Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2440
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12627
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88657
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Skurstančiųjų sąskaita rajono valdžia sutaupė 1 mln. 268,8 tūkst. eurų

2019 m. balandžio 6 d., šeštadienis Nr.26 (1846)

Pajamų nelygybė Lietuvoje šiurpina ES institucijas, o savivaldybės ir toliau taupo skurstančiųjų sąskaita. Visoje Lietuvoje iš socialinei paramai skirtų 223,3 mln. eurų tiesiogiai skurstantiems atiteko tik 117,5 mln.

Vėl stebime paradoksą rajone ir visoje Lietuvoje, tik kitose savivaldybėse ne tokiu stambiu mastu, nes Švenčionių rajonas – tarp taupymo varguolių sąskaita lyderių. Skursta daugiau kaip ketvirtadalis gyventojų (rajone gal ir dar daugiau), o savivaldybės sutaupo socialinei paramai (socialinei pašalpai ir būsto šildymo, karšto ir geriamojo vandens išlaidų kompensacijoms) skirtų pinigų daugiau, negu išmoka.

2018 m. Švenčionių rajono biudžete socialinei paramai buvo skirta 2 mln. 74,4 tūkst. Eur. Per metus skurstantiems rajono gyventojams pašalpoms ir šildymo išlaidų bei vandens kompensacijoms savivaldybė išmokėjo tik 805,6 tūkst. Eur. Sutaupyta 1 mln. 268,8 tūkst. Eur (61,2 proc.). Dar daugiau sutaupė tik Alytaus, Panevėžio ir Šiaulių miestai bei Kretingos r. savivaldybė. Galbūt miestuose žmonės ir turtingiau gyvena, gal atlyginimai didesni ir darbų daugiau. Kažkodėl mūsų kaimynai, su kuriais įprasta lyginti mūsų rajoną, buvo daug dosnesni vargstantiems savo gyventojams. Gerokai mažiau sutaupė socialinei paramai skirtų lėšų Ignalinos r. (31,5 proc.), Molėtų r. (36,4 proc.) ir Zarasų r. (38,7 proc.), Švenčionių, kaip matome, sutaupė dvigubai daugiau.

„Manau, kad situacija nėra normali. Jeigu ministerija skiria tokį finansavimą socialinei paramai, vadinasi, kažkuo remiasi, ne „iš lubų“. Kol pašalpos buvo skiriamos vadovaujantis įstatymu, tiek lėšų niekada nelikdavo, o sunkesniais metais dar ir pritrūkdavo. Kai tik centrinė valdžia leido savivaldybėms pačioms spręsti, kam pašalpą skirti, o kam ne, prasidėjo „taupymai“. Kaip galima daugiau sutaupyti, negu išmokėti žmonėms? Savivaldybės turbūt prisigalvoja tūkstančius priežasčių, kad nereikėtų skirti žmonėms paramos. Gal ir pasitaiko tinginių, kurie neverti tos pašalpos, bet kiekvienam žmogui reikia valgyti, kad palaikytų gyvybę, neskyrus pašalpos nukenčia kiti drauge gyvenantys asmenys. Mano nuomone, jeigu asmuo neturi socialinių įgūdžių, tai vietinės valdžios pareiga ne atimti duonos kąsnį, o padėti jam susitvarkyti, galbūt skirti socialinių darbuotojų priežiūrą apsiperkant ir panašiai,- tokį neįtikėtinai didelį rajono valdžios „taupumą“ kritiškai įvertino ilgametis rajono tarybos narys Vytautas Bulka: - Tuo pačiu nukentėjo ir vietos verslas – daugiau kaip milijono neteko prekybos ir paslaugų teikėjai. Didžioji Britanija per krizę kaip tik skatino vartojimą, o neišmintingi mūsų valdininkai per metus visu milijonu tą vartojimą sumažino. Rajonui tai reikšminga suma“.

Valdininkai buvo šykštūs ir 2017 metais, o Švenčionys buvo tarp daugiausia piniginei socialinei paramai skirtų lėšų nepanaudojusių savivaldybių. 2017 m. iš pašalpų ir kompensacijų daugiausia sutaupė Šiaulių ir Klaipėdos miestų, Šilalės, Akmenės, Švenčionių, Panevėžio rajonų bei Elektrėnų savivaldybės.

2017 m. dauguma savivaldybių, tarp jų ir Švenčionių, varguolių sąskaita sutaupytas lėšas skyrė ne kitoms socialinėms reikmėms, kaip buvo rekomenduota, o pasigerino biudžeto rodiklius – pasinaudojo kamšydamos kitas biudžeto „skyles“.

2018 m. sutaupytos lėšos reglamentuotos griežčiau – tik socialinės apsaugos sritims. Sutaupytos lėšos panaudotos dienos centrų, globos įstaigų, pagalbos namuose finansavimui. Rajone iš sutaupytų lėšų daugiausia skirta socialinio būsto remontui ir įrengimui, užimtumo didinimui, bendruomenių ir nevyriausybinių organizacijų plėtrai, socialinių paslaugų priemonėms finansuoti, jų infrastruktūrai modernizuoti ir plėtoti, šeimoje ir bendruomenėje teikiamai pagalbai plėtoti. Skamba kažkaip labai įmantriai, net sunku nuspėti, kokios paslaugos už šių formuluočių slypi, bet akivaizdu, kad nė vienas euras neatiteko tiesiog alkanam – duonai...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis