Mes turime 595 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3459
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28589
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75915
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ar tikrai geriate švarų vandenį?

2019 m. balandžio 27 d., šeštadienis, Nr.31 (1851)

Švenčionių rajono gyventojai gali išsitirti vandenį balandžio 30 d. nuo 9 iki 11 val. Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure (Strūnaičio g. 3, Švenčionys). Nitratų ir nitritų tyrimo kaina 10 Eur, pilnas tyrimas - 25 Eur.

Mes kasdien suvartojame didelius kiekius vandens. Ne tik paprasčiausiai atsigaivindami stikline vandens, bet ir su maistu, gaminant ar plaunant produktus. Labai svarbu, kad šio gyvybiškai svarbaus mums elemento kokybė būtų gera, vanduo būtų saugus sveikatai.

Šulinio vandens kokybė priklauso nuo jo vietos parinkimo, įrengimo ir priežiūros. Atliekant šulinio vandens cheminį tyrimą rekomenduojama ištirti: nitritų, nitratų, amonio kiekius, permanganato indeksą ir savitąjį elektros laidį.

Nitratai ir nitritai – toksiniai junginiai, kuriais užterštas vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ar spalvos. Jie nepašalinami nei virinimu, nei buitiniais vandens filtrais. Didesni nitratų ir nitritų kiekiai ypač pavojingi nėščioms moterims ir kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus („pamėlusių kūdikių“ sindromas). Padidintas amonio kiekis gali signalizuoti apie padidintą bakteriologinį užterštumą ar puvimo procesus. Permanganato indeksas parodo bendrą užterštumą organinės kilmės teršalais, o savitasis elektros laidis – bendrą įvairių neorganinės kilmės druskų kiekį.

Specialistai pataria tirti šulinių vandenį dukart per metus, nes vandens būklė gali kisti ir priklausomai nuo aplinkos sąlygų. Geriausias laikas yra pavasarį, jau nutirpus sniegui ir po didesnių liūčių, nes tuomet į ligi tol švarų vandenį gali patekti nešvaraus vandens ir jį užteršti.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija jau kelerius metus pavasarį organizuoja akciją, skirtą pasitikrinti šulinių ir gręžinių vandenį, tam sudarydami palankesnes vietos ir kainos sąlygas.

Mūsų inf.