Mes turime 315 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4753
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14940
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90970
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Afrikinis kiaulių maras niekur nedingo

2019 m. spalio 5 d., šeštadienis, Nr.73 (1893)

 Važinėdamas fotografuoti vis dažniau matau šernų išknisinėtus žemės plotelius, o prie ąžuolų tai jau tikras arimas. Matant tokį vaizdą, nejučiomis kyla klausimas, o kaip su afrikiniu kiaulių maru (AKM) Ar jis jau pasitraukė iš mūsų rajono teritorijos? Norėdamas gauti atsakymus į šiuos klausimus, užsukau į Švenčionių VMVT. Kalbėjausi su vyriausiuoju veterinarijos gydytoju-inspektoriumi Gintaru Markevičiumi. Į mano klausimą, apie situaciją su AKM, Gintaras atsakė:

- Niekur afrikinis kiaulių maras nei iš mūsų rajono, nei iš Lietuvos nedingo. Šiais metais Lietuvoje ūkiuose registruota 16 AKM atvejų, o šernų, užsikrėtusių AKM, randama nugaišusių arba sumedžiojama beveik visoje šalyje, išskyrus Klaipėdos regioną. Ten AKM atvejų kol kas neužfiksuota. Beje, net ir paties AKM piko metu kiaules  auginusiuose ūkiuose šio užkrato nebuvo rasta, o su šernais ir šiemet jau yra užfiksuoti 5 atvejai. Keli nugaišę ir AKM užsikrėtę šernai buvo rasti pavasarį, o liepą dviem sumedžiotiems šernams buvo nustatyta AKM. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad tai ne jaunikliai, o suaugę šernai. Matyt, jie savo laiku persirgo ir liko gyvi, bet tapo AKM užkrato nešiotojais. Vienas buvo sumedžiotas pasienyje su Baltarusija, o kitas – prie Arnionių. Rugsėjo mėnesį kritęs šernas buvo rastas ir netoli Lakajos, bet atlikus tyrimus AKM nenustatyta. Jis tiesiog buvo sužeistas ir  nugaišo. Naujausia žinia netoli Labanoro rasti kritę 3 šerniukai. Kol kas atsakymo dėl AKM negavome, tyrimas tęsiamas. Jei paaiškės, kad yra AKM užkrato, tai jau bus 5 atvejis.

- Bet šernų bandos atsigauna?

- Taip, šernų daugėja, ir daugiau jų sumedžiojama. 2018 m. iki spalio pradžios buvo sumedžioti 125 šernai, o per metus – 170. Šiemet šiai dienai turime sumedžiotus 164 šernus, tai beveik tiek pat, kiek pernai per metus. Tiesa, kai kurių būrelių plotuose  šernų dar nesumedžiojama.

- Kaip turi elgtis žmogus, radęs miške nugaišusį šerną?

- Pirmiausia jo neliesti ir neiti per arti, o po to mums pranešti telefonu ir nurodyti koordinates arba turi tą vietą pažymėti ir mums parodyti kai atvyksime. Tada jis pretenduoja į 30 eurų išmoką, bet jei jis to nepadaro, pinigėliai nuplaukia...

- Ar pasikeitė reikalavimai medžiotojams, kad sumedžiojus šerną, turi būtinai pateikti mėginius tyrimui dėl AKM?

- Nors pas mus jau panaikinta buferinė zona, bet reikalavimai dėl mėginių pateikimo išliko. Juolab, kad ir nuo trichineliozės tiriama. Beje, buvo nustatytas vienas trichineliozės atvejis. Tiesa, dabar net ir nustačius šernui AKM, medžioklė nedraudžiama. Anksčiau mėnesiui buvo draudžiama, reikėdavo eiti tikrinti, ar nėra kritusių šernų. Tiesa, stebėseną reikia vykdyti. Kaip ir anksčiau, taip irn dabar, kol nėra gautas atsakymas dėl AKM, sumedžioto šerno mėsos negalima dalintis, ji turi gulėti šaldiklyje. Šiemet vienu atveju ir šaldiklį teko dezinfekuoti. Žinoma, medžiotojams džiaugsmo buvo nedaug, nes teko ne tik apie 100 kg mėsos užkasti, bet ir šaldytuvą dezinfekuoti. Medžiotojai žino visus reikalavimus dėl mėginių. Be atsakymų iš laboratorijos jie nei dalintis mėsos negali, nei niekas jos konservų darymui nepriims. Beje, anksčiau jei sumedžiotam šernui nustatoma AKM, tai medžiotojai gaudavo 100 eurų kompensaciją, dabar ši nuostata panaikinta.

- Buferinė zona mūsų rajone panaikinta, supaprastinti reikalavimai kiaulių laikymui. Ar atsirado norinčių laikyti?

- Turime savo rajone „Vėjinės“ kompleksą, kuris atitinka visus biologinės saugos reikalavimus. Taip pat atsirado vienas mažas ūkis, norintis auginti kiaules savo reikmėm. Gali auginti iki 10 vienetų. Kol kas turime vieną tokį ūkį, dar vienas žmogus lyg norėtų laikyti. Tad norinčių laikyti yra nedaug. Matyt, žmonės jau apsiprato ir nesistengia vėl pradėti kiaules auginti, - baigdamas mūsų pokalbį sako Švenčionių VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas Gintaras Markevičius. O aš baigdamas šį pasakojimą norėčiau priminti, kad afrikinis kiaulių maras niekur iš mūsų rajono nedingo, o radus kritusį miške šerną, jo negalima liesti ir būtina apie tai informuoti Švenčionių VMVT.

Algis JAKŠTAS

 

 
Reklaminis skydelis