Mes turime 376 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3194
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19395
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95425
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Smalkės. Kaip išvengti apsinuodijimo?

2019 m. gruodžio 14 d., šeštadienis, Nr.92 (1912)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento Švenčionių skyriaus specialistai primena, kad šaltuoju metu padidėja pavojus apsinuodyti anglies monoksidu, dar vadinamu smalkėmis.

Anglies monoksidas susidaro kaip šalutinis degimo produktas tose vietose, kur kuras sudega nepilnai. Anglies monoksidą išskiria ne tik įvairūs dujiniai prietaisai, bet ir kitos šiuo metu naudojamos kuro rūšys. Netvarkingos krosnys, kieto, skysto bei dujinio kuro židiniai, katilai, boileriai, dujinės viryklės, kepsninės tampa potencialiais anglies monoksido šaltiniais.

Anglies monoksidas yra vienas iš automobilių išmetamųjų dujų sudėties komponentų, todėl pavojinga sėdėti uždaroje patalpoje užvedus automobilį. Jei automobilio salonas nesandarus, pavojus apsinuodyti smalkėmis kyla net ir lauke.

 

Kodėl apsinuodijimas smalkėmis pavojingas?

Anglies monoksidas yra labai degi, už orą lengvesnė bespalvė dujinė medžiaga, neturinti specifinio kvapo, skonio ir spalvos. Dėl šių savybių apsinuodijimai smalkėmis yra dažni ir itin pavojingi. Patekęs į organizmą anglies monoksidas net 200 kartų greičiau nei deguonis jungiasi su hemoglobinu ir sutrikdo organizmo aprūpinimą deguonimi. Žmogus kvėpuoja, tačiau deguonis jo kraujyje necirkuliuoja. Dėl deguonies trūkumo žmogus pradeda dusti, pažeidžiama centrinė nervų sistema, pakenkiama kepenims, raumenims, kaulams bei kitoms žmogaus organizmo sistemoms. Apsinuodijęs žmogus pats sau pagalbos suteikti nebepajėgia. Jei laiku nesuteikiama pagalba – žmogus gali mirti.

 

Apsinuodijimo smalkėmis požymiai

Apsinuodijimo stiprumas ir pasekmės priklauso nuo smalkių koncentracijos ore ir užterštoje aplinkoje išbūto laiko. Kuo didesnė anglies monoksido koncentracija aplinkos ore ir kuo ilgiau būnama užterštoje aplinkoje, tuo stipriau apsinuodijama.

Apsinuodijimas anglies monoksidu labai pavojingas tuo, kad lengvo apsinuodijimo atveju atsiradę negalavimai (lengvas galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, nuovargis, pulsavimas smilkiniuose, į gripą panašūs simptomai) gali būti neatpažinti ir nesusieti su apsinuodijimu. Labiau apsinuodijus atsiranda stipresnis galvos skausmas, mieguistumas, sumišimas, padažnėja pulsas, sutrinka koordinacija, galimas sąmonės netekimas. Stipraus apsinuodijimo atveju sutrinka širdies ir kvėpavimo sistemos veikla, galima netekti sąmonės, atsiranda traukuliai, žmogus gali mirti. Apsinuodijimą anglies monoksidu išduoda ir avietinė odos bei gleivinių spalva.

Jei anglies monoksido koncentracija ore didelė, per kelias minutes žmogų gali apimti snaudulys ir dingti sąmonė, netgi nespėjus pajusti skausmo.

Patalpose apsinuodijimo požymiai atsiranda greičiau nei atvirose vietose.Anglies monoksido poveikiui jautriausi yra vaikai, vyresnio amžiaus žmonės, lėtinėmis širdies ir kvėpavimo sistemų ligomis sergantys asmenys, nėščios moterys.

 

Kaip išvengti apsinuodijimo smalkėmis?

Norint išvengti apsinuodijimo smalkėmis svarbu kasmet prieš šildymo sezoną patikrinti namuose esančius šildymo įrenginius, įvertinti ventiliacinės sistemos efektyvumą bei gerai išvalyti kaminus. Šildymo sezono metu patariama nedeginti atliekų buitinėse krosnyse, o krosnies sklendę užverti tik įsitikinus, kad ugnis neberusena. Reikėtų vengti patalpas šildyti dujinėmis viryklėmis ar orkaitėmis, nestatyti arti užuolaidų ar baldų įjungtų šildytuvų, o išeinant iš namų nepamiršti jų išjungti. Rekomenduojama namuose įsirengti anglies monoksido detektorius, kurie suveikia padidėjus anglies monoksido koncentracijai aplinkos ore. Labai svarbu nepalikti mažamečių vaikų be priežiūros, nerūkyti lovoje, neeksploatuoti nesaugių krosnių. Automobilį reikėtų šildyti ne garaže, o lauke.

 

Primename, kad įtarus apsinuodijimą smalkėmis, svarbu kuo greičiau išvesti apsinuodijusį asmenį iš užterštos patalpos į gryną orą, prasegti drabužius, kad asmuo gautų kuo daugiau deguonies, kreiptis į medikus, kad būtų tiksliai įvertinta nukentėjusiojo sveikatos būklė ir, esant poreikiui, taikytas gydymas.

NVSC Vilniaus departamento

Švenčionių skyriaus

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė

Ingrida Kazakevičienė

 
Reklaminis skydelis