Mes turime 364 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2317
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18518
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94548
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Įsigaliojo naujos mėgėjiškos žvejybos taisyklės

2019 m. rugpjūčio 7 d., trečiadienis, Nr.57 (1877)

Liepos pabaigoje įsigaliojo naujos žvejybos taisyklės, kurios dar labiau apsunkins žvejų mėgėjų gyvenimą. Dauguma pakeitimų taisyklėse skirti gausinti plėšriųjų ir lašišinių žuvų išteklius. Kodėl taip daroma? Pasirodo, mažėjant plėšriųjų žuvų ištekliams, kurios yra esminė grandis ekosistemoje, prastėja ne tik žuvų išteklių būklė, bet ir visų vandens telkinių būklė. Gal ir keistai šis teiginys atrodo, bet pasirodo, kai mažiau plėšriųjų žuvų, tai neišgaudomos smulkios menkavertės žuvys išėda zooplanktoną, o po to suintensyvėja vandens žydėjimas, sumažėja vandens skaidrumas, nyksta povandeninė augmenija... Štai tau ir plėšriųjų žuvų įtaka ekosistemai.

Kadangi pagrindinė plėšrūnė mūsų vandens telkiniuose lydeka, tai nuo šiol leidžiamos paimti sugautos lydekos ilgis padidėja 5 cm ir nuo šiol bus jau ne 45 cm, o 50 cm. Trumpai drūtai tariant, žvejams teks pakeisti žymeklius ar ant spiningo koto, ar valties suolelio... Apribojimai palietė ir žvejojant plėšrias žuvis gyvaisiais masalais, nes gyvą masalą plėšriosios žuvys nuryja giliau nei žvejojant dirbtinais masalais: blizgėmis, guminukais, vobleriais ir t.t. Kadangi gyvą masalą plėšrioji žuvis nuryja giliau, tai jį sunkiau ištraukti nepažeidžiant žuvies. O jei ji sužalojama, tai kur kas didesnė tikimybė, kad paleista žuvis gali nugaišti. O nugaišusių nedidelių lydekų dabar vandens telkiniuose matyti daug. Tad nors kaip ir anksčiau leidžiama žvejoti 4 įrankiais, bet tik 2 gali būti skirti žvejybai naudojant gyvą žuvelę. Tiesa, Kuršių mariose galima naudoti 3.

Apribojimų atsirado ir daugiau. Įsigaliojus naujoms taisyklėms į bendrą sugautų žuvų svorio limitą įeina ir žuvys, kurioms sugavimo limitas nustatytas vienetais. Tarkim lydekos, sterkai, vėgėlės, šamai. Vieno žvejo sugautų žuvų laimikis negali viršyti 5 kg, o Kuršių mariose – 7 kg. Prisigaudei smulkmės, o čia dar ir lydekos pradėjo kibti... Pagal kiekį galėtumėm 3 pasigauti, bet jei pagavus vieną gerą sugautos žuvies bendras kiekis viršija 5 kg, vyniok meškeres ir spiningus ir plauk į krantą...

O dabar apie kiekius. Vienos žvejybos metus leidžiama sugauti 1 šamą, ne daugiau kaip 2 salačius, ūsorius, 3 vienetus lydekų, sterkų, ungurių, upėtakių, kiršlių, ne daugiau kaip 5 vienetus vėgėlių, šapalų, menkių. Beje, bendras sugautų žuvų, kurių limitas ribojamas vienetais, negali viršyti 5. siekiant apsaugoti siauražnyplius vėžius galima sugauti jų tik 50, tiesa, invazinių rainuotųjų ir žymėtųjų gali gaudyti kiek širdis geidžia.

Žvejybos metu kiekvienas žvejas savo laimikį privalo laikyti atskirai, kad susitikus su gamtos apsaugos inspektoriumi netektų įrodinėti, kad čia mano, o čia kolegos laimikis. Apribojimų atsirado ir gaudant masalui žuveles ir uodo trūklio lervas. Galima gaudyti tinkleliu, kurio skersmuo ne didesnis kaip 1 metras, o tinklo akutė ne didesnė kaip 10 mm. Beje, galima pagauti ne daugiau kaip 30 vienetų karosų, kuojų, ešerių ir kitų žuvų jauniklių, kurie bus naudojami masalui. Uodo trūklio lervų kiekis neribojamas. Tiesa, jei sugalvosite uodo trūklio lervas gaudyti mažesniuose kaip 100 ha vandens telkiniuose, kurie naudojami žvejybai, teks gauti leidimą iš žvejybos plotų naudotojo.

Dar apie keletą draudimų. Draudžiama prekiauti mėgėjų žvejybos būdu sužvejotomis žuvimis ir iš jų pagamintais produktais. Pasigavai žuvelę ir valgyk pats, nėra ko kaimynui parduoda, padovanoti, ko gero, gali. Įstatyme apie tai nutylima.

Privaloma paleisti nuo Žeimenos upės žiočių iki Lakajos upės žiočių visus sugautus kiršlius, marguosius upėtakius, lašišas ir šlakius. Draudžiama gaudyti šių rūšių žuvis: skersnukius, vijūnus, jūrines nėges, mažąsias nėges, nėgių vingilius, aštriašnipius eršketus, sterles, be žvejo mėgėjo kortelių draudžiama gaudyti lašišas, šlakius, sykus, upines nėges, plačiažnyplius vėžius. O tam, kad būtų lengviau orientuotis žuvų ilgio centimetruose, pabandysiu viską sudėlioti į lentelę.

Žuvies rūšis

Ne mažesnė (cm)

Draudžiama žvejoti

Šamus

75

Nuo 11.01 iki 04.01

Lašišas

65

 -

Šlakius

65

 -

Salačius

55

Nuo 04.01 iki 05.15

Sterkus

45

Nuo 03.01 iki 05.20

Lydekas

50

Nuo 02.01 iki 04.20

Šapalus

30

 -

Menkes

30

 -

Lynus

25

 -

Karpius

40

 -

Siauražnyplius vėžius

10

Nuo 10.15 iki 07.15

Vėgėles

 

Nuo 12.15 iki 01.15

 

Ką dar privalo padaryti susiruošęs žvejoti žvejas mėgėjas? Pirmiausia tai turėti leidimą žvejoti ir asmens dokumentą tapatybei nustatyti arba nemokamą žvejybos teisę patvirtinantį dokumentą.

Užtikrinti švarą žvejybos vietoje. Prieš pradėdamas žvejybą ir žvejybos metu visas komunalines atliekas, esančias 5 m spinduliu nuo žvejybos vietos surinkti į maišus ar kitą tarą. Pasibaigus žvejybai surinktas komunalines atliekas išvežti į komunalinių atliekų konteinerius.

Straipsnyje stengiausi paminėti pačius svarbiausius pakeitimus, už kurių nesilaikymą gresia baudos. Jau ir taip mėgėjiška žvejyba iš poilsio gamtoje virsta į įstatymo rėmus įstatyta pramoga. Apribojimų daugėja, tik ar nuo to žuvies daugėja, kol kas dar klausimas be atsakymo. Gal reikėtų daugiau dėmesio skirti vandens telkinių švarinimui...

O dabar važiuojant žvejoti jau ir centimetrą reikia imti ir svarstyklių nepamiršti, nes vieno centimetro trūkumas ir keli šimtai gramų virš 5 kg gali brangiai kainuoti.

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis