Mes turime 315 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3597
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13784
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89814
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Mūsų publikacijų pėdsakais. Žodžio galia net nelegalų sąvartyną pajudina

2019 m. rugsėjo 14 d., šeštadienis, Nr.67 (1887)

Kad valdžia nekiaulėtų, piliečiai turi ją prižiūrėti

Neretai sulaukiame skaitytojų skundų, kartais – kandžių pastebėjimų. Apie ką? Apie valdžią, žinoma. Per rinkimus prisižadėjusią visiems ir kiekvienam atskirai būti teisinga, rūpestinga, tiesiog – širdį atiduoti. Nuplaukus rinkimų vandenims, kailiai keičiasi, pirštukai gręžiasi į save, o tam nabagui patikliam rinkėjui nelieka nei laiko, nei vietos po saule, nei biudžeto lėšų. Jų labiau reikia valdžios reikmėms, pavyzdžiui, Švenčionių rajono draugystei ir ryšių mezgimui ne tik su Lenkija, bet jau ir su Kinija, Japonija, Kroatija ir t.t. Dar labai daug lėšų reikia brangiausiems advokatams, kad rajono valdžios teisumą apgintų. Rajono garbės pilietis Konstantas Ramelis, atlikęs tyrimą, rašė, kad rajono savivaldybė advokatams moka po kelis tūkstančius už valandą. Jeigu tai paviešinus teisėsauga niekam antrankių neuždėjo, reiškia, žodis žvirbliu išskrido ir vis dar plazdena kažkur pasiklydęs...

Kol rajono valdžia mėgaujasi ramiu gyvenimu be opozicijos - „viena tiesa“, žmonės vargsta, brisdami purvą savo kaime (reali istorija – skundas, laukiantis savo eilės), rudenėjančiais vakarais grabinėdamiesi tamsoje pakeliui namo (apšvietimas įjungiamas porai valandų ir ne visur), palikdami vaikus kaip silkes statinėje – 18 darželinukų sugrūsti 18 kv. metrų kambarėlyje.

 

Vaikai atsidūrė pasibaisėtinose sąlygose

Kas neskaitė trečiadienio laikraščio, trumpai priminsiu. Dėl renovacijos dalis Švenčionėlių vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ vaikų perkelti į buvusio internato pastatą (jo plotas apie 4000 kv. m). Milžiniškame pastate neatsirado daugiau vietos, kaip 18 kvadratinių metrų kambarėlis, kuriame turi išsitekti 18 vaikų ir auklėtoja.

Kadangi lovelės netilpo, vaikus guldo ant čiužinių tiesiai ant žemės. Artėja žiema. Neatidarius lango, vaikai neturės kuo kvėpuoti, atidarius langą, šaltis ulios palei grindis, ant kurių teks vaikams miegoti.

Tėvai kreipėsi pagalbos į žiniasklaidą – 15 min.lt reagavo skubiai. Portalui paviešinus, kas darosi Švenčionių rajone, skubiai reagavo ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras – kaip informavo Švenčionių skyriaus vedėja Jolanta Savickienė, tą pačią dieną buvo pradėtas patikrinimas, darželio administracijai nurodyta nedelsiant užtikrinti vaikų saugą – įrengti fizines saugos priemones bei sudaryti tinkamas sąlygas asmens higienai. Sutikite, ne specialistui sunku suprasti, kas slypi už šių reikalavimų, todėl paprašėme vedėją pakomentuoti plačiau, ir artimiausiu metu pranešime jums, gerbiamieji skaitytojai. Gal ledai pajudės, ir vaikams atsiras padoresnės sąlygos?

 

O štai pavojingų atliekų kalnas jau „pajudėjo“

Tiksliau – tarsi išgaravo! Praėjusį šeštadienį rašėme (su fotoįkalčiais) apie nelegalų pavojingų atliekų sąvartyną Švenčionėlių centre, Vilniaus g., prie „Švenčionių švaros“ padalinio pastatų. Buvo apie tai rašyta ir anksčiau, bet valdžiukė įžūliai apsimetė nepastebinti, ir komunalininkai toliau vertė atliekas. Praėjusią savaitę pasitelkėme pastiprinimą – paprašėme Aplinkos apsaugos departamento pagalbos. Respublikinės institucijos – priešingybė mūsų rajonui. AAD Vilniaus valdyba reagavo iš karto. Ir įvyko stebuklas. Antradienį apie vidurdienį gavome atsakymą apie vykdomas priemones dėl aplinkos taršos (spausdiname), o tos pačios dienos vakarą viskas buvo išvežta ir aplink sandėliuką pašluota. Tiesa, tokia sparta kelia abejonių, ar tas kalnas neprisiglaudė kažkur netoliese, kitoje vietoje...

 

Ožkų irgi neprireiks

Rugsėjo 4 d. numeryje rašėme apie piktžolėmis apžėlusį kalnelį, kuris buvo suformuotas Ryto, Turgaus ir Vyšnių gatvių sankryžoje Švenčionėlių m. Ryto gatvė buvo žiauriai susiaurinta ir vietomis sudarkyta. Kasdien priversti žiūrėti į piktžolių kalnelį žmonės juokavo, kad gal reikėtų ožkų įsigyti, kad kalnelis nevirstų gyvatynu. Ir štai – po publikacijos su ne itin patrauklaus vaizdo nuotraukomis rugsėjo 12 d. ant kalnelio žolė nupjauta. Žodžio galia!

 

Ženklas pagaliau „pasisuko“ reikiama kryptimi...

Kokių tik kvailysčių nepridaro vietinė valdžia, aiškiai stokojanti ne tik erudicijos, bet ir elementarios nuovokos ir net istorijos žinių. Jeigu ne mūsų laikraščio publikacijos, turbūt ir toliau stovėtų absurdo pilnas ženklas prie Švenčionių parko, kaip stovėjo visą savaitę iki publikacijos pasirodymo. Informaciniame ženkle į viduramžius „perkelto“ sukilimo data buvo tuoj pat pertepliota, o po dar vienos kritinės replikos ir pats ženklas pasuktas reikiama kryptimi, kad neklaidintų turistų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
 
Reklaminis skydelis