Mes turime 199 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1384
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15383
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62709
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos bendruomenė sukilo prieš Klipčiaus reformas

2019 m. lapkričio 30 d., šeštadienis, Nr.88 (1908)

Meras R.Klipčius gimnazijos reikalus aptarinėja… gamykloje su darbo taryba

„Nėra pinigų!“ Tokį atsakymą, sako, išgirdę iš mero R.Klipčiaus žmonės, kurie kreipėsi į jį su bent kokiomis problemomis. Skamba prieštaringai – čia giriasi pasiekimais, čia jau – nėra pinigų. Tai kur tada pinigai? Ko tikrai rajone nėra, tai viešumo ir pagarbos žmogui.

Prisidengiant tuo pačiu „lozungu“ – „Nėra pinigų“, rajone patyliukais vyksta švietimo įstaigų grūdimas į vieną katilą. Švenčionyse niekas nepasipriešino, bent jau kol kas. Švenčionėlių Mindaugo gimnazija prieš ketverius metus tokius mero ketinimus buvo ilgam ataušinusi, bet šįkart ne tik nebesipriešino, bet dar ir pravedė akciją, imituojančią Baltijos kelią – darganotą rytą gimnazijos ir progimnazijos moksleiviai ėjo susikibti rankomis į gyvą grandinę...

Vienintelė Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos bendruomenė stojo ginti savo teisėtų interesų. Ši gimnazija yra tautinių mažumų, o tai jautrus tautinio savitumo išsaugojimo klausimas. Tik bendruomenės sutelktumo dėka Pabradės „Žeimenos“ gimnazija sugebėjo išlikti, kai tuo tarpu Švenčionyse ir Švenčionėliuose tokių mokyklų nebeliko. Todėl dabar visiškai suprantamas šios gimnazijos priešinimasis ir nerimas dėl ateities. Miglotais pažadais žmonės jau netiki. Sako, gana to, kad buvo naivūs ir prieš rinkimus patikėjo mero Rimanto Klipčiaus pažadais, jog nenaikins gimnazijos. Dabar gimnazijos bendruomenei šokas, žmonės retoriškai klausia: kaip meras gali apgaudinėti?

Žmonės prieštarauja mokyklų jungimui ir tam, kaip tai daroma. Pasak gimnazijos bendruomenės atstovų, meras nesiteikia kalbėtis su gimnazijos bendruomene, neišklauso jos argumentų, apskritai nesiskaito su žmonėmis, o mero atsisakymą bendrauti su lenkiško leidinio žurnalistu vadina tiesiog chamiškumu. Užuot pateikęs komentarus tautinių mažumų žiniasklaidai šiuo karštu klausimu, moksleivių tėvų teigimu, meras su dar vienu švietimo skyriaus klerku nuvažiavo į „Intersurgical“. Ir tėvai, ir mokytojai šoke – jų teigimu, susitikime su darbo taryba meras aptarinėjo „Žeimenos“ gimnazijos pasiekimus, olimpiadų ir egzaminų rezultatus (iš neigiamos pusės). Kodėl ne su bendruomene?

Tuo tarpu į „Žeimenos“ gimnaziją meras vengia koją kelti. Po to, kai bendruomenė išsiuntė pagalbos šauksmą visoms valdžios institucijoms, neaplenkdami ir mero, taip pat ir Lenkijos ambasadai, meras vis dėlto teikėsi pasiūlyti susitikimą, bet „Ryto“ gimnazijoje. Dar „Žeimenos“ gimnazija turi savarankiškumą, o jau ignoruojama. Įžeista bendruomenė pateikė savo pasiūlymą – susitikimą neutralioje teritorijoje, kad ir kultūros centre. Ketvirtadienį šis klausimas dar buvo atviras.

„Žeimenos“ gimnazijos atstovai sako nematantys nei vienos priežasties, kodėl gimnazija negali toliau likti savarankiška. Mokinio krepšelio lėšų jiems užtenka, o 20 tūkst. eurų trūksta tik todėl, kad savivaldybė neskyrė lėšų autobusų vairuotojų algoms. Tai čia junginėk kiek nori, algas vairuotojams mokėti reikės, o vairuotojų nuo sujungimo nesumažės – vaikus vežioti reikės. Gimnazijos bendruomenė vardina ir daugiau skriaudų: kodėl „Ryto“ gimnazijos direktorei skirtas automobilis su vairuotoju, o „Žeimenos“ gimnazijos direktorė turi važinėti darbo reikalais nuosavu automobiliu? „Ryto“ gimnazija savo autobusams turi garažus, o „Žeimenos“ stovi po atviru dangumi. Nors pastatai daugmaž vienodi, „Ryto“ gimnazijoje techninių darbuotojų beveik du kartus daugiau, negu „Žeimenos“. „Tada ko čia stebėtis, kad „Ryto“ įsiskolinimai jau 38 tūkst. eurų. Mes nesileisime prijungiami ir nedengsime svetimų skolų“, - sakė vienas iš aktyviausių bendruomenės atstovų.

Susitelkusi ir vieninga „Žeimenos“ gimnazijos bendruomenė pasiryžusi kovoti už išlikimą ir savarankiškumą, kaip jie sako, nesirengia tapti niekieno priedu.

Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos bendruomenė -70 darbuotojų ir beveik 500 tėvų - pasirašė šį pareiškimą

„Mūsų, Švenčionių r. Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos bendruomenę, suneramino šiemet lapkričio dvidešimtąją vykęs rajono mero R. Klipčiaus pasitarimas su rajono ugdymo įstaigų vadovais dėl ugdymo įstaigų tinklo pertvarkos.

Nesutinkame, kad abi Pabradės gimnazijos („Žeimenos“ ir „Ryto“) priklausytų Mokyklų asociacijai.

Toks priimtas sprendimas diskriminuotų mūsų gimnazijos ugdytinius, apribodamas jų teisę mokytis gimtosiomis - lenkų ir rusų kalbomis. Būtent mūsų gimnazijoje (vienintelėje rajone) mokiniai ir turi tokią teisę.

Tautinių mažumų švietimą jų gimtąja kalba įteisina ir nacionaliniai ir tarptautiniai dokumentai.

Akivaizdus rajono mero ketinimų (galimai dėl finansinių interesų) dėl švietimo įstaigų pertvarkos neatitikimas teisės tautinėms mažumoms Lietuvoje mokytis jų gimtosiomis kalbomis ir lėmė mūsų bendruomenės apsisprendimą kreiptis į rajono savivaldybės merą R. Klipčių, rajono savivaldybės Tarybą, LR Švietimo, mokslo ir sporto ministrą A. Monkevičių, taip pat į kitas septynias institucijas, besirūpinančias tautinių mažumų teise mokytis jų gimtosiomis kalbomis.

Tokiu būdu tikimės, kad bendromis jėgomis nebus pažeistas Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos 5 straipsnis, įpareigojantis susilaikyti nuo politikos ir veiksmų, kuriais būtų siekiama asimiliuoti tautinėms mažumoms priklausančius asmenis prieš jų valią. O mūsų bendruomenės valia ir tvirtas apsisprendimas - ginti savo vaikų/ugdytinių teisę mokytis jų gimtosiomis kalbomis.“

Irena PAULIUKEVIČIENĖ