Mes turime 377 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2355
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18556
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94586
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Mokyklų tinklo pertvarka neišvengiama – vaikų kasmet mažėja

2012 m. balandžio 21 d.,šeštadienis Nr.31 (1174)

Mažėjant vaikų gimstamumui ir emigracijai pasiekus neregėtus rekordus, tuštėja Lietuvos mokyklos - per pastaruosius devynerius metus sumažėjo apie 150 tūkst. mokinių. Todėl mažėja vaikų klasėse, mažiau reikia ir mokytojų. Pagal naujus Švietimo ir mokslo ministerijos reikalavimus 120 mokyklų laukia liūdna baigtis. Mūsų rajono šie procesai praktiškai nepalies, tik švietimo įstaigų tinklo pertvarka atneš kokybinių pokyčių, vienur mažesnių, kitur didesnių.

 

Nežino padėties ar tyčia klaidina visuomenę?

Kovo pradžioje daugelis savivaldybių patvirtino bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos planus iki 2015 metų. Kaip numatyta Švietimo įstatyme, Lietuvoje bus įtvirtinta nauja mokyklos struktūra – pradinė mokykla, 8 klasių progimnazija, 10 klasių pagrindinė mokykla ir 12 klasių gimnazija kaimo vietovėse bei 4 klasių - didesniuose miesteliuose ir miestuose. Nebeliks vidurinių mokyklų.

Švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys, aiškindamas visuomenei mokyklų tinklo pertvarkos esmę, sakė: „Mokyklų tinklo pertvarka yra neišvengiamas dalykas, nes mokyklos tuštėja ir, deja, tenka uždaryti tas, į kurias ir ateityje nebesusirinks daugiau naujų mokinių“. Skaudu, bet viskas labai aišku.

Mūsų rajono savivaldybės taryba mokyklų tinklo pertvarkos planą patvirtino vasario mėnesį. Jame nėra numatyta uždaryti mokyklų, tad tarybos nario Zenono Zenkevičiaus, prieš daugiau kaip dešimtmetį už daugybinius pažeidimus atleisto iš Švietimo skyriaus vedėjo pareigų, pasisakymai apie neva kaimo mokyklų naikinimą rajone, nustebino. Ar jis sąmoningai klaidina visuomenę, ar menkai žino padėtį, nes dirba Vilniaus rajone?

- Tinklo pertvarkos plane mokyklų uždarymo nėra numatyta, tik tinklo pertvarka, atsižvelgiant į naujus ministerijos reikalavimus, - aiškina Švietimo skyriaus vedėjas Kęstutis Kapačinskas. - Z.Zenkevičiui iš tiesų pasisekė, Lavoriškių kaimo mokyklos (Vilniaus r.), kur jis dirba fizinio lavinimo mokytoju, atrodo, kol kas neuždaro, bet nereikia idealizuoti, ir Vilniaus rajonas, kaip ir daugelis kitų, turi pakankamai problemų. Pirmiausia neteisinga lyginti Vilniaus rajoną, kuris yra Vilniaus priemiestis ir turi per 10 tūkst. moksleivių, su Švenčionių rajonu, turinčiu 3627 moksleivius. Nepaisant to, mažėjant vaikų skaičiui, Vilniaus rajone 2006 – 2011 m. reorganizuotos arba likviduotos 9 pradinės ir 9 pagrindinės mokyklos, be to, dėl rajono specifikos daugiausia uždaromos lietuviškos mokyklos, vaikai lieka be pasirinkimo arba priversti važinėti didelius atstumus. Ar tai Lavoriškių kaimo mokytojui Z.Zenkevičiui nekelia susirūpinimo? O juk Švietimo ir mokslo ministerijai vadovauja jo bendrapartietis – liberalcentristas.

Per tą patį laikotarpį (2006 – 2011 m.) ir kaimyniniuose rajonuose vyko analogiški procesai: Molėtų rajone reorganizuotos ar likviduotos 4 pagrindinės mokyklos, Ignalinos rajone – 5, Ukmergės – 4, mūsų rajone reorganizuotos 2 pradinės.

2006 – 2011 m. moksleivių skaičius sumažėjo: Vilniaus rajone – 15 proc., Švenčionių – 20 proc., Molėtų – 21 proc., Utenos ir Ukmergės – 22 proc., Ignalinos – 25 proc., Zarasų – 30 proc.

 

Keisis dviejų mokyklų statusas

Vasario mėnesį rajono savivaldybės taryba patvirtino švietimo įstaigų pertvarkos planą. Švietimo skyriaus vedėjas Kęstutis Kapačinskas primena, kad tai jau ketvirtas planas. Planas nėra konkreti programa, tai siekiamybės deklaravimas. Gyvenime kartais pasikeičia situacija, norminiai aktai, ministerijos pozicija, kuri labiausiai turi įtakos ugdymo procesui, todėl dalis planų įvykdoma, dalis keičiasi.

Pagal dabartinę situaciją, kurią apsprendžia mokinių skaičiaus mažėjimas, keisis dviejų pagrindinių mokyklų juridinis statusas, bet pačios mokyklos liks. Svirkų ir Magūnų pagrindinės mokyklos taps Adutiškio vidurinės mokyklos ir Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos skyriais. Švenčionėlių antroji vidurinė mokykla, dabar turinti tik 5-ą, 7-ą klases, po poros metų taps jaunimo ir suaugusiųjų švietimo centru. Iki 2015 metų ir Adutiškio vidurinė tikriausiai taps pagrindine, nes vaikų, kaip ir visur, labai mažėja. Dar vienerius mokslo metus veiks Kaltanėnų pradinis skyrius, vėliau čia liks tik priešmokyklinis ugdymas.

 

Didžiausia tinklo pertvarka – Švenčionių mieste

Šiuo metu Švenčionyse yra trys mokyklos, po tinklo pertvarkos taip pat liks trys, bet visiškai kitokios: pradinė, progimnazija ir gimnazija. Švenčionių pradinė mokykla liks tose pačiose patalpose, progimnazija (5-8 kl.) – Švenčionių vidurinės mokyklos patalpose, o Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija taps išgryninta gimnazija (9-12 kl.). Visose mokyklose bus klasės rusų dėstomąja kalba. Taip rusakalbiams, norintiems mokytis gimtąja kalba, bus suteikta tokia galimybė.

Apie numatomą pertvarką pedagogai, moksleiviai ir jų tėvai informuoti. Pertvarka vyks ketverius metus, kol moksleiviai palaipsniui persiskirstys. Pasak mokyklų direktorių, daugiausia problemų bus dėl mokytojų įdarbinimo, bet šis klausimas derinamas jau iš anksto, kad mokytojams būtų suteikti bent nepilni krūviai per abi mokyklas. Laikas šiuo klausimu – taip pat sąjungininkas, nes dalis mokytojų išeis į pensiją.

Kaip būsimus pokyčius vertina mokyklų bendruomenės, pasakoja mokyklų vadovai.

 

Jurijus Semaška, Švenčionių vidurinės mokyklos direktorius:

Dvikalbio ugdymo idėja – tautinių mažumų strategija. Tai integracija, o ne asimiliacija. Pagal dvikalbio ugdymo programą dirbame 11 metų. Apsispręsti nebuvo lengva, buvo daug abejonių, tarėmės su kolektyvu, moksleivių šeimomis. Dabar du trečdaliai mūsų moksleivių mokosi lietuviškose klasėse – toks buvo tėvų pasirinkimas, bet mokykla suteikia galimybę rinktis. Kai rajone lankydamasis Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius paklausė, kaip žiūrime į naują Švietimo įstatymą, atsakiau, kad mes jau dešimtmetį jį vykdome, ir nebuvo jokių konfliktų.

Pasirinktas tinklo pertvarkos modelis labai teisingas ir ekonomine, ir moraline prasme. Bus racionaliai išnaudojami mokyklų pastatai, įvykdysime norminių aktų reikalavimus, o tėvai turės galimybę rinktis, kuria kalba lavinti vaikus.

 

Danutė Čepulienė, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos direktorė:

Mūsų gimnazija žinią apie pertvarką sutiko ramiai, tėvai informuoti. Tautinis identitetas mūsų krašte labai lankstus, sunkiai apčiuopiamas, tautinės nesantaikos apraiškų nepastebėta. Prieš porą metų atlikome tyrimą – 47 proc. mūsų moksleivių buvo iš mišrių šeimų. Kalbos barjero nėra, panašu, kad lieka tik pavardė.

Moksleivių mažėja, tad suprantame, kad pertvarka neišvengiama. Šiais metais išleisime 112 dvyliktokų. Vienuoliktokų yra 82, dar 7 iš Švenčionių vidurinės, dar susidarys gražus būrys, trys pilni komplektai.

Iš Švenčionių vidurinės jau buvo atvykę moksleiviai, kurie ateinančiais mokslo metais ateis į mūsų mokyklą, lietuvių dėstomąja kalba besimokantys 32 devintokai ir 7 vienuoliktokai. Pristatėme jiems ugdymo planą, galimybes, juos viskas tenkina, tik devintokai pageidavo, kad liktų atskira klasė. Manau, galėsime tenkinti šį prašymą – iki reikiamo skaičiaus turėtų ateiti keli mokiniai iš Svirkų.

Penktos klasės jau nekomplektuosime – penktokai eis į Švenčionių vidurinę. Jų tėvai su permainomis supažindinti.

 

Laima Veličkienė, Švenčionių pradinės mokyklos direktorė:

Tinklo pertvarkos poreikį pajutome pirmieji. Pastaraisiais metais į gimnaziją išleisdavome po 60 – 70 moksleivių, šiemet – dar 59, kitąmet – 49. Potencialus pirmokų skaičius palaipsniui mažėja. Ateinantiems mokslo metams priešmokyklinio ugdymo grupę Švenčionių vidurinė dar komplektuos. Švenčionyse net keturios įstaigos dar komplektuoja priešmokyklinio ugdymo grupes (Švenčionių pradinė ir vidurinė mokyklos ir abu vaikų darželiai), todėl jos gali būti mažos, o kai kur gali ir nebūti. Grupėje turėtų būti nors 10 vaikų. Dar po metų Švenčionių vidurinė priešmokyklinės grupės nebekomplektuos, tad laukiame padidėjimo. Pertvarkos modelis tikrai geras, apgalvotas, be skubos, leidžiantis pasiruošti, prisitaikyti.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ


 

 
Reklaminis skydelis