Mes turime 316 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4798
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14985
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91015
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kaip šalyje neliks globos namų?

2019 m. rugpjūčio 31 d., šeštadienis, Nr.63(1883)

SADM duomenimis, Lietuvoje socialinės globos įstaigose yra per 6000 neįgaliųjų ir daugiau nei 2000 vaikų. 2014 m. paskelbus institucinės globos pertvarką, juos pradėta iš globos institucijų perkėlinėti į bendruomeninius namus, kur globotinių skaičius siekia iki 10 žmonių. Antri šalyje 2014 metų gruodį buvo uždaryti Pabradės vaikų globos namai, kuriuos vaikai paliko verkdami. Berniukai buvo apgyvendinti daugiabučiuose nupirktuose butuose, keliolika mergaičių – kaime už 10 kilometrų nuo Pabradės esančiuose išnuomotuose poilsio namuose. Perkeliami vyresnieji vaikai verkė, suvažiavę žurnalistai buvo sutrikę, bet ministrė džiaugėsi, kad „pagyvenę vaikai supras, kaip tai puiku“.

Likęs tuščias vaikų globos namų pastatas buvo ką tik renovuotas ES lėšomis, tad negalėjo keisti paskirties ar nutraukti veiklos, todėl formaliai buvo laikomas veikiančiu. Dabar didžiulis pastatas (su labai nemažomis eksploatacijos išlaidomis) jau perduotas savivaldybei - bendruomenės reikmėms.

Šiuo metu šalyje įprastiniuose globos namuose gyvenančių asmenų oficialiai pamažėjo. Valstybės biudžeto lėšomis jau įsteigti 28 grupinio gyvenimo namai, kuriuose gyvena 38 vaikai ir 174 suaugę asmenys bei 84 bendruomeniniai vaikų globos namai, kuriuose gyvena 490 vaikų.

Oficialiai skelbiama, kad 2014 m. pradėta institucinė globos namų pertvarka skirta pereiti nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų dviem grupėms – neįgaliesiems, turintiems proto ar psichikos negalią, ir likusiems be tėvų globos vaikams. Galutinis pertvarkos tikslas – kad šalyje neliktų globos namų. Link jo valdžia eina ryžtingai. Naujo pobūdžio globnamių kaimynystei pasipriešinusiose gyventojų bendruomenėse lankosi ministrai, smerkia valdžios atstovai ir įvairios žvaigždės. Ryžtingiausiai besipriešinančiuose proto ar psichikos negalią turinčių asmenų namų statybai Žiežmariuose apsilankęs SADM ministras V. Kukuraitis mano, kad perkalbėjo gyventojus. Strėvos globos namų direktorius užsiminė, kad tokių namų bus net treji ir neatmetama, kad visi bus pastatyti Žiežmariuose.

Pertvarkos pradžioje atrodęs neįgyvendinamas siekis panaikinti visus valdiškus globos namus dabar jau nekelia abejonių. Kaip tai bus padaryta? Ogi paprastai – nepriimant naujų globotinių. Tai jau vyksta.

Jau nuo 2019 metų sausio 1 d. į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pavaldumo įstaigas gali patekti tik tie, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos ar nuolatinės priežiūros poreikis. Taip pat tam tikrais atvejais gali būti ribojamas naujų neįgalių asmenų apgyvendinimas į pertvarkomų įstaigų sąrašą įtrauktose įstaigose, kol bus baigti jų pertvarkos procesai.

Nuo 2020 m. sausio 1 d. likusiems be tėvų globos vaikams ilgalaikė socialinė globa negalės būti naujai pradedama teikti vaikų socialinės globos namuose.

Nuo 2024 m. sausio 1 d. numatoma nepriimti naujų darbingo amžiaus neįgalių asmenų, kuriems nustatyta proto negalia ar psichikos sutrikimai, institucinei ilgalaikei socialinei globai į likusius pertvarkytų įstaigų institucinės ilgalaikės socialinės globos padalinius.

Nuo 2030 m. planuojama nebepriimti naujų darbingo amžiaus asmenų, kuriems nustatyta proto negalia ar psichikos sutrikimai, institucinei ilgalaikei socialinei globai (stacionariuose globos padaliniuose) į jokias socialinės globos įstaigas, kurių savininko teises ir pareigas įgyvendina Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Ar tai reiškia, kad rūpestis tokiais žmonėmis iš valstybės perims nevyriausybinės organizacijos? Laikas parodys...

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis