Mes turime 379 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5054
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30184
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77510
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Paukščiai džiugina ne visus: platina infekcines ligas, parazitus, teršia aplinką

2019 m. liepos 13 d., šeštadienis, Nr.50 (1870)

Pastebėta, kad Švenčionių rajone prie buitinių atliekų konteinerių ir daugiabučių gyvenamųjų namų kiemuose vis dažniau būriuojasi laukiniai paukščiai: rudagalviai kirai, balandžiai, varnos, kurie savo išmatomis, plunksnomis ir kitomis kūno išskyromis teršia vaikų žaidimų aikšteles, kiemus, žaliąsias poilsio ir pasivaikščiojimo zonas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyrius primena, kad paukščių draugija (lesinimas kiemuose, ypač prie vaikų žaidimo aikštelių, bei neatsakingas buitinių atliekų tvarkymas (palikimas šalia atliekų konteinerių ar atvirame konteineryje)) gali kelti pavojų sveikatai, o ypač – vaikų.

 

Paukščiai – ligų platintojai

Paukščiai yra vieni lengviausiai infekcines ligas ir parazitus pernešančių gyvūnų. Gyvenamųjų namų palėpėse, pastogėse besiveisiantys paukščiai, pavyzdžiui: kregždės, žvirbliai, balandžiai, varnos, o taip pat ir prie buitinių atliekų konteinerių besiburiuojantys rudagalviai kirai perneša ir platina tokias pavojingas ligas, kaip: ornitozė, toksoplazmozė, salmoneliozė, paukščių tuberkuliozė ir kt.

Ornitozė– ūminė užkrečiamoji liga, pasireiškianti bendra intoksikacija, plaučių, nervų sistemos pažeidimu, kepenų ir blužnies padidėjimu. Ligos sukėlėją į aplinką paukščiai išskiria su išmatomis ir su snapo išskyromis, todėl gali būti užterštos paukščių plunksnos, pūkai, kiaušiniai ir aplinka. Pagrindinis užsikrėtimo kelias yra per kvėpavimo takus, kai ligos sukėlėjai į žmogaus organizmą patenka su dulkėmis ar aerozoliu.

Toksoplazmozėyra žmogaus ir gyvūnų parazitinė liga, kurią sukelia parazitiniai pirmuonys – toksoplazmos. Užsikrėtus toksoplazmoze parazitai patenka į kraują ir limfmazgius, gali įsiskverbti į kiekvieno organo ar audinio ląsteles. Toksoplazma gali parazituoti beveik visų žinduolių ir paukščių organizmuose.Parazitai sekina organizmą ir sukelia daugybę įvairių negalavimų: bendrą silpnumą, viduriavimą, pilvo skausmus, pykinimą, vėmimą, karščiavimą, galvos skausmą, odos bėrimus, kosulį, regos sutrikimus, mažina apetitą, trikdo miegą ir pan.

Salmoneliozė– tai viena dažniausių zoonozių, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu.

Paukščių tuberkuliozėpažeidžia odą ir gleivines, kuriose susidaro mazgeliai. Paukščių tuberkuliozės sukėlėjai vystosi paukščių išmatose, kurių taip pat neretai gausu viešose vietose.

 

Teršia aplinką, lizduose knibžda parazitai

Paukščiai ne tik nešioja pavojingas žmogaus sveikatai ligas, tačiau ir labai teršia aplinką, kurioje gyvena. Tarp didžiausių aplinkos teršėjų galima išskirti rudagalvius kirus. Tai Lietuvoje gausiai paplitę paukščiai. Žiemos periodu kirai minta sąvartynuose susirastu maistu, o nakvynei dideliais būriais renkasi ant plokščių miestų pastatų stogų.

Paukščių lizduose dažnai veisiasi įvairūs kenkėjai, kurie neretai iš lizdų atkeliauja ir apsigyvena gyventojų būstuose. Žmonės, kurių balkonuose, pastogėse paukščiai susisuka lizdus, dažnai kenčia nuo kailiavabalių: kandžių, blusų, blakių ar net paukštinių erkučių. Vieni iš labiausiai užkrėstų būna kregždžių lizdai. Paukščių lizduose besiveiksiantys kenkėjai minta plunksnomis, pūkais, krauju ar odos epidermiu.

 

Siekiant išvengti paukščių platinamų infekcinių ir parazitinių ligų NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai ragina gyventojus atsakingai elgtis su laukiniais paukščiais – nejaukinti jų nei kiemuose nei laukinėje gamtoje, atsakingai tvarkyti buitines atliekas, neliesti nugaišusių paukščių, mokyti vaikus asmens higienos.

Virginija MIKŠTAITĖ-AVINIENĖ

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriausvisuomenės sveikatos stiprinimo specialistė