Mes turime 157 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3879
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17878
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65204
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Deklaravę 2018 m. pajamas apie 100 Švenčionių r. gyventojų dar galėtų susigrąžinti daugiau nei 14 tūkst. eurų

2019 m. rugsėjo 28 d., šeštadienis, Nr.71 (1891)

Apie 100 gyventojų Švenčionių rajone už 2018 metus dar gali susigrąžinti daugiau nei 14 tūkst. eurų Gyventojų pajamų mokesčio (GPM), jei tik pateiktų pajamų deklaracijas. Abejojantys, ar GPM permoka jiems priklauso, gyventojai tai sužinoti gali paprastai - prisijungę prie VMI Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS, http://deklaravimas.vmi.lt). Permokos suma nurodyta jiems suformuotoje preliminarioje metinėje 2018 m. pajamų deklaracijoje.

„Raginame gyventojus nepraleisti progos ir suspėti susigrąžinti permokėtus pinigus. Pasitikrinti turėtų ir tie gyventojai, kurie neprivalo pateikti metinės pajamų deklaracijos, tačiau, turi teisę susigrąžinti dalį sumokėto GPM.Greičiausias ir patogiausias būdas pateikti ir koreguoti deklaracijas prisijungus prie EDS nurodytu adresu“ – sako Vilniaus AVMIviršininkė Virginija Ginevičienė, primindama, kad deklaracijas pateikti ir koreguoti galima už praėjusius 5 metus.

Daugiausiai permokų, susidarė dėl per mažo pritaikyto neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD). GPM permoką gali susigrąžinti ir tie gyventojai, kurie mokėjo gyvybės draudimo ar pensijų įmokas, palūkanas už būsto kreditą, įmokas už studijas.

Vilniaus AVMI taip pat pažymi, kad yra ir tokių gyventojų, kurie turėjo pareigą pateikti pajamų deklaraciją už praėjusius metus, tačiau net ir mokesčių administratoriaus raginami, to nepadarė. Švenčioniųrajone apie 120 tokių „užmaršių“ gyventojų VMI suformavo pakaitines pajamų mokesčio deklaracijas ir savo iniciatyva apskaičiavo mokėtiną GPM sumą, apie tai jie šiuo metu informuojami asmeniniais pranešimais. Valstybės biudžetą skolingi Švenčionių r.gyventojai turėtų papildyti 9,3 tūkst. eurų. Pateikti deklaraciją ir sumokėti apskaičiuotą mokėtiną GPM sumą gyventojai turi nedelsiant, nes mokesčius sumokėti reikėjo iki gegužės 2 d. ir po šio termino skaičiuojami delspinigiai.

Visiškai užpildytas preliminarias pajamų mokesčio deklaracijas, kurias, patikrinus duomenų teisingumą, reikėjo tik pateikti VMI šiems gyventojams suformavo dar šių metų kovo mėn. VMI iš trečiųjų šalių (bankų, kredito įstaigų, gyvybės draudimo bendrovių, aukštųjų mokyklų, formaliojo ir neformaliojo profesinio mokymo įstaigų ir kt.) kasmet gauna vis daugiau ir vis tikslesnius duomenis. Jų dėka mokesčių administratorius mokėtinas GPM sumas gali apskaičiuoti ir vis daugiau pareigos deklaruoti pajamas ir sumokėti mokesčius nevykdančių gyventojų. Palyginimui, pernai mokėtinas GPM sumas VMI apskaičiavo 90 Švenčionių r. gyventojų.

Vilniaus AVMI inf.