Mes turime 558 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1116
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19537
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:101286
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Renginys „Daugiau tautų po vienu stogu“ Pabradės lopšelyje-darželyje „Varpelis“

2019 m. gruodžio 7 d., šeštadienis, Nr.90 (1910)

Didesnė dalis bendruomenės narių ir mūsų įstaigą lankančių vaikų yra dvikalbiai ar net trikalbiai. Vaikai darželyje gyvena daugialypės kultūros terpėje. Mums daugiakultūrė aplinka yra nuolatinis iššūkis. Turime išmanyti skirtingas kultūras, jų papročius ir kartu ugdyti meilę, pagarbą mūsų šaliai. Stengiamės įtraukti ugdytinius ir jų tėvus į darželio gyvenimą – šventes, edukacines išvykas, minėjimus, projektinę veiklą.

Šių metų lapkričio 15 d. paminėjome Tarptautinę tolerancijos dieną, kurios simbolis - ŠVYTURYS. Jis teikia pagalbą, rodo kelią laivams, ieškantiems kranto, padeda neužplaukti ant seklumos. Taip ir žodis „Tolerancija“, savo prasme, reiškia pakantumą, suteikia žmonėms gebėjimą visuomenėje sugyventi taikiai, priimti skirtingus požiūrius, kitokį žmogų.

„Lietuvai kiekvienas vaikas yra brangus, todėl ir kiekviena tautinė mažuma – jos turtas, pasididžiavimas‘‘ (Adomas Mickevičius). Šio garsaus poeto žodžiai įkvėpė mus ir taip „gimė‘‘ mūsų renginys „Daug tautų po vienu stogu‘‘, kurį skyrėme Tarptautinei tolerancijos dienai paminėti. Jis sustiprino grupių, gyvenančių viena šalia kitos, vienybę. Vaikai turėjo galimybę patys pasirodyti, kitus pamatyti, pasiklausyti ir suprasti, kiek gražių kalbų turime, kiek skirtingų tautų gyvena mūsų darželyje.

Turtinga edukologės Meilės Lukšienės mintis, jog „Mokykla turi būti antrieji namai – geri, jaukūs, kad viešpatautų darna, ne paradiškumas ir fasadiškumas, o darbas‘‘. Pabradės lopšelio-darželio „Varpelis‘‘ pedagogų kolektyvas stengiasi, kad įstaiga taptų vieta, kurioje visų kultūrų, tautybių ir religijų vaikams būtų gera ir jauku. Mes ugdome vaikus daugiakultūrėje aplinkoje. Tai mūsų istorija, dabartis, mūsų patirtis, kuria galime didžiuotis ir dalytis su kitais darželiais.

Violeta KAZIMERANEC

Marija ANDREJEVA

Aleksandra SUBAČ

Danutė LOVKIS

Mokytojos