Mes turime 412 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4118
mod_vvisit_counterŠią savaitę:36494
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:118243
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rajone lankėsi JAV ambasados atstovai

2012 m. gegužės 9 d.,trečiadienis Nr.35 (1178)

Tarybos nario Dariaus Veličkos iniciatyva praėjusią savaitę rajone lankėsi JAV ambasados atstovai: JAV diplomatas ambasadorės patarėjas kultūrai, švietimui ir žiniasklaidai Jonathan M. Berger, patarėjo padėjėja Jurgita Jonutienė ir JAV ambasados ekonomikos skyriaus specialistas Jonas Vasilevičius. Delegacija vizitą rajone pradėjo nuo apsilankymo rajono savivaldybėje, kur svečius pasitiko rajono meras Vytautas Vigelis. Susitikime dalyvavo mero pavaduotoja Raja Krupenina, administracijos direktorės pavaduotojas Andrius Šarėjus, administracijos specialistai ir tarybos narys bei verslininkų atstovas Vytautas Bulka.

Svečiai pristatė vizito tikslus ir apskritai ambasados veiklą, siekius. Diplomatas Jonathan M. Berger pasakojo, kad ambasada palaiko glaudžius ryšius su žiniasklaida, kultūra ir švietimu, tad ir lankydamiesi rajone jie norintys tiesiogiai pabendrauti su mūsų jaunimu, aptarti galimybes galbūt net 11-12 klasę baigti ne savo mokykloje, o JAV. Tuo tikslu svečiai lankėsi Švenčionėlių Mindaugo ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijose.

Ambasados ekonomikos skyrius renka ir analizuoja verslo informaciją, padeda ambasadorei susidaryti vaizdą apie verslo situaciją šalyje, ieško galimybių padėti abiejų šalių verslininkams užmegzti bendradarbiavimo ryšius. Pasak ambasados ekonomikos skyriaus specialisto Jono Vasilevičiaus, bendrų įmonių nėra daug – šiuo metu veikia 14, bet turint mintyje šalis skiriantį nemažą atstumą, tai jau neblogas rezultatas. Ambasados ekonomikos skyrius bendradarbiauja su JAV komercijos departamentu. Pastangos suartinti šalių verslininkus, padėti susirasti partnerių įprasminamos darbais. Pernai buvo organizuota Verslo misija – į Lietuvą buvo atvykusi 20 amerikiečių verslininkų grupė, kurie susitiko su Lietuvos verslininkais. Tarp dviejų įmonių užsimezgė partnerystė. Pasak J.Vasilevičiaus, kad užsimegztų verslo santykiai, reikia laiko, todėl nuosekliai dirbama ta kryptimi. Šiais metais numatoma atsakomoji Lietuvos verslininkų atstovų Verslo misija į JAV, kurią organizuojant prisidės ambasada. Taip po žingsnelį galbūt šalys įveiks atstumą moraline prasme ir priartės verslo veikloje.

Svečiai rajone taip pat domėjosi verslo klimatu. J.Vasilevičius pabrėžė, kad šiuo aspektu mažas rajonas – ne kliūtis bendrai veiklai, svarbiausia – kad būtų įdomus pasiūlymas, o jis gali prigyti bet kur. Juolab, tokios patirties daigelių esama – pavyzdžiui, Šilutėje sėkmingai dirba amerikiečių lentpjūvė. Įdėmiai buvo išklausytas verslininkų atstovas Vytautas Bulka, kurio pasakojimas, beje, buvo įdomus ir atviras. Vėliau svečiai lankėsi nuo senų laikų Švenčionių pasididžiavimu laikomame Švenčionių vaistažolių fabrike.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ