Mes turime 301 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5786
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19646
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92003
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Giedriaus Čičiurkos ekologiniam ūkiui – 20 metų

2019 m. spalio 2 d., trečiadienis, Nr.72 (1892)

Šį savo pasakojimą, o tikriau – interviu, su Giedriumi ČIČIURKA noriu pradėti nuo visiems gerai žinomos frazės: „Kaip greitai bėga laikas“... Jau prabėgo 20 metų, kai pirmą kartą kalbinau ekologiškai auginti daržoves pradėjusį Giedrių. Paskui dar ne kartą užsukdavau pas jį pasižiūrėti, kaip sekasi. Ir kiekvieną kartą rasdavau naujų pokyčių, o ir ūkio teritorija vis plėtėsi ir plėtėsi, didėjo ir ekologiškai auginamų daržovių asortimentas. Ir štai sužinojęs, kad Giedrius Čičiurka buvo apdovanotas padėkos raštu už sėkmingą 20 metų darbą plėtojant ekologinę daržininkystę, vėl nuvykau pas Naujasodžio kaime gyvenantį gerą pažįstamą Giedrių Čičiurką. Pasveikinęs Giedrių su gauta padėka, pasiūliau jam pradėti mūsų pokalbį nuo pradžių pradžios – prieš 20 metų pradėto ekologinio ūkininkavimo.

- Šiemet jau 20 metų, kai 1998 metais tapau ūkininku, o po metų, 1999-ais pradėjau ekologiškai. Prieš savaitę mudu su žmona buvome pakviesti į Žemės ūkio ministerijoje organizuotą sveiko maisto konferenciją ir buvome apdovanoti padėka.

Prasidėjo mano ūkininkavimas nuo 20 arų. Ir pirmos mano ekologiškai užaugintos daržovės buvo svogūnai. Svogūnus auginame ir iki šiol. Rūšies taip pat nekeičiu, nes ji labai gera. Tai olandiška veislė vokišku pavadinimu „Štutgarten reisen“. Ją rekomenduočiau ir daržininkams mėgėjams.

Daug kas tuomet, sužinoję apie mano apie mano planus užsiimti ekologiška daržininkyste, prie smilkinio pirštą pridėję pasukiodavo. Įdomiausia, kad dabar nemaža dalis jų iš pavydo žaliuoja.

Kasmet aš plėčiau ne tik plotą, bet ir daržovių asortimentą. Taip, iš pradžių buvo nelengva, neturėjau sandėlių, tekdavo daržoves net ir namuose laikyti, o ir su realizacija buvo sunkoka. Auginau ir braškes, bet po penketo metų nutariau jų atsisakyti, nes kaip ekologiškų jų parduoti nebuvo galimybių, o kaip paprastai išaugintų neapsimokėjo, be to, labai daug rankų darbo reikia.

Žinoma, prieš 15-20 metų apie ekologiškus produktus pas mus mažai buvo kalbama. Maža buvo ir paklausa. Dabar jau visai kitas požiūris į ekologiškai užaugintas daržoves, vaisius, grūdus. Ekologišką ūkininkavimą ir Vyriausybė skatina. Šiuo metu Lietuvoje yra 2500 ekologinių ūkių, iš jų buvo atrinkta 19 ūkių, kuriuos lankė Žemės ūkio ministerijos ir Žemės ūkio rūmų komisija. Lankėsi ir pas mus – liepos 15 d. Apžiūrėjo viską ir iš tų 19-kos išrinko 10, kurie ir buvo apdovanoti konferencijos metu.

- Giedriau, pradžia buvo 20 arų. Kiek dabar užsodini, užaugini?

- Žinoma, daug daugiau. Vien bulvių užsodinam virš hektaro. Svogūnų nuo 60 arų vienais metais, kitais – apie hektarą. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad sodiname rankomis. Darau talkas. Pasodiname kokių 300 kilogramų svogūnėlių per dieną. Galbūt artimiausiu metu ir čia bus pokyčių, nes jau yra agregatai, kurie puikiausiai sodina svogūnus. Viską sodiname ant vagų. Taip lengviau. Įdomiausia, kad kartais ten, kur neišravime, būna geresnis derlius, - šyptelėjęs sako Giedrius.

- Ar ekologiškai ūkininkaujant leidžiama naudoti chemiją?

- Jokiu būdu. Ir kad tą chemiją visiškai uždraustų! Kiek ekologinių ūkių dabar sugadinta glifosatu... Žmonės prisiperka ir išsinuomoja žemių, o jos prieš kurį laiką buvo rondapais išpurkštos. Ūkininkas prieš sėdamas nepasidarė tyrimo, o kai pasėjo, tarkime, ekologiškus grūdus, po patikrinimo paaiškėjo, kad yra glifosato. Glifosatas skyla 7 metus. Ekologiškai ūkininkaujant turi būti 0 glifosato. Daug ūkių yra papuolę į tokius glifosato „spąstus“. Dabar jau Austrija ir Prancūzija atsisakė preparatų su glifosatu naudojimo. Tie geri vėjai jau ir į Lietuvą pučia. Žinoma, stambiesiems ūkininkams tai tampa galvos skausmu, kaip reikės švariai derlių po 10 tonų iš hektaro gauti. Mes, ekologiškai ūkininkaujantieji, gauname po 2-3 tonas.

- Ką dabar auginate savo ūkyje?

- Be svogūnų, auginame morkas, raudonuosius burokėlius ir kitas daržoves, nes pirkėjams reikia įvairovės. Šiemet auginome 20 arų pupelių, kurios rankomis sodinamos ir rankomis lukštenamos. Šiltnamiuose auga agurkai, pomidorai, paprikos ir net baklažanų turėjome. Gavęs iš savivaldybės paramą verslo plėtrai, įsirengiau šildomą šiltnamį. Jame auginu ir daigus.

Jau ir šilauogių 500 krūmų turime, pasodinome sodą, kuriame yra vyšnių, trešnių ir slyvų. Dar norėčiau kriaušių pasodinti.

Beje, dabar labai paklausios ekologiškai išaugintos avižos, ir kaina jų padori. Anksčiau už 1 toną mokėjo 100 litų, o dabar apie 250 eurų.

- Giedriau, o kaip reikalai su realizacija?

- Jeigu iš pradžioje parduoti ekologiškai užaugintą produkciją buvo nemaži vargo, tai dabar mes tokių problemų neturime. Turime gerus sandėlius, jau ir gerą šaldytuvą įsigijome. Kartais ir į turgų prasiblaškyti išvažiuoju, o šiaip dalį išperka namuose, dalį išvežu klientams į namus. Yra nemažai nuolatinių klientų, kurie ir iš anksto užsisako reikiamų daržovių. Noriu, kad daugiau žmonių atvažiuotų į ūkį apsipirkti. Aš čia jiems parodyčiau, kaip viskas auga, o ir prisiskinti patys galėtų, kas patinka. Žmonėms įdomu pamatyti, ypač vaikams daug džiaugsmo. Daug dėmesio sulaukia baklažanai.

Kasmet vis ką nors naujo sugalvojam. Taip įdomiau gyventi ir dirbti... - sako ūkininkas Giedrius.

- Giedriau, dar vienas rūpestis – darbo jėga, o tavo ūkis reikalauja daug rankų...

- Taip, nors vis po truputį modernizuoju savo ūkį, bet rankų darbo daug. Pirmiausia noriu padėkoti savo šeimos nariams, kurie mane palaiko visus tuos 20 metų. Noriu padėkoti žmonai Rimutei, kuri įsitraukė į ūkio veiklą, ir mes daug ką sprendžiam abu. Šiltnamiuose daugiausia dirbu vienas. Darbo ten tikrai daug, bet nedirbsi – nieko neturėsi. Juolab, tas darbas man patinka. Žinoma, tenka samdyti ir papildomai žmonių. Tuo pačiu norėčiau padėkoti visiems geros valios žmonėms, kurie padėjo mums po gaisro. Aš net negalėjau patikėti, kad tiek bičiulių, draugų turiu. Nuoširdžiai ačiū visiems.

Gyvenimas nestovi vietoje, ir aš stengiuosi modernizuoti savo ūkį. Daugėja technikos, mažėja rankų darbo, geriau saugoma produkcija. Ir tai natūralu. Ne veltui sakoma, kad po gulinčiu akmeniu vanduo neteka.

Atsiranda ir naujų pirkėjų. Tiesa, atsisakiau bendradarbiavimo su prekybos tinklais, nes ten daug perdėtų reikalavimų. Dabar jau galiu rinktis su kuo bendradarbiauti, nes problemų su produkcijos realizavimu neturiu. Kovo mėnesį sandėliai būna tušti.

- Giedriau, iš mūsų pokalbio suprantu, kad prieš 20 metų pradėjęs ekologiškai ūkininkauti, nesigaili žengęs šį žingsnį?

- Tikrai nesigailiu. Smagu, kai matai patenkintus žmones, kai gauni padėkas iš įvairių valdžios institucijų. Gerą žinią iš ŽŪM ministro išgirdome ir konferencijoje – ekologinis ūkininkavimas bus ir toliau remiamas. Gražiai buvome pagerbti ir konferencijos metu. Tokiomis akimirkomis supranti, kad pasirinkai teisingą kelią. Taip. Darbo daug, ir jis nelengvas, bet jeigu tas darbas teikia pasitenkinimą, o jo rezultatai geri, vadinasi, tai tavo kelias.,- sako jau du dešimtmečius ekologiškai ūkininkaujantis Giedrius Čičiurka.

Pokalbio pabaigoje jo paklausiau, ar patys vartoja savo ekologiškai užaugintas daržove ir iš jų pagamintus produktus. „Žinoma, vartojame ir gaminame, turime unikalių savo receptų“, - išgirdau atsakymą. Po to išėjome pasižvalgyti po Giedriaus ūkį. Eidami prisiminėme pradžių pradžią, pirmus paprastučius šiltnamiukus, o dabar jau gražu pažiūrėti – dideli erdvūs šiltnamiai. Gražiai iš tolo atrodo rudenio spalvomis padabintas augantis sodas, šilauogių plantacija. Atsisveikindamas palinkėjau Giedriui sėkmės ir kantrybės einant pasirinktu keliu.

Algis JAKŠTAS

 
 
Reklaminis skydelis