Mes turime 410 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3656
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19857
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95887
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Sakuolės paukštelės“ šventės metu pagerbti kultūros darbuotojai

2012 m. balandžio 18 d.,trečiadienis Nr.30 (1173)

Vienas svarbiausių tautos ar valstybės išlikimo, jos identiteto išsaugojimo kertinių atramos taškų yra kultūra. Per patį kalendorinį pavasario vidurį minime Kultūros dieną. Tai graži tradicija, skirta pagerbti kultūros baruose dirbančius žmones. Nemažai žmonių kultūros įstaigose dirba ir mūsų rajone, nemaža jų dalis susirinko paminėti Kultūros dieną šeštadienį į Švenčionis. Šventinis renginys prasidėjo miesto parke, kur buvo pakelta Taikos vėliava, o visus su prasminga Kultūros diena pasveikino Kultūros skyriaus vedėja Danutė Vigelienė. Skambant pučiamųjų kvinteto, vadovaujamo Bronislovo Vilimo, atliekamiems kūriniams, visi patraukė į Švenčionių kultūros centrą, kur turėjo vykti tradicinė folkloro kolektyvų šventė „Sakuolė paukštelė“. Net nesitiki, kad į Švenčionis „Sakuolė paukštelė“ atskrido 11 kartą. Atrodo, taip neseniai Nalšios muziejuje kamerinėje aplinkoje vyko pirmasis „Sakuolės paukštelės“ renginys.

Į šventę atvykęs Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis pasveikino kultūros darbuotojus su artėjančia Kultūros diena, palinkėjo sėkmės kūrybiniame darbe ir įteikė Padėkas ilgą laiką kultūros baruose dirbantiems žmonėms. 35 metus išdirbusiems Danutei Bučelienei, Onutei Petrovskienei, Violetai Sukovienei ir Jonui Meškelei. Padėkos už 30 išdirbtų metų įteiktos Marytei Nemeikienei ir Onai Laurutėnaitei. Už 25 išdirbtus metus Padėkos įteiktos Lolitai Vilimienei ir Ramūnui Maminskui. Už 20 išdirbtų metų Padėkos įteiktos Valdai Matasovai ir Dangirai Lapėnaitei. Mero Padėka, skirta net 45 metus išdirbusiai Galinai Kerul, neatvykusiai į renginį, bus įteikta vėliau. Šventės proga meras kultūros įstaigų vadovams įteikė šakočius, o pats dovanų gavo Janinos Pavliukevičienės nupintą sodą.

Prieš prasidedant „Sakuolės paukštelės“ programai, renginį vedusios Vida Vilutienė ir Leonarda Vilčiauskienė pristatė vertinimo komisiją, kurią sudarė: LLKC direktoriaus pavaduotoja, Etninės kultūros skyriaus vedėja Vida Šatkauskienė (komisijos pirmininkė), folkloro vyr. jaun. specialistė Toma Grašytė, tautodailės poskyrio vedėja Teresė Jurkuvienė, Švenčionių r. savivaldybės administracijos kultūros skyriaus vedėja Danutė Vigelienė, Nalšios muziejaus direktorė Alytė Šiekštelienė ir Švenčionių kultūros centro dainų ir šokių ansamblio „Aukštaitija“ choro vadovė Virginija Indriūnienė.

„Sakuolės paukštelės“ šventės-apžiūros koncertą pradėjo Nalšios muziejaus senojo folkloro ansamblis „Dobile“ (vadovė Violeta Balčiūnienė), „Sakuolės paukštelės“ šventėse dalyvaujantis nuo pirmųjų metų. Gal ir simboliška, kad po šventės senbuvių scenoje pasirodė naujokai - Švenčionėlių vaikų folkloro ansamblis „Erškėtėlis“ (vadovė Loreta Šidlauskienė). Aplodismentų audros sulaukė po jų pasirodžiusi jaunoji pasakotoja iš Pašaminės Viltė Mačiulytė. Šį kartą buvome naujos gimstančios tradicijos – muzikuojančių šeimų – liudininkai. Pasirodė Rumbučių šeima iš Adutiškio ir Breidokų šeima iš Kaltanėnų. Kaip visada puikiai pasirodė Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos jaunimo folkloro ansamblis „Aušrela“ (vadovas Kazimieras Pranskus). Po jų pasirodė Sarių folkloro ansamblis (vadovas Antanas Buinauskas), o štai Svirkų folkloro ansamblis „Meduva“ (vadovė Virginija Sinkevičienė) ne tik smagiai dainavo, bet žiūrovams padovanojo ir smagų Valės Meškelienės pasakojimą. Su kapela scenoje pasirodė ir Vidutinės folkloro ansamblis (vadovė Maryte Degienė, kapelos vadovas Tomas Jurkuvėnas). Smagu scenoje buvo pamatyti ir Adutiškio vidurinės mokyklos ansamblį „Vosilkela“ (vadovės Aldona Burokaitė ir Janina Malianikienė). Sunku įsivaizduoti Strūnaičio ansamblio pasirodymą be kapelos (vadovas Jonas Meškelė), o kai Jonas paėmė į rankas armoniką, kažkas iš salės šūktelėjo: „Duokit Jonui pirštines!“. Kartą ir man teko matyti, kaip jis su pirštinėm groja. Kaip visada savitai scenoje pasirodė Švenčionėlių kultūros centro folkloro ansamblis „Sudota“ (vadovė Leonarda Vilčiauskienė). Kaip puikiai skamba senolė Peterburgo armonika, žiūrovai galėjo įsitikinti klausydamiesi armonikieriaus iš Adutiškio Dainiaus Valackos grojimo. O užbaigė „Sakuolės paukštelės“ koncertinę programą ne tik rajone, Lietuvoje, bet ir už jos ribų žinomas Lazdinių-Adutiškio folkloro ansamblis (vadovė Palmira Krivickienė).

Folkloras – tai ne tik dainos, šokiai, muzika, bet ir toks unikalus lietuvių kultūros paveldas – sodai. Šiais metais už sodų kūrimą sodų meistrė iš Strūnaičio Janina Pavliukevičienė tapo respublikinio konkurso „Aukso vainikas 2012“ laureate. Kadangi į baigiamąjį konkurso renginį gerb. Janina nebuvo nuvykusi, aukso vainiką Švenčionyse jai įteikė LLKC direktoriaus pavaduotoja, Etninės kultūros skyriaus vedėja Vida Šatkauskienė. Baigiamąjį žodį tardama Švenčionių kultūros skyriaus vedėja Danutė Vigelienė dar kartą padėkojo visiems kultūros darbuotojams už kultūros puoselėjimą ir įteikė dovanas kultūros įstaigų vadovams. Graži šventė baigėsi tradicine „Sakuolės paukštelės“ finaline daina „Devinti metai“.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis