Mes turime 189 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1475
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4198
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:56486
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sakoma – nuo pavasario lygiadienio prasideda tikras pavasaris

2019 m. kovo 20 d., trečiadienis Nr.21 (1841)

Jau ir pavasario lygiadienis čia pat. Kovo 19-ąją šviesus ir tamsus paros laikas turės po 12 valandų, o trečiadienį, kai minima Žemės diena ir pavasario lygiadienis, dienos ilgumas bus 12 valandų ir 5 minutės, bet ne apie tai šį kartą, o apie į lesyklas sugrįžusius paukščius.

Po beveik trejeto savaičių absoliutaus štilio, kai į lesyklą vos viena kita zylutė ar žaliukė užsukdavo, staiga, lyg mostelėjus kažkam stebuklinga lazdele, viskas apsivertė aukštyn kojom – erdvė aplink lesyklas pilna paukščių. Viena po kitos zuja zylės. Sekmadienį net trijų rūšių – didžiosios mėlynosios ir pilkosios – buvo atskridusios į mano paukščių „restoraną“ pasimaitinti. Vėl pasirodė didysis margasis genys, kartas nuo karto ir kėkštas lyg bombonešis nusileidžia į lesyklą ir, pačiupęs ar gilę, ar batono gabalą, išskrenda. Smagu buvo žiūrėti ir į čimčiakus. Tiesa, pas mane jų koks desėtkas užsuka, o kitur ir visas būrys. Vėl smagiai čirškia karklažvirbliai, solidžiai atrodo ir žaliukės. Dabar visi paukščiai daug ryškesnių spalvų ir, ko jau ko, o judrumo ir peštynių tai pilna... Pavasaris jaučiamas ne tik stebint lesyklose nenutrūkstamą paukščių judėjimą, bet ir stebint gyvūnus, kurie kur kas aktyvesni. Štai praeitą penktadienį važiuodamas maršrutu Švenčionėliai-Utena-Švenčionėliai, mačiau ir porą jauniklių briedžių, svarbiausia – laiku sustoti, keletą būrelių stirnų, keletą sugrįžusių gervių, išdidžiai žingsniuojančių per saugų atstumą nuo kelio. Gera klausytis jų balsų, kaip, beje, ir vis dažniau praskrendančių gervių gagenimo... Sakoma, kad tikrasis astronominis pavasaris prasideda nuo pavasario lygiadienio. Ir nors sinoptikai vis dar gąsdina blogais orais, pasidžiaukime bundančios gamtos alsavimu.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis