Mes turime 348 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1672
mod_vvisit_counterŠią savaitę:34048
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:115797
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jaunieji Švenčionėlių atlikėjai sužibėjo Pabradėje

2019 m. gruodžio 4 d., trečiadienis, Nr.89 (1909)

1992 m. Jungtinių Tautų Organizacija paskelbė gruodžio 3-ąją Tarptautine neįgaliųjų žmonių diena, kurios metu būtų organizuojami renginiai, skirti atkreipti dėmesį į pagalbą neįgaliesiems. Šios dienos moto – siekti, kad žmonės su negalia galėtų išreikšti save įvairiose srityse, galėtų bendrauti, keliauti, integruotis į visuomenę ir nejusti jokios atskirties. Tuo pačiu ši diena ir svarbus priminimas visiems žmonėms: priimti kiekvieną žmogų tokį, koks jis yra ir leisti kiekvienam jaustis komfortiškai, nepaisant turi jis kokią nors negalią ar ne.

Dar gerokai prieš šią dieną įvairūs renginiai prasidėjo ir Pabradės socialinės globos namuose. Vienas iš tokių – Švenčionėlių meno mokyklos koncertinė viešnagė, kurios visada laukia globos namų bendruomenė. Šios abi įstaigos yra pasirašiusios bendradarbiavimo sutartį, todėl koncertai ar kitokie bendri renginiai – dažni. Šįkart Švenčionėlių meno mokyklos koncertas buvo skirtas Tarptautinei neįgaliųjų žmonių dienai.

Iš Švenčionėlių į Pabradę atvyko gražus būrys mokinių ir mokytojų, o jų koncerto pasižiūrėti susirinko pilnutėlė salė gyventojų ir darbuotojų. Koncertavo vokalistės Viktorija Lamauskaitė, Amelija Maldžiūtė ir Gintarė Jakubėnaitė (mokytoja metodininkė  Tatjana Šapokienė), akordeonais grojo Enrikas Rudzinski ir Danielius Zacharovas (mokytoja metodininkė Jūratė Mažvilienė), saksofonais – Marijus Turla, Arijus Turla, Dominykas Poltoržickis ir Kajus Urbelis (mokytojas metodininkas Stasys Montrimas), smuiku Miglė Vaicekavičiūtė (mokytoja metodininkė Virginija Beržinskienė). O respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatai Karina Pokaliuk ir Lukas Kuleš (mokytoja ekspertė Loreta Šidlauskienė) ne tik puikiai fortepijonu atliko sudėtingus kūrinius, Karina dar skaitė eiles bei vedė visą koncertą, o Lukas akomponavo ir jaunajai smuikininkei Miglei.

Visi atlikėjai buvo sutikti ir išlydėti karštais žiūrovų plojimais bei atminimo dovanėlėmis – namų globotinių pačių rankomis pagamintomis dekoratyvinėmis žvakėmis ar keramikiniais angelėliais. Pagerbti buvo ir mokytojai – jiems įteiktos padėkos ir atminimo dovanėlės. Akademinę valandą trukęs koncertas sukūrė tikrai ypatingą šventišką atmosferą.

Pabradės socialinės globos namų direktorius Vytautas Vigelis, su malonumu stebėjęs visą koncertą, padėkojo organizatoriams ir dalyviams bei iš žiūrovų gavo darnų ir garsų patikinimą, kad tokių muzikalių ir balsingų svečių norės Pabradėje sulaukti dar ne vieną kartą. V.Vigelis pasidžiaugė ir jaunųjų atlikėjų meistriškumu, kurį kasmet augina mokytojų atsidavimas vaikams ir pačių mokinių darbštumas. Taip pat ateityje norėtų pamatyti čia koncertuojant ir šokėjus, ir kanklininkus bei savo kūrybą pristatančius dailės skyriaus mokinius – tada būtų dar turtingesnė ir spalvingesnė paletė. Kartu su kolektyvu renginyje dalyvavusi ir dovanų šeimininkams atvežusi Švenčionėlių meno mokyklos direktorė Rita Politienė pasidžiaugė gražiu dviejų įstaigų bendradarbiavimu, kultūriniais mainais ir išreiškė viltį, kad ši graži draugystė tęsis.

Kai jaunieji atlikėjai iš Švenčionėlių ilsėjosi po koncerto ir džiaugėsi jų laukusiomis vaišėmis, suaugusieji svečiai pasinaudojo Pabradės socialinės globos namų direktoriaus pasiūlymu pasižvalgyti po teritoriją ir apžiūrėti tai, kuo ši įstaiga išsiskiria iš kitų tokio tipo įstaigų Lietuvoje ir ypač didžiuojasi. (Beje, „Švenčionių krašto“ laikraštyje apie daugelį naujovių ir čia teikiamų paslaugų visuomenei buvo rašyta jau ne kartą, tad daug nesiplėsime.) Penkių hektarų teritorijoje išsidėstę statiniai jau papuošti elektrinėmis girliandomis – pasirengta artėjančioms žiemos šventėms, didžiuliai gėlynai, sodas jau paruošti žiemai: vieni augalai pamulčiuoti durpėmis, kiti pridengti eglišakėmis, vaismedžių kamienai nubaltinti, jauni medeliai – aprišti. Viskas laiku ir tvarkingai, kad net garsusis sodininkas Amšiejus nerastų prie ko prikibti. Pasak V.Vigelio, viskas pasidaryta savo jėgomis, taip pat pristatyta ir jaukių pavėsinių, kitokių kiemo statinių, įrengta lauko treniruoklių, muzikos, sporto aikštelės. Kasmet prieš Kalėdas čia įsikuria ir gyvoji prakartėlė. Vienas iš naujausių projektų – restauruotas senovinis pastatas, kurio išorė palikta autentiška, o viduje įrengta jauki, moderni koncertų ir renginių salė, su profesionalia šiuolaikiška šviesos ir garso aparatūra, grimo kambariais artistams ir kitais būtinais atributais. Nuosavas kultūros centras! Beje, jo sceną vasarą jau išbandė ir liko patenkintas dainininkas Vytautas Šiškauskas. Akį patraukia kabantys didžiuliai mediniai sietynai su kalvystės elementais, kurie puikiai atitinka salės stilistiką ir tuo pačiu išsiskiria kaip originalus interjero akcentas. Direktorius atkreipia mūsų dėmesį, kad šviestuvai sukurti ir pagaminti šių namų gyventojų, tarp kurių yra ir ypač talentingų įvairiose srityse žmonių. Juolab, kad jų gebėjimams pasireikšti ir tobulinti čia sukurtos labai geros sąlygos: yra įvairių dirbtuvių, studijų, pakanka medžiagų, priemonių, įrankių ir padedančių įvairias idėjas įgyvendinti kūrybingų darbuotojų. Apsilankome ir keliuose tokiuose kūrybos kambariuose, sporto salėje, SPA ir reabilitacijos centre, kuriame paslaugos teikiamos ne tik šių namų gyventojams, bet ir visiems norintiems ir kitur.

Atsisveikindami svečiai iš Švenčionėlių meno mokyklos jau nekantravo atvykti dar kartą šiltesniu metu, kai galima bus pasigėrėti spalvingais gėlynais ir išmėginti naujosios salės akustiką, o šokėjams – sceną.

Irena POŽĖLIENĖ