Mes turime 385 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3338
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19539
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95569
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajono valdžios planas - buldozeriu per švietimo įstaigas

2019 m. gruodžio 7 d., šeštadienis, Nr.90 (1910)

Pabradiškiai – prieš mokyklų jungimą

Kaip jau rašėme praėjusį šeštadienį, Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos bendruomenė – pedagogai, moksleiviai ir jų tėvai – sukilo prieš rajono mero Rimanto Klipčiaus bandymą sugrūsti mokyklas į vieną „katilą“, taip sunaikinant jų savitumą, susikurtas tradicijas, bendruomeniškumą ir neabejotinai pabloginant sąlygas. Dėl tokių mero užmojų nei vienos mokyklos bendruomenė netrykšta džiaugsmu, bet jeigu Švenčionių, kur sujungimo žala jaustųsi mažiausiai, ir Švenčionėlių, kur gimnazija net nežino, ar visiems užtektų kabinetų, nuolankiai tyli, tai Pabradė neketina nulenkti galvų – energingai priešinasi rajono valdžios stumiamai švietimo įstaigų pertvarkai, kurios tikslai labai jau migloti. Tai, kas oficialiai įvardijama, pabradiškių neįtikina, o į jų klausimus „reformuotojai“ tik kažką nerišliai lemena apie ekonomiją. „Jokios ekonomijos čia nėra, nesąmonė, - įsitikinęs pabradiškis A. - Jeigu lieka tie patys pastatai, ta pati jų priežiūra, tai ką jie sutaupys?“ Mat, žadama, kad mokyklos liks savo pastatuose (išskyrus Švenčionėlių Mindaugo gimnaziją), vadovas bus vienas. Ar atleidus vieną direktorių bus sutaupyti milijonai, ar vis dėlto yra kiti, neįvardinti tikslai? Štai kokios abejonės kamuoja abiejų Pabradės gimnazijų bendruomenes.

 

Valdžia su žmonėmis nesitarė

Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos bendruomenė šokiruota mero nesiskaitymo su žmonėmis. Apie mokyklų jungimą žmonės pirmiausia sužinojo iš nuogirdų. Net po to, kai bendruomenė išsiuntinėjo pagalbos prašymus į visas šalies institucijas ir Lenkiją, pasak pedagogų, meras vengė akistatos su kolektyvu. „Įsivaizduojate, meras nuvažiavo tartis ne su kolektyvu, o į „Intersurgical“, - neslėpė pasipiktinimo vienas lenkų politikas. - Prie ko čia gamykla, sakykite? Ir dar meras ten pateikė melagingus duomenis – pasenusius, kai gimnazijai vadovavo dar ankstesnė direktorė. Tada tikrai nebuvo tvarkos, buvo blogi finansiniai rodikliai, daug problemų. Bet dabar visai kita situacija – bendruomenė sutelkta, lėšų užtenka, viskas gerai, o meras nesąmones šneka ir dar gamykloje“, - dėstė visuomenės veikėjas.

Iš tiesų – vizitas į gamyklą vietoj mokyklos atrodo neadekvačiai, nors nesunku numatyti, ko ten meras ieškojo. Vis dėlto teko atvažiuoti ir į Pabradės „Žeimenos“ gimnaziją...

 

Merui paliepė tarnauti, o ne šeimininką vaidinti

Praėjusią savaitę abejotinų „švietimo reformų architektai“ pagaliau teikėsi stoti ir prieš įpykdytą Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos bendruomenę. Keli susitikimo dalyviai pasidalino įspūdžiais: „Žmonės taip iškaršė merui kailį, kad maža nepasirodė. Nurodė jam vietą – patarė nevaidinti rajono šeimininko, nes rajonas nėra jo nuosavybė, o būti tuo, kam išrinktas – tarnauti gyventojams. Dar viena ponia – mero pavaduotoja Violeta Čepukova – žiojosi kažką sakyti, bet taip nieko ir nepasakius atsisėdo. Žmonės buvo labai pasipiktinę“.

 

Jungimuisi nepritaria abi gimnazijos

Antrasis valdžios susitikimas, šįkart jau su abiejų gimnazijų bendruomenėmis, įvyko neutralioje teritorijoje – Pabradės kultūros centre. Kaip jau rašėme, tokį reikalavimą kėlė Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos bendruomenė. Kaip matome, reiklūs piliečiai išmoko valdžią paklusnumo...

Pasak tų pačių asmenų, su kuriais teko anksčiau bendrauti, šis susitikimas jau buvo ramesnis, bet pabardiškių pozicija išliko tvirta – jokio mokyklų jungimo. Vienas politikas susitikime klausė mero: „Ką čia nusprendėte daryti kažkokią reformą? O jūs paklausėte žmonių – abiejų mokyklų bendruomenių nuomonės?“

Pasirodo, jungimosi nenori abi gimnazijos. Pabradės „Ryto“ gimnazijos bendruomenė taip pat nepritaria valdžios planams. Atrodo, rajono valdžiai tai buvo staigmena. Mat, jie įpratę bendrauti su direktoriais, kurių nuomonė nebūtinai sutampa su kolektyvo.

Pabradiškiai pasiryžę atremti peršamas reformas, kurios, pasak jų, Pabradei visiškai netinkamos. Pabradės „Žeimenos“ gimnazija yra tautinių mažumų gimnazija, dėstoma lenkų ir rusų kalbomis. Kaip niekad susitelkusi gimnazijos bendruomenė pasirengusi visais lygmenimis apginti savo vaikų teisę mokytis gimtąja kalba. Jokie pažadai jų neužliūliuos – jie matė, kas įvyko su kitomis tautinių mažumų mokyklomis šalyje, kur tik įvyko reformos. Jos tiesiog ištirpo, kaip antai ir mūsų rajone buvusi Švenčionių antroji vidurinė, kuri buvo reformuota į dvikalbę. Pasak pašnekovo, dabar didžioji dalis rajono tautinių mažumų neturi galimybių vaikų mokyti gimtąja kalba. Švenčionių ir Švenčionėlių zonoje vienintelė galimybė – privačių asmenų lėšomis finansuojamos laisvalaikiu rengiamos neformalios lenkų mokyklėlės.

 

Jaučiasi mero apgauti

Pabradės visuomenė, pasak lenkų politikų, nusivylusi meru R.Klipčiumi dėl pažadų nevykdymo, skaudžiausias – dėl vaikų darželio. Sako, kai reikėjo palaikymo ir balsų, R.Klipčius buvo pažadėjęs, kad lopšelyje-darželyje bus viena grupė lenkų kalba, bet jos taip ir nėra. Negana to, sunku patikėti, bet tokiais žmonėmis ir netikėti negali, o jie tvirtina, kad darželyje esą vaikams liepiama tarpusavyje nekalbėti gimtąją kalba.

Pasirodo, mokyklų sujungimo projektą rengė darbo grupė, kurios sudėtį vertinkite patys: darbo grupės pirmininkė vicemerė Violeta Čepukova, sekretorė Gražina Svarauskienė, nariai profesinės mokyklos direktorė Milda Gustienė-Vilniškė, centralizuotos buhalterijos vadovė Ona Kamaiškienė, Švietimo skyriaus vedėja Teresa Sansevičienė bei specialistai Kęstutis Kapačinskas ir Petras Slabada, politikai Andrius Šarėjus ir Zenonas Zenkevičius ir vienintelė direktorė – Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos – Rima Razmienė. Štai tokia kompanija sprendė, ką su kuo sujungti... Kodėl tokios skurdžios sudėties, kodėl pakviesta tik vienos mokyklos direktorė ir kodėl būtent ši? Tokius klausimus kelia rajono švietimo bendruomenė, ne tik Pabradės gimnazijos.

 

Kokį likimą „išbūrė“ švietimo įstaigoms „švietimo ekspertų“ darbo grupė?

Švenčionims lengviausia – gimnazija išsaugo savo vardą, pradinukus iškelia į progimnazijos (buvusi rusų mokykla) patalpas, o progimnazijos klases – atgal į gimnaziją.

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos vardas taip pat išlieka. Gimnazistai grįžta atgal į senąjį mokyklos pastatą. Z.Zenkevičius mano, kad Švenčionėliuose „problemų neturėtų būti“, nors prieš trejetą metų buvo didelė priešprieša. Remdamasis šia patirtimi, Z.Zenkevičius ragino darbo grupę „nebijoti pradėti diskusijų ir apie Pabradės mokyklų jungimą“. Tą patį siūlo Pabradės atžvilgiu ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos direktorė Rima Razmienė, kažkodėl besiimanti spręsti už Pabradės gimnazijų bendruomenes.

Per reformas šis tas nubyrėtų ir Švenčionių profesinio rengimo centrui – jam svarstoma perduoti suaugusiųjų klases ir socialinių įgūdžių klases. Gimnazijų krepšeliai šiek tiek „paliesėtų“.

Pabradės miestas per reformas nukenčia labiausiai. Ilgai kovojusios už vardo suteikimą, abi gimnazijos būtų „nuvardintos“ ir liktų Pabradės gimnazija.

Darbo grupė sutaria, kad reikia raminti pabradiškius pabrėžiant, kad „jokiu būdu nesiūloma perkelti ugdymo į lietuvių dėstoma kalba mokyklą“ ir kad „niekas tautinių mažumų klasių nenaikina“.

Švenčionims ir Pabradei numatytas ir alternatyvus planas. Šiuose miestuose gali būti sujungtos ne tik mokyklos, bet ir vaikų darželiai. Naujos įstaigos atitinkamai vadintųsi Švenčionių jungtinė mokykla ir Pabradės jungtinė mokykla. Kodėl nesvarstoma tokia alternatyva Švenčionėliuose, neaišku. Planuojamos reformos atrodo nenuoseklios, padrikos ir nesistemingos – kur su darželiais, kur be jų, vienur išsaugant vardus, kitur – atsisakant jų.

Štai tokios mintys dūzgia galvose, kurioms patikėtas rajono valdymas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis