Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:101
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16302
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92332
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininku išrinktas Pavel Trusov

2019 m. gegužės 4 d., šeštadienis, Nr.32 (1852)

Pasikeitė Švenčionių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas. Vytautą Bunevičių šiose pareigose pakeitė Pavel Trusov. Su juo ir kalbuosi apie draugijos reikalus ir apie tai, kas paskatino Pavelą ant pečių užsikrauti dar vienas visuomenines pareigas.

- Švenčionių rajono medžiotojų ir žvejų draugijai aš priklausau nuo 2007 metų, kai tapau medžiotoju. Tad draugijos gyvenimo specifiką žinau ne iš nuogirdų, - praderėdamas mūsų pokalbį sako Pavel Trusov.

- Pavelai, kas paskatino užsikrauti ant pečių dar vienas visuomenines pareigas?

- Kas paskatino? Gal tai, kad medžioklė yra man net ne hobis, o gyvenimo būdas. Visada norisi rūpintis ta veikla. Penkerius metus pirmininkauju „Reškutėnų“ medžiotojų būreliui, tai leido įgyti patirties bendraujant su žmonėmis, sprendžiant iškylančias problemas. Manau, kad ta patirtis pravers ir vadovaujant Švenčionių rajono medžiotojų ir žvejų draugijai. Tiesiog dabar išsiplečia atstovavimo ribos. Buvo vienas būrelis, dabar reikės visiems Švenčionių rajono būreliamsatstovauti Lietuvos mastu. Beje, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija – viena skaitlingiausių asociacijų šalyje ir vienija apie 30 tūkstančių medžiotojų. Švenčionių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pagrindą sudaro medžiotojų būrelių nariai. Narių skaičius nuolat svyruodavo, nes iki 2019 m. sausio 1 d. galiojo įstatyminė nuostata apie medžiotojų sąvadą. Kiekvienas medžiotojas turėdavo pateikti duomenis apie tai, kad jis medžioja. Ir kai būdavo pateikiamas sąvadas, būdavo ir nario mokestis surenkamas. Dabar, kai sąvado pateikti nereikia, tapo sunkiau ir nario mokestį surinkti. Buvo tokia praktika – sumokėjai nario mokestį – tu draugijos narys, nesumokėjai – nesi narys. Mano pirmoji užduotis – sutvarkyti tikrų narių registrą, kad tikrai žinotum, kiek Švenčionių rajono medžiotojų ir žvejų draugijoje yra narių, kas nori jais būti. Tą norime padaryti glaudžiai bendradarbiaudami su medžiotojų būreliais.

- Kokios pagrindinės Medžiotojų ir žvejų draugijos funkcijos?

- Registrų centre įregistruotos mūsų veiklos kryptys: koordinuoti narių veiklą, atstovauti jų interesams, ginti ir tenkinti kitus viešuosius interesus, bendradarbiauti sprendžiant laukinių gyvūnų globos problemas, rūpintis medžioklės kultūra, medžioklės kvalifikacijos kėlimu, medžiotojų paruošimu ir kitos veiklos. Bet pačios pagrindinės – atstovavimas medžiotojų ir žvejų interesams tiek vietos, tiek šalies lygmenyje, švietimas ir medžiotojų kvalifikacijos kėlimas.

- Ar Švenčionių rajono medžiotojų ir žvejų draugija turi išsinuomojusi vandens telkinių?

- Gaila, bet ne, nes reikia pinigų ne tik nuomai, bet ir įžuvinimui, o tai – didelė finansinė našta draugijai.

- Sąvado pateikimas buvo savotiškas disciplinuojanti priemonė sumokėti draugijos nario mokestį. Kaip dabar skatinsite žmones susimokėti nario mokestį?

- Žmogus, eidamas į bet kurią visuomeninę organizaciją, visada tikisi vienokios ar kitokios naudos sau. Tokia žmogaus prigimtis. Ko gali tikėtis žmogus, einantis į Švenčionių medžiotojų ir žvejų draugiją? Jis gali tikėtis interesų atstovavimo, medžioklės kvalifikacijos kėlimo, dalyvavimo mūsų šventėse užtikrinimo ir kad dalyvavimas tose šventėse iš jo kuo mažiau pareikalautų išlaidų. Toks tikslas yra. Anksčiau net ir būdamas draugijos nariu, susimokėjęs mokesčius, dalyvaudamas šventėje jis mokėdavo lygiai tiek pat, kiek ir ne draugijos nariai. Dabar norime šią praktiką pakeisti. Jei esi mūsų draugijos narys, mūsų renginiuose moki ženkliai mažiau ar visai nemoki.

- O kas įeina į sąvoką „medžiotojo kvalifikacijos kėlimas“? Juk žmogus, išsilaikęs egzaminus ir gavęs medžiotojo bilietą, lyg ir viską moka...

- Medžiotojo kvalifikacijos kėlimas yra svarbus, nes norėdamas medžioti elninių žvėrių patinus, jis turi išsilaikyti medžiotojo-selekcininko egzaminus ir gauti medžiotojo-selekcininko kategoriją. Pagrindinė medžiotojo-selekcininko užduotis – kad nebūtų sumedžiotas perspektyvus gyvūnas. Kalbant plačiau apie medžiotojo kvalifikacijos kėlimą, tai nereikia apsiriboti vien antspaudu medžiotojo biliete, kuris reiškia, kad tu esi selekcininkas ar medžioklės žinovas, bet ir patys medžiotojai gali vieni kitus pamokyti medžioklės paslapčių, pasidalinti patirtimi, medžioklės kultūra ir t. t. Visa tai mes siekiame įgyvendinti per medžiotojų ir žvejų draugiją. Be to, tikras medžiotojas rūpinasi ir gamtosauga. Jam rūpi, kad gamta būtų graži, kad medžiojami gyvūnai nekentėtų nuo aplinką žalojančių veiksnių.

- Pavelai, eidamas į šias pareigas turėjai viziją, planus...

- Pradedant eiti naujas pareigas svarbu suburti gerą komandą, išsigryninti funkcijas, kurias norime daryti, išlaikyti maksimalų šios organizacijos viešumą, rodyti žmonėms teigiamą Medžiotojų ir žvejų draugijos naudą. Svarbu parodyti, kad per medžiotojus vienijančią organizaciją mes galime atstovauti jų interesams. Viena pirmųjų bendrų akcijų, kurioje dalyvavom, tai akcija „Darom“, paraginti Valstybinės miškų urėdijos Švenčionėlių padalinio, dalyvavome nacionaliniame miškasodyje. Važiavom atsodinti iškirsto miško. Ir ši iniciatyva buvo būtent Švenčionių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos. Visi mes turim rūpintis mūsų gamta, mūsų miškais. Kiek buvo galima, subūrėm žmones iš įvairių medžiotojų būrelių. Smagu, kad dalyvavo ne tik būrelių nariai. Sodinome eglyną su pušimis netoli Jančiūnų kaimo. Tikimės, kad tai taps tradicija, kai medžiotojai su miškininkais bendradarbiaudami atlieka ženklius darbus. Toks bendradarbiavimas visapusiškai svarbus ugdant bendruomeniškumą. Tai ir viena mūsų darbo krypčių, - baigdamas mūsų pokalbį sako naujasis Švenčionių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Pavel Trusov, o aš, padėkojęs jam už pokalbį, palinkiu sėkmės dar vienose visuomeninėse pareigose.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis