Mes turime 348 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1408
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11595
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87625
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Europos Sąjungos laukia permainos

2019 m. gegužės 29 d., trečiadienis, Nr.39 (1859)

Sekmadienį vykusiuose Europos Parlamento rinkimuose Lietuva išrinko 11 savo atstovų (Europos Parlamente iš viso yra 711 narių). Visos partijos džiaugiasi rinkimų rezultatais, nors gavo po 1-3 mandatus. Laimėtoja tituluojama TS-LKD pelnė 3 mandatus. Valstiečiai ir socialdemokratai – po 2, Darbo partija, Liberalų sąjūdis ir „Valdemaro Tomaševskio blokas“ - Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso koalicija – po 1 mandatą. Dar vieną mandatą gavo visuomeninis rinkimų komitetas „Aušros Maldeikienės traukinys“. Ji tai vadina stebuklu ir pigiausia rinkimų kampanija, kuriai išleido tik 4100 eurų.

Dar iki rinkimų buvo daug kalbama, kad naujos sudėties Europos parlamentas atneš daug pokyčių. Dabar jau neabejojama, kad jų bus. Pergalę švenčia nemažai euroskeptikų, o EP daugumą turėjusių tradicinių partijų gretos praretėjo. Iki šiol buvę didžiausios Europos liaudies partija (EPP) ir Socialistų ir demokratų aljansas neteko po kiek daugiau nei 40 mandatų. Nei vienai iš šių jėgų nepavyks formuoti daugumos. Pirmą kartą per 40 metų dvi klasikinės partijos, socialistai ir konservatoriai, nebeturės daugumos. Parlamente bus nauja galios pusiausvyra. Nors euroskeptikai gavo mažiau vietų EP, negu buvo prognozuota, bet vis dėlto šie rinkimai smarkiai pakeis Europos politikos ateitį.

Populistinės ir nacionalistinės partijos stipriai pasirodė kai kuriose ES šalyse, kaip, pavyzdžiui, Italijoje, Prancūzijoje ir kt. Kartu joms gali tekti apie 150 vietų Europos Parlamente. Austrijoje pergalę šventė Sebastiano Kurzo partija. Vengrijoje – triuškinama premjero Orbano partijos pergalė. Didžiojoje Britanijoje pirmauja neseniai įkurta euroskeptiko Nigelo Farage'o „Brexit“ partija, kuriai turi atitekti 32 proc. Prancūzijoje Marin Le Pen kraštutiniai dešinieji aplenkė prezidento Macrono aljansą. Žalieji Vokietijoje pamažu, bet užtikrintai išstumia socialdemokratus iš kairiojo sparno. ES keičiasi.

Į Europos parlamentą išrinkti ir Katalonijos nepriklausomybės siekiantys politikai Carlesas Puigdemontas ir Oriolas Junqueras, bet neaišku, ar jie galės eiti pareigas, nes vienas jų šiuo metu gyvena Belgijoje, o antrasis – Ispanijos kalėjime.

Nauji parlamentarai darbą prdės nuo liepos. Naujųjų Lietuvos europarlamentarų sąrašas ir balsavimo rezultatai Lietuvoje ir mūsų rajone – 2 psl.

Mūsų inf.

 

Išrinkti Europos Parlamento nariai

 

Kandidatas

Sąrašas

Viktor USPASKICH

Darbo partija

Petras AUŠTREVIČIUS

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis

Juozas OLEKAS

Lietuvos socialdemokratų partija

Vilija BLINKEVIČIŪTĖ

Lietuvos socialdemokratų partija

Raimondas Šarūnas MARČIULIONIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga

Bronis ROPĖ

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga

Liudas MAŽYLIS

Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai

Andrius KUBILIUS

Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai

Rasa JUKNEVIČIENĖ

Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai

Valdemar TOMAŠEVSKI

„Valdemaro Tomaševskio blokas“ – Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso koalicija

Aušra MALDEIKIENĖ

Visuomeninis rinkimų komitetas „Aušros Maldeikienės traukinys“

 

 
 
Reklaminis skydelis