Mes turime 260 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3314
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21858
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69184
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nuo kompiuterių ir mobiliųjų telefonų geriausiai nuvilioja dažasvydis

2019 m. spalio 16 d., trečiadienis, Nr.76 (1896)

Kaip jaunimą atplėšti nuo feisbukų ir instagramų, išvilioti į lauką ir paskatinti kuo daugiau fiziškai pajudėti? Vieną puikų būdą žino Švenčionėlių kultūros centro specialistė, dirbanti su atviro jaunimo centro lankytojais, Vaida Švalkienė – pasiūlyti jiems įdomų užsiėmimą gryname ore. Be to, jaunimas ir pats nestokoja idėjų, tik reikia jas išgirsti ir padėti įgyvendinti. Visiems drauge pasitarus ir buvo parengtas Atvirųjų jaunimo erdvių projektas „Erdvė jaunimui“, kuriam finansavimą skyrė Švenčionių r. savivaldybė.

Viena iš veiklų – dažasvydis. Dažasvydis yra pramoginis karinio stiliaus žaidimas. Jo metu žaidėjai pasiskirstę į dvi arba tris komandas šaudo vieni į kitus su dažasvydžio ginklais (markeriais) iš šovinių, kurie yra pripildyti dažų ir atsimušę į varžovą dūžta, taip palikdami dažų dėmę. Dažasvydžio žaidėjai ne tik pasijunta tarsi dalyvaudami kare ar susišaudyme, bet ir patiria adrenalino pliūpsnius bei daug nepamirštamų įspūdžių.

Pasak Vaidos, šis žaidimas – viena iš mėgstamų jaunimo veiklų, todėl buvo atsižvelgta į pageidavimus. Jo metu tobulinami taktikos ir strategijos pasirinkimo gebėjimai, mažėja psichologinė įtampa, atsikratoma streso, lavinamos komandinio darbo savybės. Be to, tvirtėjama fiziškai, stiprėja imunitetas, nes laikas leidžiamas lauke.

Žaidimui, atsižvelgiant į orų prognozes, buvo pasirinktas praėjęs sekmadienis, spalio 13 d. „Karas“ vyko pušyne Švenčionėlių pakraštyje, Pušų gatvėje, kur tam tikslui verslininkas Andrius Marcinkevičius yra įrengęs aikštelę, įvairių priedangų, barikadų. Žaidimo dalyviai gavo kamufliažinę aprangą, apsauginius šalmus ir kaukes, dažasvydžio šautuvus bei dažų pripildytus kamuoliukus – „šovinius“. Prieš žaidimą visi buvo instruktuoti, pasiskirstė komandomis ir... mūšis prasidėjo. Iš pradžių pradėję nedrąsiai, stebėdami vieni kitus, netrukus įsisiūbavo ir net nepastebėjo, kaip greitai pralėkė laikas.

Vaida sakė, kad nors dažasvydį galima žaisti nuo 12 metų, tačiau šiam žaidimui Švenčionėliuose buvo rekomenduota registruotis nuo šešiolikos ir pirmenybė teikta tiems, kurie yra nuolatiniai atviro Švenčionėlių jaunimo centro lankytojai. Jaunimas labai džiaugėsi galimybe nemokamai pažaisti daugelio mėgstamą žaidimą, aktyviai praleisti laisvalaikį lauke kartu su draugais.

Ir tai tik pirma kregždė. Ateityje pagal tą patį projektą bus organizuotas tapymo ant vandens užsiėmimas.

Irena POŽĖLIENĖ