Mes turime 155 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3314
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6707
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:54033
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ūkininkas: „Savivaldybė mus apiplėšė“

2019 m. lapkričio 13 d., trečiadienis, Nr.83(1903)

Žemės mokesčio tarifas tvirtinamas ateinantiems metams, tad šiems metams buvo tvirtinamas 2018 m. Rajono valdžia su meru R.Klipčiumi priešakyje, matyt, buvo „kažkuo labai užsiėmę“, jeigu pražiopsojo terminą, per kurį turėjo patvirtinti žemės mokesčio tarifą 2019-iems metams. Tokiu atveju valstybinė mokesčių inspekcija skaičiuoja minimalų tarifą – 0,01 proc. Todėl žemės savininkai moka labai mažai arba visai atleisti nuo mokesčio (kai priskaičiuota suma yra mažiau kaip 5 Eur). Žmonėms pasisekė. Tuo tarpu rajono valdžios „galvos“ suka galvas, ką daryti su rajono biudžete atsivėrusia skyle dėl nesurinkto žemės mokesčio. Logiškai, kaltininkai turėtų atlyginti rajono biudžetui padarytą žalą iš savo kišenės, bet nežabota valdžia jiems leidžia „ieškoti kitų šaltinių“...

Ar ne todėl valstybinę žemę nuomojančius ūkininkus šiemet rajono valdžiukė „kerpa kaip avį“? Prieš savaitę rašėme, kad į redakciją kreipėsi valstybinės žemės nuomos mokesčio priblokštas ūkininkas. Jis skundėsi, kad valstybinės žemės nuomos mokestis rajone išaugo keliskart ir tiesiog nelogiškas – jam priskaičiuota vidutiniškai 37 eurai už hektarą. Ūkininko žiniomis, valstybinės žemės nuomos mokestis buvo patvirtintas atbuline data. „Ar tai ne dokumentų klastojimas?“, - klausia jis.

Po publikacijos paskambino dar du rajono gyventojai. Pasirodo, 37 eurai už hektarą – ne riba! Vienas pašnekovų piktinosi gavęs iš savivaldybės priskaičiuotą valstybinės žemės nuomos mokestį net už sklypą, kurio jis atsisakęs. Žmogus sakė jau ne kartą baręsis su savivaldybės valdininkais dėl klaidų, bet jos ir toliau kartojasi. Jam už nuomojamą valstybinę žemę priskaičiuotas mokestis muša rekordus: už kai kuriuos sklypus – virš 50 eurų už hektarą. Ūkininkas ruošiasi kreiptis į teismą. Jo idėja gali pasekti ir kiti.

Palyginimui, Ignalinos rajone valstybinės žemės nuoma sudaro vidutiniškai apie 8-11 eurų už hektarą. Beje, meras Rimantas Kličiaus su tėvu ūkininkauja Ignalinos rajone. Pasak į redakciją skambinusio ūkininko, tada bepigu mūsų skurdaus rajono ūkininkams kailį lupti.

Mūsų inf.