Mes turime 638 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5756
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24177
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:105926
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Žvilgsnis į Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus veiklą

2012 m. balandžio 18 d.,trečiadienis Nr.30 (1173)

Švenčionių rajone veikia dvi įstaigos panašiais pavadinimais. Tai Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyrius ir Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Gyventojams dažnai kyla klausimas: kokias funkcijas šios įstaigos vykdo ir kuo skiriasi jų vykdoma veikla?

Vilniaus visuomenės sveikatos centras (Vilniaus VSC) yra Valstybinei visuomenės sveikatos priežiūros tarnybai prie Sveikatos apsaugos ministerijos pavaldi ir atsakinga teritorinė visuomenės sveikatos priežiūros įstaiga, veikianti Vilniaus apskrityje. Vilniaus VSC savo veikla stengiasi mažinti žalingo aplinkos poveikio visuomenės sveikatai riziką bei stiprinti užkrečiamųjų ligų epidemiologinę priežiūrą ir kontrolę, įgyvendina vieną Sveikatos apsaugos ministerijos strateginių tikslų – saugoti ir stiprinti sveikatą, vykdant visuomenės sveikatos priežiūrą.

Vilniaus VSC Švenčionių skyriaus uždavinys – užtikrinti Vilniaus VSC teikiamų visuomenės sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą vietos gyventojams, atsižvelgiant į regionines visuomenės sveikatos problemas. Tiesioginis rajono skyriuje dirbančių darbuotojų kontaktas su vietos gyventojais, glaudus bendradarbiavimas su rajono savivaldybe ir kitų valstybinių institucijų teritoriniais padaliniais bei verslo subjektais leidžia greičiausiai ir tiksliausiai nustatyti vietos problemas bei surasti efektyviausius sprendimo būdus.

 

Teritorijų plėtra ir urbanizacija

Vilniaus VSC Švenčionių skyrius, aktyviai dalyvaudamas teritorijų planavimo, statinių projektų tikrinimo bei statybų užbaigimo procedūrose, siekia pagal savo kompetenciją įtakoti urbanizacijos procesą, kad jis būtų subalansuotas, harmoningas ir būtų užtikrinta, jog nauji bei rekonstruoti statiniai atitiktų visuomenės sveikatos saugos reikalavimus, būtų saugūs ten gyvensiantiems ar dirbsiantiems asmenims. 2011 m. išnagrinėta 16 teritorijų planavimo ir 55 statinių projektų dokumentai, iš kurių 2 tikrinti dokumentai buvo parengti neatsižvelgiant į visuomenės sveikatos saugos teisės normų reikalavimus.

 

Ūkinės komercinės veiklos sąlygų vertinimas

2011 m. išduota 43 leidimai – higienos pasai. Vilniaus VSC Švenčionių skyriaus specialistai, siekdami užtikrinti saugią sveikatai aplinką visais žmogaus gyvenimo laikotarpiais, vertino asmens sveikatos priežiūros, globos ir švietimo įstaigų, grožio ir apgyvendinimo paslaugų ūkinės veiklos rūšių vykdymo sąlygas.

Nors reikalavimus siekiame taikyti proporcingai, ir nesudaryti bereikalingos naštos verslo subjektams, visuomenės sveikatos saugos aspektas išlieka labai svarbus. Todėl 2011 m. pasitaikė atvejų, kai leidimai – higienos pasai nebuvo išduoti, dažniausiai todėl, kad ūkinė – komercinė veikla vykdoma nesaugiose patalpose.

 

Maitinimo kontrolė

Ne mažiau svarbi funkcija – vertinti ikimokyklinėse, bendrojo lavinimo mokyklose, vaikų socialinės globos įstaigose ir vaikų stovyklose teikiamo maisto kokybę. Per 2011 m. įvertinta 30 vaikų maitinimo valgiaraščių, iš kurių 2 nebuvo suderinti, nes neatitiko sveikos mitybos principų.

Ar saugų šulinių vandenį vartoja būsimos mamos ir kūdikiai?

Vykdydamas apsinuodijimų nitritais ir nitratais profilaktikos programą, Vilniaus VSC Švenčionių skyrius organizuoja šulinių, kurių vandenį mitybai vartoja nėščiosios ir kūdikiai iki 6 mėnesių amžiaus, mikrobiologinius ir cheminius tyrimus. 2009 – 2011 m. Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje ištirtas vanduo 170 šulinių, esančių Švenčionių rajono teritorijoje, nustatant nitritų, nitratų ir amonio kiekį ir 148 šulinių vanduo, nustatant žarninių lazdelių ir žarninių enterokokų kiekį. Lietuvos higienos norma, reglamentuojanti geriamojo vandens saugą ir kokybę, nustato, kad geriamajame vandenyje nitratų koncentracija neturi viršyti 50 mg/l, nitritų – 0,5 mg/l, amonio – 0,5 mg/l, o žarninių lazdelių ir žarninių enterokokų – visai neturi būti.

Susirūpinimą kelia tai, kad cheminė tarša aptikta kas trečio Švenčionių rajone tirto šulinio vandenyje (35 proc. šulinių), o ligas sukeliančiais mikroorganizmais užterštas net 40 proc. tirtų šulinių vanduo. Nitratų, nitritų ir amonio iš vandens neįmanoma pašalinti net filtruojant ar virinant. Per pastaruosius 3 metus raštu rekomendavome virš 100 nėščiųjų ar motinų, auginančių kūdikius iki 6 mėnesių amžiaus, nenaudoti užteršto vandens maistui.

Apie kiekvieną užterštą šulinį ir su tuo susijusį pavojų sveikatai taip pat buvo informuota ir pirminė asmens sveikatos priežiūros įstaiga, kuri prižiūri nėščiąją ar kūdikį iki 6 mėnesių amžiaus.

Visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja šulinius kasti toliau nuo tręšiamų daržų, tvartų, išgriebimo duobių, ūkinių dirbtuvių. Šulinius būtina apsaugoti nuo kritulių, uždengiant stogeliais arba dangčiais, aplink juos, ne mažesniu kaip 5 metrų spinduliu, rekomenduojama palikti apsauginę zoną, kurioje negalima net tręšti žolės. Šuliniai periodiškai turi būti išvalomi nuo susikaupusio dumblo ir dezinfekuojami.

Vanduo – tai kasdieninio vartojimo produktas, kurio kokybe privalu rūpintis ne tik atsakingoms kontrolės institucijoms, bet ir patiems vandens vartotojams.

 

Apsinuodijimų nemažėja

Dalyvaujant žmonių apsinuodijimo aplinkybių ir eigos tyrime, 2011 m. buvo užregistruota 37 žmonių apsinuodijimų kenksmingomis medžiagomis atvejai. 2010 m. buvo užregistruota 9 atvejais mažiau. Apsinuodijimų priežastys 2010 m. ir 2011 m. buvo panašios. Visus registruotus praėjusių metų apsinuodijimo atvejus galima suskirstyti į dvi pagrindines grupes: apsinuodijimai alkoholiu dėl piktnaudžiavimo juo ir apsinuodijimai psichotropiniais vaistais. Rečiau pasitaiko apsinuodijimų buitine chemija, smalkėmis. Skyriaus duomenimis, daugiausia apsinuodijimų yra apgalvoti – tai svaiginimasis alkoholiu, medikamentais.

 

Visuomenės sveikatos saugos kontrolė

Vykdydamas tiesioginę valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę, Vilniaus VSC Švenčionių skyrius 2011 m. atliko valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę švietimo, asmens sveikatos priežiūros, globos ir slaugos įstaigose, policijos areštinėje, gyventojams paslaugas teikiančiuose ir kt. objektuose. 2011 m. Švenčionių rajone atlikti 88 periodinės, grįžtamosios ir operatyviosios valstybinės visuomenės sveikatos saugos kontrolės patikrinimai.

Visuomenės sveikatos saugos teisės aktų pažeidimai dažniausiai nustatomi periodinės valstybinės visuomenės sveikatos kontrolės metu. 49 proc. visų patikrinimų metu nustatyti pažeidimai. Už pažeidimus atsakingiems asmenims surašyta 16 administracinių teisės pažeidimų protokolų.

 

Gydyti ligonius – saugioje aplinkoje

Pacientų gydymo, atliekamų intervencijų metu medicinos įstaigose susiduriama su krauju, seilėmis ir kitomis terpėmis, palankiomis mikroorganizmams daugintis, augti ir plisti bei sukeliančiomis infekcijų plitimo riziką. Mikroorganizmai, atliekant medicinines procedūras, užteršia darbui naudojamus instrumentus bei darbo aplinkos paviršius, patenka į aplinką, todėl gali būti perduodami kitiems žmonėms ar sukelti ligas. Mikroorganizmų paplitimas padidėja dėl netinkamos užterštų paviršių, instrumentų dezinfekcijos, sterilizacijos. Medicinos įstaigų tikrinimo metu daug dėmesio skirta sterilizacijos procesų ir medicinos prietaisų, instrumentų valymo bei dezinfekcijos kokybės kontrolei. Tikrinimų rezultatai rodo, kad infekcijų kontrolės principai kasdienėje praktikoje ne visada kruopščiai įgyvendinami. Dalyje tikrintų medicinos įstaigų nustatytas netinkamas instrumentų paruošimas sterilizacijai, pasitaikė atvejų, kai jie iki naudojimo buvo laikomi neįpakuoti ar atviruose induose. Tik kruopščiai laikantis infekcijų kontrolės reikalavimų, sumažėja rizika išplatinti ar užsikrėsti medicinos įstaigose plintančiomis infekcijomis.

 

Vaikų įstaigų pažeidimai susiję su lėšomis

Svarbi funkcija – švietimo (ikimokyklinio ugdymo, bendrojo lavinimo, neformaliojo švietimo) įstaigų kontrolė, kurios metu 2011 m. Švenčionių rajone buvo patikrinta 15 ugdymo įstaigų. Lyginant pastarųjų metų patikrinimų rezultatus, vaikų švietimo įstaigų aplinka ir higieninė būklė tam tikrais aspektais yra pagerėjusi, tačiau nustatoma ir nemažai pažeidimų. 2011 m. iš 19 atliktų patikrinimų, 17-os metu buvo nustatyti higienos normų reikalavimų pažeidimai. Valstybinėse švietimo įstaigose vyrauja pažeidimai, kurių pašalinimas susijęs su didesnėmis investicijomis. 2011 m. dažniausiai ugdymo įstaigų teritorijose buvo nustatyta reglamentuojamo aukščio neatitinkančios, išlūžusios tvoros, nesaugūs, keliantys traumų pavojų, teritorijoje esantys įrenginiai ir kt. Ugdymo įstaigų patalpose specialistai užfiksavo vaikų ūgiui nepritaikytų baldų, dėl ko gali išsivystyti laikysenos bei kaulų – raumenų sistemos sutrikimai, nepakankamą patalpų apšvietimą, dėl ko gali atsirasti regėjimo sutrikimai, nustatyta ir nepašalintų atitvarų, įrenginių ar inventoriaus defektų. Vilniaus VSC Švenčionių skyriaus nurodymu, švietimo įstaigų vadovai sudarė pažeidimų pašalinimo bei ugdymo sąlygų gerinimo planus.

 

Pusėje grožio paslaugų įstaigų - pažeidimai

2011 m. rajone patikrinti 27 grožio paslaugų teikėjai. 13 patikrinimų metu buvo nustatyti higienos normų reikalavimų pažeidimai. Tikrinant kirpyklas, kosmetikos kabinetus ir grožio salonus, ypatingas dėmesys buvo skiriamas įrankių dezinfekcijos ir sterilizacijos, dezinfekcinių medžiagų efektyvumo, teikiamų paslaugų procedūrų aprašų, naudojamų kosmetikos gaminių tinkamumo naudoti terminų kontrolei. Pasitaiko atvejų, kai naudojamos pasenusios dezinfekcinės medžiagos, nenurodoma dezinfekcijai skirto tirpalo koncentracija, pavadinimas, pagaminimo data, dezinfekcinis tirpalas gaminamas nesilaikant gamintojo naudojimo instrukcijoje pateiktų rekomendacijų. Patikrinimų metu nustatoma, kad netinkamai prižiūrima įranga, nevalomos patalpos. Nešvara, netinkama darbo instrumentų dezinfekcija kelia pavojų sveikatai ir didina riziką išplisti odos grybelinėms, pūlingoms infekcijoms, hepatitams, utėlėtumui.
Nuo 2010 m. soliariumų patikrinimų metu pradėta matuoti jų įrangos spinduliuotės veiksmingoji apšvieta. Soliariumuose dažniausiai nustatomi pažeidimai, susiję su naudojamos įrangos netinkama eksploatacija. Paslaugos teikėjui buvo pateikti nurodymai pakeisti lempas, užtikrinti teikiamos paslaugos saugą.

Vilniaus VSC Švenčionių skyrius, siekdamas užtikrinti vartotojams teikiamų paslaugų saugą, daug dėmesio skyrė apgyvendinimo paslaugas teikiančių įstaigų, sporto klubų kontrolei. Vis dar aktualia problema išlieka netinkama patalpų ir įrangos priežiūra. Plovinių tyrimai rodo, kad paviršiai būna užteršti fekalinę taršą rodančiomis koliforminėmis bakterijomis, pelėsiniais grybais.

 

Užkrečiamųjų ligų grėsmė kyla kasdien

Siekdamas apsaugoti gyventojus nuo plintančių infekcinių ligų pavojaus, vykdome užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų stebėseną, vertiname visuomenės sveikatą, prognozuojame ir taikome priešepidemines priemones infekcinėms ligoms perspėti. Kasmet valstybės užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų informacinėje sistemoje registruojama vidutiniškai apie 500 pranešimų apie diagnozuotas per maistą, orą, vandenį ir aplinką plintančias infekcijas, erkių perduodamas ir lytiškai plintančias ligas bei jų sukėlėjus, gautus iš Švenčionių rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigų. Skyriaus darbuotojai, siekdami nustatyti veiksnius, turėjusius įtakos infekcinei ligai atsirasti ir/ar išplisti, epidemiologiškai kasmet ištiria apie 30 procentų užkrečiamųjų ligų židinių vaikų ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo įstaigose bei namuose. Šio tyrimo tikslas – išsiaiškinti ligos atsiradimo ir paplitimo priežastis bei perdavimo veiksnius visuomenėje. Todėl specialistai apklausia sergančiuosius, kaip ir nuo ko susirgo, kada pajuto pirmuosius negalavimo požymius, teiraujasi, ar sveiki kiti šeimos nariai, aiškinasi, kokių priemonių reikia imtis, kad neužsikrėstų artimai bendravę žmonės.

Gripas. Daug pastangų vykdant gripo priežiūrą skiriama atsakingų institucijų veiklai koordinuoti. Vilniaus VSC Švenčionių skyriaus specialistai organizuoja ir vertina rizikos grupių vakcinaciją. Kiekvieną dieną, savaitę, mėnesį iš visų Švenčionių rajono asmens sveikatos priežiūros įstaigų renka, apibendrina informaciją apie sergamumą gripu ir kitomis ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, vertina ligonių hospitalizacijos apimtis ir perduoda epidemiologinę gripo priežiūrą koordinuojančioms valstybės institucijoms.

Erkės. Šiandien aktualios gamtinės erkių pernešamos ligos - erkinis encefalitas, Laimo liga, kuriomis vis dažniau sergama. Sergančiųjų erkiniu encefalitu pastaraisiais metais nustatyta – 2011 m. - 21, (2010 m. - 27 atvejai).

Gyvūnų apkandžiojimai. Specialistai kasmet registruoja apie 70 asmenų, nukentėjusių dėl gyvūnų apkandžiojimų. Tiriant židinius, išsiaiškinamos aplinkybės, dėl kurių žmogus buvo sužalotas. Skyrius, bendradarbiaudamas su Švenčionių valstybine maisto ir veterinarine tarnyba, užkerta kelią pasiutligės židiniui plisti. Specialistai, gavę atsakymą iš šios tarnybos, kad gyvūnas neserga pasiutlige, tuoj pat informuoja gydymo įstaigą, kuri nutraukia sužaloto asmens skiepijimą pasiutligės vakcina ar imunoglobulinu. Taip prisidedama taupant valstybės lėšas.

Tuberkuliozė. Neramina pastaraisiais metais Švenčionių rajone atvira tuberkuliozės forma sergančiųjų gausėjimas. 2009 ir 2010 m. rajone registruota po 8 atvira tuberkuliozės forma sergančius asmenis, 2011 m. – 10 asmenų. Kaip ir ankstesniais metais dažniausiai diagnozuojama infiltracinė plaučių tuberkuliozė. Dauguma asocialių asmenų serga lėtinėmis, atspariomis vaistams, išplitusiomis formomis. Todėl tie ligoniai ypač pavojingi visuomenei. Piktybiškai vengiantys gydytis, tuberkuliozės mikobakterijas į aplinką skiriantys ligoniai labai didelį epidemiologinį pavojų kelia vaikams, kurių imunitetas dar nesusiformavęs.

 

Svarbu – profilaktiniai skiepijimai

Dauguma užkrečiamųjų ligų skiepų pagalba yra efektyviai kontroliuojamos, sergamumas labai sumažėjęs ir žmonės nebejaučia šių ligų grėsmės. Tačiau, mažėjant sergamumui ir rečiau skiepijantis, mažėja skiepijimų apimtys, todėl atsiranda išnykusių ligų atsinaujinimo ar net protrūkių pavojus.

Specialistai akcentuoja, kad profilaktiniai skiepijimai – tai ne tik asmens apsauga nuo užkrečiamosios ligos, sunkių jos formų ir komplikacijų išvengimas, bet ir infekcijų plitimo visuomenėje kontroliavimas, likvidavimas, gydymo trukmės, antibiotikų (jiems daugėja atsparių mikroorganizmų) naudojimo, gyventojų mirtingumo sumažinimas, pinigų taupymas.

Skyriaus specialistai vertina asmens sveikatos priežiūros įstaigų atliekamų skiepijimų apimtis, nepaskiepijimo priežastis, vykdo nepageidaujamų reakcijų į skiepus priežiūrą, dalyvauja vakcinų nepageidaujamo poveikio registravimo ir analizės sistemoje, atlieka skiepais valdomų infekcijų diagnostiką.

 

Bendradarbiavimas

2011 m. Vilniaus VSC Švenčionių skyriaus veikla tam tikrais aspektais būtų buvusi gerokai apribota, jeigu ne įstaigos, institucijos ir visuomeninės organizacijos, su kuriomis nuolat bendradarbiaujama ir konsultuojamasi įvairiausiais klausimais. Institucijos, su kuriomis savo veikloje 2011 m. bendradarbiavo Vilniaus VSC Švenčionių skyrius: Švenčionių rajono savivaldybės administracija, Švenčionių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Švenčionių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras ir jo padaliniai, UAB „Reginos šeimos gydytojo centras“, UAB „Švenčionėlių sveikatos centras“, Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ir kt. Nuoširdžiai vertiname visų socialinių partnerių teikiamą pagalbą ir dėkojame jiems už geranorišką bei konstruktyvų bendradarbiavimą visuomenės sveikatos labui.

Jolanta SAVICKIENĖ
Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus vedėja