Mes turime 276 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:432
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16633
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92663
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Asbesto pavojus sveikatai

2019 m. lapkričio 6 d., trečiadienis, Nr.81 (1901)

Į Lietuvą įvežti ir naudoti asbestą ir visus jo turinčius gaminius uždrausta nuo 2005 m., tačiau senos statybos, nerenovuotuose pastatuose vis dar yra nepašalintų asbesto šaltinių. Šis pluoštinis mineralas dėl ypatingo atsparumo tempimui, silpno šilumos laidumo ir santykinio atsparumo cheminėms medžiagoms buvo plačiai naudojamas pastatų izoliacijai ir kaip daugelio gaminių, tokių kaip stogo dangos, vandens tiekimo linijos, taip pat sankabos ir stabdžių antdėklai, tarpinės ir pagalvėlės automobiliams, sudedamoji dalis. Gyventojai keičia stogus, renovuoja, atnaujina namus, vamzdynus ir atlieka kitus statybos darbus, kur kyla reali rizika susidurti su asbestu, todėl asbesto problema vis dar išlieka.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai primena, kad asbestas yra pavojingas žmonių sveikatai. Ši medžiaga yra priskiriama 1 grupės kancerogenams. Dar 1976 m. buvo ištirtas asbesto kancerogeniškumas žmogui ir gyvuliams. Asbestas įrašytas į Tarptautinio vėžio tyrimo centro kancerogeninių veiksnių sąrašą kaip kenksminga, vėžį sukelianti medžiaga.

 

Kada asbestas yra pavojingas?

Pavojų kelia ne pats asbestas, o jo nematomi ir bekvapiai laisvi plaušeliai, kuriuos žmogus gali įkvėpti su asbestu užterštos aplinkos oru. Asbesto plaušeliai yra lengvai įkvepiami, tačiau dėl jų ypatingos struktūros, primenančios mažus kabliukus, ir cheminio atsparumoorganizmas jų pašalinti negali.

Normaliomis sąlygomis asbestcemenčio gaminiuose esantys asbesto plaušeliai yra tvirtai sulipę su pagrindu ir į aplinką neišsiskiria.

Asbestas yra pavojingas žmonėms, kai jo plaušeliai (skaidulos) patenka į orą.Kol asbesto turintys statiniai ar gaminiai yra neliečiami, asbestas didesnio pavojaus sveikatai nekelia, tačiau tuos statinius griaunant, o asbestinius gaminius ardant, laužant ar kitaip apdorojant, aplinkoje pasklinda labai smulkūs, akimi nematomi plaušeliai. Asbesto plaušeliai gali patekti į aplinką ir vykstant asbesto produktų (plokščių, šiferio, vamzdžių) korozijai, atliekant katilinių, šiluminių tinklų izoliacijos remontą arba renovaciją, keičiant šiferinę stogų dangą. Didžiausias rizikos kontingentas yra stogdengiai, keičiantys seną šiferinę stogų dangą, statybininkai, atliekantys statybos, šiluminių trasų remonto darbus, kur asbestas naudojamas kaip izoliacinė medžiaga. Susirgti gali ir žmonės, turintys atsitiktinį kontaktą, pvz. neatsargiai kraunant ar sandėliuojant asbesto turinčius gaminius, atsitiktinai patekus į aplinką, kurioje yra asbesto plaušelių. Asbesto plaušeliai ilgainiui gali sukelti plaučių audinio pažeidimus, dėl ko plaučių audinys ima randėti (asbestozė), krūtinės ertmės gleivinės (pleuros) pažeidimus ar plaučių vėžį.

 

Kaip apsisaugoti nuo asbesto poveikio?

Geriausias sprendimas kontroliuoti asbesto poveikį – jį pašalinti ar pakeisti medžiagas ir gaminius, kurių sudėtyje yra asbesto. O jei vis tik tenka dirbti su asbesto turinčiomis medžiagomis ar gaminiais siūloma:

- darbą planuoti taip, kad asbesto turinčių gaminių nereikėtų ardyti;

- darbus atlikti tik „šlapiu būdu“, t. y. drėkinant vandeniu;

- nenaudoti dulkes keliančių darbo metodų;

- nešluoti asbesto turinčių dulkių, duženų;

- naudoti tinkamas kvėpavimo takus ir visą kūną apsaugančias priemones – nenaudoti jų pakartotinai;

- vietas, kuriose yra asbesto produktų, atitverti ir pažymėti ženklu: „Atsargiai asbestas!“;

- atliekas pakuoti į sandarias pakuotes ir išvežti tik į specialias aikšteles.

NVSC Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai primena, kad žmonės, kurie darbo metu rizikuoja būti paveikti ar anksčiau buvo veikiami asbesto, turėtų reguliariai tikrintis sveikatą, o apie asbesto poveikį informuoti savo šeimos gydytoją.

Jolanta SAVICKIENĖ

NVSC Vilniaus departamento

Švenčionių skyriaus vedėja

 
Reklaminis skydelis