Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2983
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13170
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89200
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Teismas panaikino Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą, kuriuo buvo patvirtinti rinkimų rezultatai Švenčionių rajone

2019 m. kovo 23 d., šeštadienis Nr.22 (1842)

Kovo 8 d. po ilgų diskusijų ir net padariusi svarstyme pertraukėlę, Vyriausioji rinkimų komisija vis dėlto patvirtino rinkimų rezultatus Švenčionių rajone. VRK pirmininkė pakilnojo storą pluoštą skundų dėl rinkimų pažeidimų mūsų rajone ir pasakė: „Jeigu čia juos visus imsime tirti, tikėtina rezultatus patvirtinsime tik 21 metais“... Rezultatai buvo pavirtinti neištyrus net apie šiurkščiausius pažeidimus signalizavusio skundo – sveiku protu nesuvokiamo  kiekio (3000 egz., 7000 egz., 9000 egz.) Klipčiaus laikraščio nemokamo dalinimo, kas traktuojama kaip rinkėjų papirkinėjimas. Už rezultatų patvirtinimą balsavo 8 VRK nariai, prieš – 4.

Vis dėlto vieną skundą VRK teko ištirti. Kovo 19 d. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos skundą išnagrinėjusi Vilniaus apygardos administracinio teismo trijų teisėjų kolegija panaikino VRK sprendimą SPR -151, kuriuo buvo patvirtinti rinkimų rezultatai mūsų rajone ir įpareigojo ištirti skundą dėl nemokamo laikraščio dalinimo 10 kartų didesniu tiražu negu įprastinis.

Panaikinus VRK sprendimą dėl rinkimų rezultatų patvirtinimo Švenčionių rajone, tarp laimėtojų prasidėjo tikra psichozė. Kovo 20 d. VRK gavo skundą, kad duotas mero paliepimas seniūnijų ir biudžetinių įstaigų darbuotojams rinkti parašus, jog nebūtų naikinami rinkimų rezultatai rajone, nors sprendimo dėl pakartotinių rinkimų net nebuvo. Iš kur tiek baimės? Jeigu sąžiningai būtų laimėję, turėtų saugiai jaustis ir dėl pakartotinių rinkimų. VRK persiuntė šį skundą nagrinėti apygardos rinkimų komisijai. Komisija atsisakė nagrinėti, nes 6 nariai iš posėdyje dalyvavusių 8 nusišalino, kadangi yra savivaldybės darbuotojai ir, pasak jų, negali tirti mero veiksmų.

Kovo 21 d. būriai biudžetinių darbuotojų jau lakstė po rajoną ir kišo žmonėms lapus pasirašyti, net dorai nepaaiškinę, už ką. Senyvo amžiaus asmuo vietinio laikraščio redakcijoje teiravosi, kas čia vyksta, bet parašas iš jo jau buvo „paimtas“.

Paranojiška liberalų politinė akcija gali būti traktuojama kaip prievarta prieš rinkėjus, kėsinimasis į jų laisvą apsisprendimą ir valią. Sutrikę gyventojai kreipėsi į dabartinius rajono tarybos narius, kitus žinomus asmenis, taip pat ir į redakciją, prašė apginti juos nuo šios psichologinės prievartos. Savivaldybės įstaigų darbuotojai bruko parašų rinkimo lapus visiems iš eilės, nežinodami, už ką žmonės rinkimuose balsavo, tad natūralu, kad kilo pasipiktinimas. Balsavę už kitus kandidatus dabar verčiami palaikyti liberalus! Gyventojai skundėsi, kad pasirašyti nenori, o nepasirašyti bijo...

Teisininko nuomone, tokia teisiškai nereglamentuota parašų rinkimo akcija pažeidžia žmogaus teises, rinkėjo slapto balsavimo galimybę, asmens duomenų apsaugos įstatymą ir t. t., turi psichologinio spaudimo požymių.

Atsirado ir drąsių įstaigų vadovų,kurie atsisakė parašų rinkimo.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis