Mes turime 389 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2618
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18819
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94849
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Su grįžtančiais paukščiais ir paukščių gripas gali sugrįžti

2019 m. balandžio 6 d., šeštadienis Nr.26 (1846)

Su liūdesiu palydim rudenį išskrendančius paukščius ir su džiaugsmu sutinkam juos grįžtančius pavasarį, bet ir vienu, ir kitu atveju paukščių migracijos laikotarpis tiek rudenį, tiek pavasarį kelia nerimą veterinarijos tarnyboms, nes su paukščių migracija gali ir paukščių gripas sugrįžti. Nereikia pamiršti, kad paukščių gripas pavojingas ir žmogui. Apie tai, kokių apsaugos priemonių turi laikytis paukščių augintojai, kalbuosi su Švenčionių VMVT vyriausiuoju veterinarijos gydytoju-inspektoriumi Gintaru MARKEVIČIUMI.

- Gerb. Gintarai, gal priminkim rajono gyventojams, kas gi yra tas paukščių gripas ir kodėl tiek šurmulio.

- Paukščių gripas yra greitai plintanti užkrečiama liga, kuria serga tiek naminiai, tiek laukiniai paukščiai. Patys pavojingiausi yra patogeniški H5 ir H7 paukščių gripo viruso prototipai. Paukščių gripas pavojingas ne tik paukščiams. Juo gali susirgti ir žmonės, todėl ir skiriamas papildomas dėmesys, papildomi reikalavimai paukščių augintojams laukinių paukščių migracijos laikotarpiu, nes pagrindiniai paukščių gripo viruso platintojai gamtoje – migruojantys paukščiai. Patys nerimastingiausi mums yra kovo ir balandžio mėnesiai, kai vyksta didžioji paukščių migracija. Didžiausią nerimą kelia vandens paukščiai – žąsys, antys, žinoma, ir kitų nereikia pamiršti. Paukščiai tūpia į laukus, kūdras. Juk po kelionės ir pailsėti reikia, bet jie ir paukščių gripo virusą gali palikti, nes paukščių gripo židinių vis dar pasitaiko.

- Priminkime paukščių augintojams, ką jie turėtų padaryti, kad jų paukščiams nekiltų pavojaus.

- Bene svarbiausias reikalavimas, kad šiuo laikotarpiu naminiai paukščiai neitų į atviras teritorijas. Paukščius reikėtų laikyti uždarose patalpose arba su stoginėmis, apsaugančiomis nuo kontakto su laukiniais paukščiais. Svarbu paukščiams lesinti skirtą pašarą laikyti taip, kad jis būtų apsaugota ne tik nuo laukinių paukščių, bet ir nuo graužikų, kitų gyvūnų, galinčių pernešti paukščių gripo virusą. Dar vienas svarbus reikalavimas – nenaudoti paukščių girdymui vandens iš atvirų vandens telkinių, nes ten nutūpę pailsėti laukiniai paukščiai gali palikti užkratą. Patariama namines antis ir žąsis laikyti atskirai nuo kitų naminių paukščių.

- Ar yra žinių apie paukščių gripo protrūkius paskutiniu metu?

- Yra. Paskutiniu metu buvo Danijoje ir Vokietijoje. Čia jau stambiu mastu, o apie pavienius atvejus žinių yra nedaug.

- Kokia padėtis Lietuvoje ir Švenčionių rajone su paukščių gripu?

- Džiugina tas faktas, kad nei Švenčionių rajone, nei Lietuvoje pernai paukščių gripo atvejų nebuvo užfiksuota. Žinoma, nereikia atsipalaiduoti, todėl atliekama stebėsena dėl paukščių gripo. Vežame tyrimams tiek kritusius, tiek sumedžiotus vandens paukščius. Dabar norėtųsi atkreipti žmonių dėmesį į tai, kad radę kritusį vandens paukštį, praneštų mums. Mes atvažiavę paimsime ir išvešime tirti. Radus kritusį vandens paukštį galima skambinti ir pranešti tel.: 51791 arba 51971 darbo laiku.

- Ačiū už pokalbį.

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis