Mes turime 365 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2243
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18444
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94474
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajono savivaldybės taryboje

2012 m. gegužės 5 d.,šeštadienis Nr.34 (1177)

Savivaldybės įmonės vykdė visas būtinas funkcijas


Kaimo vandens ūkis – našta komunalininkams

Kaimo vietovių vandens ūkis našta ne tik „Švenčionių švarai“, bet ir UAB „Pabradės komunalinis ūkis“. Bendrovės direktorius Vladimiras Uzialka, teikdamas tarybai 2011 metų ataskaitą sakė, kad nuostolingiausi barai – kaimo vandens ūkio ir gyvenamojo fondo eksploatacija. Ypač dideli nuostoliai dėl Magūnų vandenvietės, kur įmonė įpareigota prižiūrėti, rinkti mokestį, kurį atiduoda privačios vandenvietės savininkui. Būtent ten per šalčius buvo ir didžiausia avarija, kurios likvidavimas užtruko dvi dienas. Vis dėlto įmonė sėkmingai susitvarkė. Direktorius patenkintas jos veikla ir kolektyvo pastangomis. Įmonėje dirba 55 darbuotojai, pernai apyvarta sudarė 5 mln. 918 tūkst. Lt. „Pabradės komunalinis ūkis“, kaip ir visos mažų miestelių komunalinės įmonės, tvarko viską. Įmonė praėjusius metus baigė su nedideliu – 14780 Lt pelnu.

Direktorius V.Uzialka labai džiaugėsi, kad iš europinių projektų Pabradės mieste pastatyta daug vandentiekio ir nuotekų tinklų. Žmonės gyvena patogiau ir moka pigiau – nereikia vežti nuotekų iš vietinės kanalizacijos rezervuarų, o nuotekų šalinimas kainuoja tik per 2 Lt už 1 kub. m (anksčiau – 14 Lt).

Taip pat gera naujiena, kad daugiabučių renovaciją numatoma pradėti ir Pabradėje. Atrinkti 4 seniausi, 1976-1977 m. statyti namai, prasideda investicinio projekto pirkimas. Direktorius tik nuogąstauja, kad tik vėliau, atliekant techninius projektus nepaaiškėtų, jog trūksta lėšų, nes buvo surašyti visi nemaži gyventojų pageidavimai.

Dėl lėšų stokos įmonė pernai neatsinaujino - nepirko jokios technikos.

 

Perkamiausios knygos - pratybų sąsiuviniai...

„Švenčionių knygynas“, galima sakyti, atlieka švietėjišką misiją – prekiauja knygomis, kad išgyventų – dar ir suvenyrais bei blankais. Praėjusių metų apyvarta sudarė 132 tūkst. Švenčionių mieste šiek tiek didesnė negu Švenčionėliuose. Direktorė Vanda Bieliauskienė apgailestavo, kad prekių pardavimai mažėja. Palyginti geriausiai parduodami mokyklinių pratybų sąsiuviniai, bet ir jų gerokai mažėja, nes nėra privalomi. Juos direktorė priskiria prie knygų, be to, perkamiausių... Grožinės literatūros perkama labai mažai, daugiausia dovanoms, dar perkamos vaikiškos knygelės. Sumažinus visas įmanomas sąnaudas, direktorei vis dėl to didžiulėmis pastangomis pavyko metus baigti su mažyčiu 1 tūkst. Lt pelnu.

 

„Švenčionių planas“ turi daug konkurentų

„Švenčionių planas“ – vienintelė savivaldybės įmonė, metus baigusi su nuostoliu. Direktorė Nijolė Stankevičienė guodėsi bent tuo, kad įmonė finansiškai moki. Pasak jos, praėjusiais metais pagrindinį dėmesį teikė projektų kokybei, dėl naujo Statybos įstatymo ir naujo architekto griežtų reikalavimų. Įkainių didinti įmonė negalėjo, nes dirba labai didelės konkurencijos sąlygomis – projektuotojų yra ir daugiau, be to, mūsų rajoną pamėgo analogiškas paslaugas siūlančios Vilniaus įmonės.

„Švenčionių planas“ turi gerą programą, aparatūrą spausdinimui, įsisavino elektroninę pasirašymo sistemą ir, svarbiausia, efektyvesnio darbo priemonių planą.

 

Kelių programa dar „susitraukė“

Taryba patvirtino Vietinių kelių priežiūros ir plėtros programą. Šiems metams skirta 1 mln. 314,8 tūkst. Lt (pernai buvo 1 mln. 591,819 tūkst. Lt), 17 proc. mažiau. Dar praėjusiais metais papildomai kelių tvarkymui buvo skirta: Partizanų g. užbaigimui Švenčionėliuose, Bajorėlių g. Pabradėje, tilto per Žeimeną statybai, pasienio zonos kelių tvarkymui. Iš viso su papildomomis lėšomis kelių programa sudarė 2 mln. 348 Lt. Skaičiai iškalbingi. Šių metų programa – kaip per maža antklodė, kurią tampyk netampęs, vis tiek trūksta. Kažkas kažkam asmeniškai prisižadėjo, opozicija, nors savo lizdu laiko Švenčionėlius, kažkaip apie tai visai pamiršo ir pasišovė kone visus pinigus Pabradei skirti. Dauguma tarybos narių iš tiesų labai apgailestavo, kad šiais metais nėra galimybių pakloti ištisinę dangą Arnionių g., kuria vykstama į „INTERSURGICAL“, nes Pabradei ir taip skirta daugiau negu 1/3 visos programos lėšų - pusė milijono litų. Bus klojama ištisinė danga Klevų g., kas buvo pažadėta lankantis Pabradėje Prezidentei. Todėl posėdyje konstatuota, kad Arnionių g. šiais metais bus užlopytos duobės, o kitąmet ji – pirmas prioritetas.

 

Už apleistą turtą – didesnis mokestis

Taryba patvirtino nekilnojamojo turto mokestį 2013 m. Jis didėja 0,15 proc. – nuo dabar galiojančio 0,65 proc. iki 0,8 proc. Tai labai nereikšminga suma – nuo 100 tūkst. Lt vertės turto - 150 Lt per metus. Už apleistą, neprižiūrimą nekilnojamąjį turtą patvirtintas 1 proc. mokestis.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis