsk.

Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus teritorinių padalinių pareigūnai  šių metų balandžio-birželio mėn. tikrins 2015m. plynai iškirstų biržių atkūrimą, kurios turėjo būti atkurtos jau pernai. Kas dar nesuspėjo pasirūpinti kokybišku miško atkūrimu, turi tai padaryti šį pavasarį.

Sodinti mišką geriausia pavasarį iki medelių pumpurų sprogimo pradžios, o rudenį- spygliuočiai sodinami susiformavus pumpurams ir sumedėjus stiebeliams, šaknims dar augant, lapuočiai – pradėjus kristi lapams. Paprastai  miškas įveisiamas rankiniu būdu. Prieš tai kirtavietė turi būti tinkamai paruošta. Kirtimo atliekos (šakos, viršūnės) paskleidžiamos arba sukraunamos į krūvas. Kirtavietės dirva ruošiama įvairiais būdais, priklausomai nuo jos drėgnumo, kelmų skaičiaus. Ją galima kultivuoti, arti arba frezuoti. Sodinimo sėkmę daugiausia lemia tinkamas sodmenų iškasimas, transportavimas, laikymas ir augalo šaknų įterpimas į dirvą.

Dėl papildomos informacijos miško savininkai gali kreiptis į Valstybinės miškų tarnybos Miškų ūkio priežiūros skyriaus Vilniaus teritorinį poskyrį adresu Taikos 1-1, Švenčionys, telefonas pasiteiravimui 8-387 51278. Priėmimo dienos: antradieniais  nuo 7.00-12.00  12.45-16.00 ir penktadieniais nuo 9.00- 12.00  12.45- 16.45.

 
Reklaminis skydelis