Mes turime 310 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2390
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12577
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88607
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Prakaitas – upeliais... Ką daryti?

2019 m. liepos 17 d., trečiadienis, Nr.51 (1871)

Alinant karščiams prakaituojame visi, bet kai kuriems tai tampa gyvenimo našta ištisus metus. Pasak specialistų, kiekvieno žmogaus prakaitavimo lygis yra labai individualus. Tačiau kai kurie prakaituoja tiek, kad tenka kelis kartus per dieną praustis duše, nuolat persirengti, nerimauti dėl nemalonaus kvapo ar slėpti nuo prakaito sudrėkusias drabužių vietas.

Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ Dermatologijos ir estetinės chirurgijos centro gydytoja dermatovenerologė Edita Naruševičiūtė-Skripkienė sako, kad gausų prakaitavimą lemia įvairios vidinės ir išorinės priežastys – ligos,  maistas ir kt. Jį gydyti galima keičiant gyvenimo būdą, vaistais arba ilgalaikį rezultatą suteikiančiomis botulino toksino injekcijomis.

Gausų prakaitavimą lemia ne tik genetika, bet ir maistas

Gydytoja E. Naruševičiūtė-Skripkienė sako, kad yra žmonių, kuriems aktyvi prakaito gamyba sąlygota genetiškai, bet yra ir kitų vidinių, su sveikata susijusių, priežasčių.

Reikėtų išsiaiškinti, ar nėra sveikatos problemų – ar nesutrikusi skydliaukės funkcija, ar nėra lytinių hormonų disbalanso, ar netrūksta vitamino D.

Išorinės priežastys – aukštesnė temperatūra, drėgmė, dėl kurių vasarą prakaituojame labiau. Įvairios stresinės situacijos išprovokuoja stipresnį prakaitavimą. Gausesnį prakaitavimą gali lemti sintetinio pluošto drabužiai, avalynė. Įtakos gali turėti ir aštrus, gurmaniškas maistas, alkoholiniai gėrimai. Bent jau karštuoju metų laiku reikėtų viso to atsisakyti.

„Jei tai – sisteminis prakaitavimas, kai žmogus visas šlapias nuo prakaito ir to priežastis neaiški, reikėtų kreiptis į specialistą ir ieškoti priežasčių. Tada jau sprendžiama dėl gydymo vaistais, priklausomai nuo prakaitavimą sukėlusios priežasties. Jei jis lokalizuotas, pavyzdžiui, prakaituoja delnai ar padai – taikomi kiti sprendimo būdai, pavyzdžiui, jonofrezė, kai elektros impulsais slopinamas prakaito išskyrimas. Pažastų prakaitavimui gydyti efektyviausios botulino injekcijos“, – sako gydytoja.

Botulinas – ne tik grožiui

Vienas veiksmingesnių hiperhidrozės gydymo būdų šiandien, pasak gydytojos – botulino toksino injekcijos. Nors visuomenė jas dažniausiai sieja tik su estetinėmis grožio procedūromis, botulinas puikiai pritaikomas ir gausaus prakaitavimo gydymui – šis metodas Amerikos medicinos duomenų bazėje PUBMED aprašytas dar 1995 metais.

Procedūra atliekama visiems pilnamečiams, išskyrus besilaukiančias ir maitinančias moteris, nervų, raumenų ligomis sergančius pacientus, vartojančius specifinius vaistus, pavyzdžiui, antibiotikus.

Poveikis – jau po trijų dienų

Injekcijos daromos ir gydymui, ir profilaktikai. „Rezultato sulaukiame gana greitai – botulino toksinas pradeda veikti maždaug po trijų dienų, o efektas sustiprėja per dvi savaites. Rezultatu galima džiaugtis iki pusės metų, o prakaitavimas sumažinamas net iki 90 proc.“, –patikino gydytoja.

Besibaiminančius skausmo specialistė nuramina – botulino toksino injekcijos nėra labai skausmingos ar pavojingos.

 
Reklaminis skydelis