Mes turime 405 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4365
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14552
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90582
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kur dėti seną šiferį?

2019 m. gegužės 25 d., šeštadienis, Nr.38 (1858)

Šis klausimas kamuoja daugybę žmonių, ypač tuos, kurie ardo senus ūkinius pastatus arba keičia jų stogus

 

Bedarbiui – kaina neįmanoma

Į redakciją kreipėsi rajono gyventojas, netekęs darbo ir kol kas gyvenantis iš labai kuklios bedarbio pašalpos. Žinant, kokie rajone darbininkų atlyginimai, nesunku primesti, kad tai gali būti kokie 300 eurų. Žmonos pajamos dar mažesnės – neįgalumo pensija. Kol kas nesurandantis darbo žmogus nusprendė nugriauti kieme suklypusį sandėliuką, o jis dengtas šiferiu, žinoma, asbestiniu. Kur jį dėti? „Nejaugi pačiam vežti į Vilnių? - teiravosi gyventojas. - Kiek tai kainuos ir iš kur bedarbis ims pinigų tokioms reikmėms, kai pašalpos vos užtenka duonai ir vaistams?“

Tokį klausimą žmonės dažnai užduoda, nors atsakymą nujaučia. Tai greičiau jų nusiskundimas, negu klausimas. Skamba absurdiškai, bet už viską reikia mokėti. Ir niekam nerūpi, kad apie trečdalis gyventojų skursta. Ar valdžia tokiu atveju turi moralinę teisę smerkti žmones, kad jie šiukšlina miškelius, kartais ten atsikratydami ne tik baldų, rakandų, bet ir šiferio. Į redakciją kreipęsis žmogus sakė, kad jis būtų nieko prieš iš paskutinių sumokėti už šio šiferio utilizavimą protingą kainą, bet tik ne tokią, apie kurią yra girdėjęs. Vilniuje dvi privačios įmonės priima šiferį, bet kaina vienoje 210 eurų už toną, kitoje – 350. O kur dar nuvežimo išlaidos?

 

Jau yra ir pigiau

Pakomentuoti seno šiferio likvidavimo tvarką: kur, kaip ir kiek tai kainuoja, paprašiau savivaldybės ekologės Ingridos Kundrotaitės. Štai jos atsakymas:

 

„Informacija gyventojams apie asbesto turinčių atliekų šalinimą

UAB „VAATC“ šiais metais pradeda asbesto ir savo sudėtyje asbesto turinčių atliekų priėmimą Vilniaus regioniniame nepavojingųjų atliekų (Kazokiškių) sąvartyne. Sąvartyno adresas Vidugirių k. 3, Vievio sen., Elektrėnų sav., atliekų priėmimo laikas: pirmadieniais-penktadieniais nuo 7.30 val. iki 16.00 val., pietų pertrauka nuo 11.30 val. iki 12.00 val., poilsio dienos – šeštadienis ir sekmadienis. Prieš vežant atliekas į šį sąvartyną rekomenduojama susisiekti su atliekas tvarkančia įmone UAB „VAATC“telefonu (8 5) 213 0397.

Sąvartyne priimamos izoliacinių medžiagų, kuriose yra asbesto, atliekos (atliekų sąrašo kodas 17 06 01*) ir statybinių medžiagų, kuriose yra asbesto, atliekos (atliekų sąrašo kodas 17 06 05*), tame tarpe – ir asbestinio šiferio danga.

Asbesto atliekų šalinimo Vilniaus regioniniame nepavojingųjų atliekų sąvartyne kaina – 74,03 Eur be PVM (89,58 Eur su PVM) už 1 toną atliekų. Su savimi būtina turėti asmens tapatybės kortelę arba pasą, arba vairuotojo pažymėjimą (kuris išduotas nuo 2005 m. lapkričio 1 d.), arba Lietuvos Respublikos ilgalaikį gyventojo leidimą gyventi Europos Sąjungoje (leidimas nuolat gyventi), arba leidimą laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje.

Asbesto atliekas taip pat priima ir Utenos regioninis nepavojingų atliekų sąvartynas. Sąvartyno adresas Sąvartyno g. 5, Mockėnų k., Utenos sen., Utenos r. sav., darbo laikas: pirmadieniais-sekmadieniais nuo 7.00 val. iki 19.00 val., tel. (8 389) 69001.

Asbesto atliekų šalinimo Utenos regioniniame nepavojingų atliekų sąvartyne kaina – 96,00 Eur be PVM (116,16 Eur su PVM) už 1 toną atliekų.“

 

Ignaliniečiams ir uteniškiams – nemokamai...

2017 metais Aplinkos ministerija ėmėsi spręsti problemą sudarant sąlygas žmonėms nemokamai atiduoti asbesto turinčių gaminių atliekas. Kad jiems niekur nereikėtų važiuoti, buvo nuspręsta, kad atvažiuos pas juos ir šias atliekas paims saugiam šalinimui, t. y., suteiks asbesto turinčių gaminių atliekų surinkimo apvažiavimo būdu, išvežimo, saugaus šalinimo paslaugą. Seno šiferio, kitų asbesto turinčių gaminių surinkimo iš gyventojų ir atvežimo išlaidas kompensuoja Aplinkos ministerija, o darbus organizuoja savivaldybės, todėl ministerija dėl šios problemos pasiūlė kreiptis į savivaldybes, kurioms ministerija skiria lėšų šioms reikmėms.

Deja, ne visos savivaldybės tą įpareigojimą įvykdė, todėl dabar vienų savivaldybių gyventojai turi galimybę bent ribotą kiekį (nustatyta norma asmeniui 200-300 kg per metus) priduoti nemokamai, o kitų savivaldybių gyventojams belieka padėkoti savo valdžiai, kad seno šiferio krūvelę reikia vežti savo lėšomis už 100 km ir dar sumokėti už tai, kad priims.

Iš savo rajonų gyventojų nemokamai priima asbesto turinčių gaminių atliekas saugiam šalinimui šios savivaldybes: Šilutės; Trakų; Klaipėdos; Alytaus; Biržų; Širvintų; Akmenės; Vilniaus m. sav.; Kaišiadorių; Druskininkų; Šalčininkų; Vilniaus r. sav.; Prienų; Birštono; Lazdijų; Zarasų; Kretingos; Ignalinos; Rietavo; Utenos; Skuodo; Varėnos; Mažeikių; Raseinių; Anykščių; Šiaulių; Telšių; Alytaus.

 

Programos dalyviams – nemokamai

Bepigu gyventojams, dalyvaujantiems Asbesto šalinimo programoje – keičiantiems gyvenamųjų namų stogus su europine parama. Jiems stogo dangos gabenimo ir šalinimo išlaidos kompensuojamos.

Iki gegužės 31 d. dar priimamos paraiškos asbestinių stogų dangų keitimui.

Paramos gali kreiptiskaimo (ir miestų, kuriuose yra iki 6000 gyventojų, išskyrus rajonų centrus) gyventojai, kurie yra ne jaunesni kaip 18 metų. Paramos paraišką gali teikti ir tie pareiškėjai, kurie yra nebaigę įgyvendinti projekto pagal kitas KPP priemones, jeigu teisės aktuose nenumatyta kitaip.

Svarbi informacija:

  • Paraiškos teikėjui kompensuojama 100 % asbestinių atliekų transportavimo ir šalinimo paslaugų išlaidų, tačiau taikoma 30 % paklaida, kurios perviršis nėra kompensuojamas.
  • Programoje dalyvauti gali pareiškėjai, iki paramos paraiškos pateikimo kaimo vietovėje nepertraukiamai vykdo profesinę ir (ar) ekonominę veiklą arba pareiškėjas iki paramos paraiškos pateikimo dienos nepertraukiamai deklaravo gyvenamąją vietą kaimo vietovėje.
  • Parama neteikiama sodų bendrijose.
  • Numatyta didžiausia galima paramos suma vienam projektui įgyvendinti – 2000 eurų su PVM, paramos intensyvumas – iki 50 % visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

 

Eksperto abejonės

Asbesto šalinimo programa grindžiama pirmiausia poveikiu sveikatai. Mokslininkai asbestą laiko viena iš pavojingiausių vėžį sukeliančių medžiagų. Pasak nepanorusio būti įvardintu statybų eksperto, abejotina nuostata remti tik gyvenamųjų pastatų stogų keitimą, nes didžiąją asbestiniu šiferiu dengtų pastatų dalį sudaro ūkiniai pastatai. Ant jų labiausiai sudūlėjęs ir trupantis bei lūžinėjantis šiferis skleidžia kenksmingas medžiagas. Nesutvarkius šių stogų, sveikesnės aplinkos nebus.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
 
Reklaminis skydelis