Mes turime 295 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3711
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13898
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89928
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Talka Kaltanėnuose – artėjančių Antaninių preliudija

2012 m. balandžio 25 d.,trečiadienis Nr.32 (1175)

Apie balandžio 21 d. planuojamą talką su Kaltanėnų seniūnu Tomu Rokickiu kalbėjomės dar gerokai iki akcijos „Darom“ paskelbimo. Nuo ankstyvo balandžio 21 d. ryto kaltanėniškiai pradėjo tvarkyti aplinką: kas dirbo prie bažnyčios aplinkos tvarkymo, kas prie Žeimenos upės. Vieni čia rinko šiukšles, kiti statė tiltelį per upę. O štai ką apie talką papasakojo Kaltanėnų seniūnas Tomas Rokickis.

- Kažkur prieš tris mėnesius mes jau buvom suplanavę talką balandžio 21-ąją. Net ir darbų barus iš anksto numatėme. Galbūt tikėjomės, kad daugiau žmonių ateis, juk pavasaris, oras gražus ir daržus jau reikia tvarkyti, bet atėjo apie 30 žmonių, tai ir to pakanka. Vyriškoji talkininkų dalis tvarkė tiltą per upę, mediena buvo iš anksto paruošta. Esame už tai dėkingi Ignalinos miškų urėdijos Kaltanėnų girininkijos girininkui, kuris padėjo mums su mediena, UAB Litnafta, kuri paruošė medieną, o visa kita – jau mūsų pačių darbas.

- Anksčiau sakėte, kad ši talka – tai pirmas žingsnis siekiant atgaivinti Antaninių atlaidų šventę Kaltanėnuose?

- Taip, jūs visiškai teisus. Birželio 9 d. vyks Antaninių atlaidai. Jų metu planuojame pašventinti Kaltanėnų seniūnijos vėliavą ir herbą. Jos Ekscelencija Lietuvos Prezidentė pasirašė aktą dėl regalijų Kaltanėnams patvirtinimo, dabar jau baigiama vėliava, nes ji bus austinė. Ją daro profesorė Regina Sipavičiūtė. Herbus taipogi baigia gaminti. Džiaugiuosi, kad bendruomenė pradėjo judėti, prasidėjo talkos. Žinoma, rengiant šventę lauksime ir rėmėjų paramos. Tie, kas norės paremti Antaninių atlaidų šventės atgaivinimą Kaltanėnuose, pinigus gali pervesti į sąskaitą: Švenčionių rajono Kaltanėnų kaimo bendruomenė, įm. k. 178996963, sąsk. Nr. LT627300010131311623, bankas Swedbank, banko kodas 73000. Antaninių šventė Kaltanėnuose turi gilias tradicijas, tik paskutiniu laikotarpiu buvo primiršta. Dabar idėjų turi bendruomenė ir, manau, mes bendromis jėgomis galime nuveikti nemažai. Miestelis gražės, bus jaukiau gyventi mums patiems, o ir svečiai jausis geriau, išsiveš gražesnius įspūdžius iš mūsų krašto, kuris iš tiesų yra unikalus, čia pat – viena švariausių Lietuvos upių Žeimena, iš kitos pusės tyvuliuoja Žeimenio ežeras, o ir miškų turime nemažai. Norėtume įsirengti ir nedidelį parką, kuriame pastatytume plenero metu išdrožtas skulptūras. Tiesa, nemažai problemų sukelia gyvenimas saugomoje teritorijoje, kai apribojimų tiek daug. Viskam reikia leidimų, bet pradžia jau yra, ir mane tai kaip seniūną džiugina. Norėtųsi, kad ir aplink namus jų savininkai pradėtų tvarkytis. Tam jie turi balandžio mėnesį, jei kas nesitvarkys, tegul nepyksta, bet teks bausti. Norisi, kad ne tik Kaltanėnų miestelis, bet ir visa seniūnija gražėtų, - baigdamas pokalbį sako Kaltanėnų seniūnas Tomas Rokickis ir atsisveikinęs nuskuba prie talkininkų.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis