Mes turime 364 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4661
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20862
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96892
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Barselona... kokią pamatėme

2019 m. birželio 8 d., šeštadienis, Nr.42 (1862)

Kur kojos nuves...

Kadangi Barselona didelis turtingos istorijos, architektūros ir meno šedevrų miestas, per keletą dienų visko neapžiūrėsi. Gali eiti be jokio plano ir būtinai pamatysi nepaprasto grožio rūmus, fontanus, skulptūras ar parkus...

Dar prieš skrydį į Barseloną buvome nutarę, kad būtinai apsilankysime Salvadoro Dali ir Pablo Picaso muziejuose. O visa kita, kaip susiklostys situacija. Kaip tarėme, taip ir padarėme. Į Picaso muziejų pavyko rezervuoti nemokamą vakarinį apsilankymą, o pusdienį nusprendėme pasivaikščioti kažkur aplinkui ir pasižiūrėti, kur nuves kojos...

 

Ciutadela parkas

Pasigrožėjome didinga Triumfo arka, perėjome kolonomis tarsi aprėminta ir palmėmis apaugusia alėja ir staiga atsivėrė didžiulis nuostabaus grožio parkas. Kelionių vadovai skelbia: „Barselonoje esantis Ciutadela parkas (Parc de la Ciutadella) įkurtas šiaurės rytinėje senamiesčio dalyje. Net trisdešimties hektarų ploto parkas laikomas žaliausia teritorija visame kosmopolitiškame mieste. Parką supančios palmės, tyvuliuojantis tvenkinys, įvairiaspalvių gėlių kilimai, bei medžių viršūnėse čiulbančios papūgos sukuria atpalaiduojančią ir magišką atmosferą.

1714 metais po trylika mėnesių trukusios apgulties (karo dėl Ispanijos sosto paveldėjimo), Barselona krito prieš karaliaus Filipo IV kariuomenę. Siekiant išlaikyti kontrolę bei užkirsti kelią katalonų sukilėliams, karalius pastatė žvaigždės formos citadelę (Ciutadella) – tuo metu didžiausią tvirtovę Europoje. Ją statant sunaikinta nemaža dalis La Ribera rajono, paliekant gyventojus benamiais. Po trisdešimties metų rajonas buvo atstatytas aplink citadelę ir pavadintas Barseloneta. 1841 metais miesto valdžia nusprendė sunaikinti tvirtovę, tačiau po kelių metų buvo atkurta. Galiausiai statinys nugriautas tarp 1869 – 1878 metų.“

1872 metais nuspręsta sklypą paversti centriniu miesto parku. 1885 metais ši teritorija buvo pasirinkta po trejų metų vyksiančiai Pasaulinei parodai. Tuo laikotarpiu pastatyta daug įvairių statinių, keletą jų galima pamatyti ir šiandien. Ryškiausias išlikęs pastatas – Trijų drakonų pilis (Castel dels tres Dragons), parodos metu tarnavusi kaip restoranas. Taip pat – didelis fontanas – Kaskada.

Žaliosios parko vejos apgultos miestiečių, kurie leidžia laiką su vaikais, grožisi paukščiais, skaito, užkandžiauja ar tiesiog ilsi nuo miesto šurmulio. Parko centre dirba Katalonijos parlamentas, o iškastame tvenkinyje galima paplaukioti su išsinuomota valtele. Katalonijos Parlamento rūmai – gražus pastatas, kuris garsus dėka savo išskirtinės viduramžių architektūros. Fasadas papuoštas nedidelėmis, bet labai dailiomis skulptūromis. Rūmai buvo pastatyti 1027 metais ir iš pradžių jų paskirtis buvo – šventykla.

 

Pikaso muziejus

Ispanija nuo senų senovės garsėja ir žymiais keliautojai, atradėjais bei ypatingo talento kūrėjais. Vienas iš tokių – Pablas Pikasas (1881–1973) – visame pasaulyje žinomas ispanų tapytojas, vienas žymiausių XX amžiaus menininkų, kubizmo pradininkas. Jo pilnas vardas – Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso.

Pikaso muziejus įsikūręs Katalonijos sostinės Barselonos senamiestyje. Jame eksponuojama per 3000 šio žymiojo menininko darbų, kurių tarpe – daugybė ankstyvosios jo kūrybos piešinių, paveikslų, o taip pat ir keramikos dirbinių. Gotikos stiliaus pastate saugomi labai vertingi ir reikšmingi paveikslai. Lankytojų patogumui visi darbai išdėstyti chronologine tvarka, kad galima būtų stebėti kaip keitėsi tapytojo stilius ir tobulėjo gabumai. Pikaso muziejus yra vienas iš lankomiausių šio nuostabaus miesto muziejų. Kadangi ekspozicija suskirstyta laikotarpiais, todėl vaikštinėdamas gali nesunkiai atsekti, kuo menininkas kiekvienu metu domėjosi, nes tai ryškiai atsispindi jo paveiksluose. Įdomu tai, kad Pikasas, kaip ir bet koks kitas genialus kūrėjas visada yra kūrybiniuose ieškojimuose, mėgsta išbandyti naujas technikas, naujas meno rūšis bei stilius.

Pikaso garsėjo ne tik savo darbais, bet ir kontraversišku gyvenimo būdu. Jis susitikinėdavo su daugybe moterų ir merginų, kurios dažnai būdavo jaunesnės daugiau nei 20 metų (didžiausias amžiaus skirtumas buvo tarp Pikaso ir Žaklinos Rok – sulaukusi 26-erių mergina tapo antrąja 72 metų amžiaus dailininko žmona).

 

Ekscentriškasis Salvadoras Dali

Salvadoras Dali (1904–1989) – bene žymiausias siurrealizmo atstovas ir vienas geriausiai žinomų menininkų pasaulyje apskritai gimė Ispanijoje, Katalonijoje. Jis taip pat garsėjo ekscentrišku gyvenimo būdu bei įvairiapusiu kūrėjo talentu. Dali tapė, kūrė papuošalus, baldus, interjero detales, instaliacijas ir labai daug kitų dalykų. Pavyzdžiui, visame pasaulyje žinomas „Chupa Chups“ ledinukas Ispanijoje pasirodė dar 1958 metais. O saldumyno logotipą 1969 metais sugalvojo Salvadoras Dali. Jis šio darbo ėmėsi po to, kai menininko draugas, „Chupa Chups“ įkūrėjas, pasiskundė dailininkui apie produkto įvaizdžio problemas. Nieko nelaukdamas, Dali nupiešė logotipą, kuris naudojamas iki šių dienų, beveik nepakitęs.

Pasak dailininko biografų, Salvadoras Dali buvo tikras išsišokėlis, ypač sudėtinga asmenybė, nuolatos siekė nustebinti. Pasakojama, kad su savo mūza Gala jis susipažino taip pat labai neįprastai. Kai pas Dali į svečius atvažiavo jo geras pažįstamas su žmona Gala, menininkas pasitiko svečius išsivoliojęs… mėšle. Tačiau pamatęs Galą, iškart bėgo persirengt, o Gala taip ir pasiliko Dali namuose.

Salvadoras Dali negalėjo net minties tokios sau leisti, kad jo darbai tvarkingai kabės tradiciniuose muziejuose. Čia ir vėl jam pasisekė: jo gimtajame mieste Figueres buvo neveikiantis teatras, kurį miestas padovanojo menininkui. Aplipdytas bandelėm, kiaušiniais Dali muziejus teatras traukte traukia turistus ir garsina miestelį. Darbo pakanka ir restoranams bei kavinėms, suvenyrų parduotuvėms, tvarkoma miestelio infrastruktūra.

Figueres (reiškia figmedžiai) yra mažas Katalonijos (Ispanija) miestelis, išgarsintas Salvadoro Dali. Beje, Žironos oro uostas yra daug arčiau miestelio, negu Barselonos. Tačiau ir iš Barselonos jį sėkmingai galima pasiekti traukiniu: įprastu per 2,5 val., greituoju – per maždaug 1,5 val. galima išsinuomoti ir automobilį, tačiau visuomeninis transportas čia gerai sutvarkytas, nebrangus, antžeminiai ir požeminiai traukiniai zuja į visas puses. Tad belieka tik atsipalaiduoti ir grožėtis peizažais su mažyčiais akmeniniais viduramžių miesteliais ir patogiai pasiekti tikslą.

Kaip minėjau, jau pats muziejus atrodo kaip didelis performansas, nekalbant apie įvairiausių meno instaliacijų gausą. Čia pat ir garsiosios visiems žinomos lūpos, nosis ir akys, į kurių ekspoziciją labai įdomu pažvelgti pro įdomiai vaizdą sujungiantį stiklinį langelį. Muziejuje yra ir menininko baldų, apie jį skelbtų publikacijų, fotografijų. Po visų keistenybių, nepakartojamų įspūdžių ir visokių siurrealizmo purslų, jau net nenustembi, kai patenki į pritemdytą kambarį, kuriame yra... paties genijaus kapas su lentele, kada ir kas čia palaidotas. Ir kito kelio nėra –kiekvienas muziejaus lankytojas, iš kurios ekspozicijos pusės beeitų, pateks ten, kad atiduotų pagarbą didžiam meno kūrėjui, kurio gyvenimas, kūryba ir net mirtis – savotiškas meno kūrinys.

Turistiniuose vadovuose teko skaityti, kad muziejuje rengiami ir naktiniai performansai, tačiau tai gali būti kitos kelionės planas. Juk Barselona kaip ir daugelis senųjų Europos miestų – tarsi vienas didelis muziejus po atviru dangumi, todėl dar daug nuostabių vietelių čia galima pamatyti ir aplankyti...

 

Paplūdimiai mieste

Barselona išsidėsčiosi palei Viduržemio jūrą, čia gausu paplūdimių, palei jūrą galima pasivaikščioti pėsčiųjų takais, pasivažinėti motoroleriais, dviračiais, pasėdėti jaukiose pajūrio kavinėse po palmėmis, pasimėgauti nuostabiu maistu. Beje, Barselonos gyventojai mieste labai mėgsta motorolerius.

Vienas iš seniausių ir arčiausiai miesto centro esantis paplūdimys Barselonoje - Barseloneta, sujungtas su Olimpiniu miesteliu. Tai mėgstama jaunimo ir užsienio turistų laisvalaikio leidimo vieta. Paplūdimys lengvai pasiekiamas viešuoju tansportu, įrengta promenada pasivaikščiojimams. Pavažiavus metro toliau nuo centro, galima užsukti į Barselonos priemiestyje Badalonoje esantį paplūdimį. Čia turistų daug mažiau, laiką leidžia daugiau vietiniai. Tad kiekvienas gali rinktis pagal skonį.

Beje daug kur vaikščiojant po Barseloną buvo matyti katalonų vėliavos, iškabintos balkonuose, prie langų, durų ir terasų. Taip demonstruojamas Katalonijos savarankiškumo siekis.

Irena POŽĖLIENĖ

 
 
Reklaminis skydelis